nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Audioblog

Audioblog: Alternatívne spôsoby prípravy kávy

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. januára 2023
alternatívne spôsoby prípravy kávy

Foto: René Porter/Unsplash

Share on FacebookShare on Twitter

V spolupráci so spoločnosťou Audiolibrix sme nahrali audioblog Domáca príprava kávy. Pozostáva z desiatich kapitol, ktoré ako celok nájdete na webe Audiolibrixu. Jednotlivé kapitoly vám však postupne predstavíme aj tu na Blogu o káve. Budete mať na výber: buď si ich prečítate a užijete si ich v textovej forme, alebo uprednostníte zvukovú nahrávku. Je to len na vás.

Kapitola č. 5: Alternatívne spôsoby prípravy kávy

Túto kapitolu vám prináša slovenská pražiareň kávy Coffeein. Viac informácií o nej a o jej produktoch nájdete na internetovej stránke www.coffeein.sk. Tému alternatívne spôsoby prípravy kávy pre vás spracoval Peter Szabó.

Predpokladám, že aj keď niektorí z vás môžu patriť medzi kávových nováčikov, prípadne začiatočníkov, tak ste už zachytili pojem alternatívne spôsoby prípravy kávy. Je dosť možné, že ste si kládli otázku, ktoré spôsoby prípravy kávy patria do tejto podskupiny a voči čomu sú vlastne alternatívou. V tejto kapitole sa vám pokúsim to čo najlepšie priblížiť a vysvetliť.

Alternatívy k espressu

Za alternatívne metódy prípravy kávy označujeme v podstate všetky metódy okrem espressa. Tvoria teda alternatívu k espressu. Pre mnohých ľudí káva znamená espresso, no nie je ľahké zohnať naň potrebný rozpočet a v tom prípade prichádzajú na scénu alternatívky. Chuťovo je každá z alternatívnych metód od espressa vzdialená, ale práve preto sú zaujímavé a pestré. Zrodili sa v priebehu vývoja kávovej kultúry a vždy odpovedali na nejaký dopyt, ktorý v spoločnosti vznikal. Džezva uzrela svetlo sveta v Turecku, chemex vznikol vďaka chemikovi, ktorý si chcel pripravovať kávu, ambíciou Bialetti bolo zasa vytvoriť najbližšiu alternatívu k espressu.

Mnoho z alternatívnych spôsobov prípravy kávy je postavených na jej filtrovaní. Platí, že pri filtrovanej káve je vždy použitý nejaký filter, ktorý mletú kávu oddelí od samotného nápoja. Používame pritom látkové, papierové, prípadne aj kovové filtre. Hrubý látkový filter dokáže zadržať veľké množstvo olejov a chuť kávy je potom čistejšia. Kovové filtre toho naopak prepúšťajú omnoho viac a chuť finálneho nápoja je omnoho silnejšia s mohutnejším telom.

Hario V60

Asi najuznávanejšou metódou prípravy filtrovanej kávy je Hario V60. Slovo „hario“ v preklade znamená „kráľ skla“. Japonská firma bola v Tokiu založená už v roku 1921, pričom jej zakladateľ, pán Hiromu Šibata, spočiatku vyrábal teplu odolné sklenené odmerky, skúmavky a iné sklenené vybavenie pre chemické laboratóriá. Po takmer 30-ročnom výskume a vývoji firma na trh priniesla 100-percentné prírodné teplu odolné sklo a v roku 1949 firma Hario predstavila prvý produkt určený pre domácnosti: sklenenú nádobu na filtrovanie kávy zvanú Syphon. Obľúbenosť tohto kávovaru firmu nasmerovala na nový trh, pričom veľkým míľnikom bol v roku 2005 dripper na kávu označený ako V60. Celý názov tejto pomôcky je Vektor 60, pričom číslo 60 značí uhol drippra. Do Haria V60 sa vloží papierový filter, do ktorého sa nasype mletá káva a preleje sa vodou. Dnes už firma Hario do svojich kávovarov vyrába aj porcelánové a umelohmotné príslušenstvo, ako aj rôzne papierové filtre. Náklady na V60 sú pritom veľmi nízke, pretože sklenený dripper a 100 kusov filtrov vyjdú dovedna na sumu menej ako 30 eur. Aj preto je Hario V60 také populárne.

Hario V60
Foto: Mat Moses/Unsplash

Chemex

Značnej popularite sa teší aj chemex, ktorého názov je odvodené od výrazu „chémia“. Dizajnovú sklenenú nádobu z teplu odolného skla vyrobil v roku 1941 nemecký chemik Peter Schlumbohm. Pri výrobe kávovaru takýchto nezvyčajných tvarov ho inšpirovala Erlenmeyerova skúmavka, s ktorou každý deň pracoval v laboratóriu. Len jej trochu zúžil pás, pridal drevenú rúčku a vznikol krásny prekvapkávač. Schlumbohm v tom čase pôsobil v USA a nemohol použiť kov, ktorého využitie bolo prísne limitované len na zbrojársky priemysel. Okrem skla a dreva použil aj kožu. Je až neuveriteľné, že tento kávovar prežil všetky kávové vlny, rôzne konkurenčné prekvapkávače i obdobia silných nástupov instantných káv. Dnes je táto metóda prípravy veľmi obľúbená v domácnostiach i kaviarňach, pričom jej štýlový dizajn ostane nesmrteľný. Papierový filter pre chemex je o 20 až 30 percent hrubší ako filter pre V60. Hrubší filter zadrží väčšie množstvo kávových olejov, vďaka čomu dostaneme čistú a veľmi sladkú kávu.

Aeropress

Spomenúť musím aj aeropress ako jednu z najmladších metód prípravy kávy. Alan Adler prišiel s patentom na tento jednoduchý kávovar, pomocou ktorého dokážete pripraviť výbornú kávu, v roku 2005. V priebehu posledného desaťročia sa aeropress stal veľmi obľúbenou metódou prípravy kávy v domácnostiach, ale aj v moderných kaviarňach, kde sa neboja pripravovať kávu formou alternatív. Aeropress má okrem toho aj ďalšie výhody ako skladnosť a nízku váhu, vďaka čomu je výborným partnerom na cesty a dovolenky. Ak si ho neviete predstaviť, tak je to v podstate umelohmotný valec. Na jeden jeho koniec umiestnite papierový filter s držiakom a pridáte požadované množstvo namletej kávy, ktorú potom zalejete horúcou vodou. Druhou časťou aeropressu je takisto valec, avšak s menším priemerom. Na jeho konci je guma. Pri príprave sa tento druhý valec s menším priemerom vloží do toho prvého a väčšieho. Vnútri vznikne podtlak a vzduchovú bublinu aj s vodou pretlačíte cez kávu a filter. Ide teda o prípravu kávy, pri ktorej nezohráva svoju rolu len gravitácia, ale aj tlak približne na úrovni 0,7 baru.

aeropress
Foto: Alex Chernenko/Unsplash

Moccamaster

Na báze filtrovania kávy funguje aj moccamaster. Ide o automatický prekvapkávač, okolo ktorého sa podarilo vytvoriť veľké množstvo eufórie a nadšenia. Podľa mňa pritom nie je až taký dobrý a nedokáže sa vyrovnať ručným metódam prípravy kávy. Jeho výhodou je však určite to, že naraz dokáže pripraviť veľké množstvo kávy. Človek pri ňom nemusí stáť a sledovať ho. Ak však budete chcieť z moccamastra dobrú kávu, mali by ste ju zamiešať lyžičkou, takže aj tak by ste pri ňom mali stáť. Prístroj ako taký človeku ušetrí prácu so zalievaním vody, ale distribúcia vody nie je taká optimálna ako pri ručnom varení kávy. Moccamaster vodu nalieva za vás a tento parameter tak nemáte pod kontrolou.

French Press

Populárny je aj french press, ktorý bol kedysi označovaný ako cafetière. Patentovaný bol ešte v 20. rokoch minulého storočia a kávičkári vďaka nemu spoznali mimoriadne jednoduchú metódu prípravy svojho obľúbeného nápoja. Odporúčam ju ako vhodný krok pre konzumentov zalievanej kávy, ktorí vďaka nemu vedia napredovať. Vo french presse sa pripravuje klasická zaliata káva, avšak nástroj má piest so sitkom, ktorým ju sčasti odfiltruje. Keďže kávu nefiltrujete cez papierový filter, ale len cez kovové sitko, do finálneho výsledku sa dostane množstvo olejov a tukov. Káva je potom silná a má mohutné telo. Spomínaný kovový filter má význam, pretože z kávy odstráni zvyšné čiastočky gruntu.

french press
Foto: Sorin Gheorghita/Unsplash

Koťogo/moka

Medzi alternatívne metódy patrí aj spomínané koťogo, teda moka kanvička, ale napríklad aj spomínaný Hario Syphon a mnoho ďalších rôznych dripprov s rôznymi filtrami a rôznymi papiermi. Tento segment stále rastie a na trhu sa objavujú nové prekvapkávače, nové filtrovacie papiere i nové metódy prípravy a postupy.

Výhody alternatívnych metód

Výhody alternatívnych metód voči espressu sú jasné; cena, skladnosť a rovnako tak aj široká paleta chutí, ktoré viete z takto pripravených káv dostať. Postupy prípravy nie sú dané tak pevne, ako pri espresse, takže človek môže experimentovať, skúšať, hrať sa a objavovať chute kávy. Nevýhody nie sú v podstate žiadne, aj keď ak niekto vyslovene túži po silnej chuti espressa, tak v alternatívkach ju nenájde. Tieto metódy prípravy sú úplne samostatnou kategóriou a s espressom nemajú nič spoločné, preto by som ich nerád porovnával. Je to ako motorka verzus auto, prípadne klasická hudba verzus rock. Nie sú to však nepriatelia, len možnosti. Podľa mňa neexistuje nič lepšie ako mať možnosť piť kávu tak pomocou espressa, ako aj pomocou filtra.

chemex a kanvica s husím krkom
Foto: Avery Evans/Unsplash

Budúcnosť alternatíviek

Som presvedčený o tom, že alternatívne metódy budú v budúcnosti populárnejšie ako teraz. Tento segment rastie a rásť bude dovtedy, kým bude výberová káva chutiť tak dobre ako teraz. V káve sa ukrýva obrovské množstvo chutí a pomocou alternatívnych metód ich z nej dokážeme dostať. V espresse dominuje zväčša jedna silná chuť, po ktorej nasleduje dochuť, ale pri kávach pripravených cez dripper a filter je to harmónia a súhra chutí niekoľkých úrovní, ktoré sa otvárajú priebežne počas chladnutia kávy. Myslím si, že ak niekto skutočne túži objavovať kávu, tak tieto metódy budú pre neho najvhodnejšie.

Nakúpte na coffeein.sk

Rád dodám, že na našom eshope coffeein.sk si kávomilci nájdu pomôcky na všetky základné alternatívky ako V60, aeropress či chemex, ale k dispozícii sú aj moka konvičky a ručné aj elektrické mlynčeky.

A ešte jedna vec: zaujíma vás, koľko ľudí uprednostňuje filtrované kávy a koľko espresso? Na Instagrame sme urobili prieskum, do ktorého sa zapojilo vyše 1 000 ľudí a výsledok bol 79:21 percent v prospech espressa.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: audioblog
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
The Barn Ethiopia Dambi Uddo

Obodujte dizajn obalu kávy: Dambi Uddo od The Barn

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL