AudioblogKávovary

Audioblog: Automatický kávovar

V spolupráci so spoločnosťou Audiolibrix sme nahrali audioblog Domáca príprava kávy. Pozostáva z desiatich kapitol, ktoré ako celok nájdete na webe Audiolibrixu. Jednotlivé kapitoly vám však postupne predstavíme aj tu na Blogu o káve. Budete mať na výber: buď si ich prečítate a užijete si ich v textovej forme, alebo uprednostníte zvukovú nahrávku. Je to len na vás.

Kapitola č. 2: Automatický kávovar

Kapitolu vám prináša slovenská pražiareň kávy Ready After Coffee sídliaca v Bošanoch pri Partizánskom. Viac informácií o nej a o jej produktoch nájdete na internetovej stránke readyafter.sk. Vysvetlenie automatických kávovarov pre vás pripravili Slavomír a Simon Meliškovci.

Automatický kávovar by sme mohli definovať ako akúsi zjednodušenú alebo lenivejšiu verziu pákového kávovaru. V skratke to znamená, že takmer všetky úkony spraví za vás. Postačí stlačiť tlačidlo a všetko ostatné urobí kávovar. Teda zomelie kávu, v centrálnej jednotke – označovanej aj ako sparovacia jednotka – ju stlačí, pustí dnu vodu a vykoná extrakciu. Vzniknutý puk z použitej mletej kávy vyhodí do odpadovej nádobky. 

Čo ponúka automatický kávovar?

V ponuke má často viacero nápojov a vyššie verzie disponujú aj napeňovačmi mlieka – v tomto prípade môže ísť buď o lacnejšiu trysku, ale pokojne aj o komplikovanejší systém, kapučinátor. Stroje s kapučinátorom vedia okrem kávy urobiť aj miešané kávové nápoje ako macchiato, kapučíno alebo latté (najobľúbenejšie kávové nápoje sme vám predstavili TU). Automatické kávovary často disponujú aj tryskou na horúcu vodu, ktorá sa zíde napríklad pri zaliatí čaju. Ide teda o pomerne komplexné zariadenia s viacerými výhodami.

Ako hovorí ich názov, „automatické kávovary“, fungujú automaticky. Napriek tomu však dovolia niekoľko jednoduchých možností nastavovania. Štandardom je nastavenie hrúbky mletia, ale existujú aj automatické kávovary s nastavením množstva použitej vody, prípadne s navolením gramáže kávy. Nastavenie gramáže výrobcovia kávovarov často označujú ako „intenzitu kávy“.

Prečo sú automaty čoraz populárnejšie?

Treba povedať, že záujem o automatické kávovary v poslednej dobe stúpa. Pre ľudí sú cenovo pomerne dostupné a hlavne sú pohodlné. Dá sa povedať, že v súčasnej uponáhľanej dobe je pre širokú skupinu bežných kávičkárov pohodlnejšie môcť si pripraviť nápoj jedným klikom. Často platí, že kávičkári začnú pri automate a neskôr, keď viac vniknú do kávového sveta a začnú spoznávať jeho tajomstvá, presedlajú na páku. Pre ilustráciu meniacej sa situácie môžeme povedať, že nie tak dávno u nás dominovalo zalievanie kávy alebo jej príprava v moka kanvičke, no situácia sa postupne mení. Automatické kávovary naberajú na popularite a obyvateľstvo si ich vďaka kúpnej sile vie dovoliť. 

O ich obľúbenosť sa stará niekoľko faktorov. Hlavnou výhodou a hlavným faktorom obľúbenosti automatických kávovarov je určite jednoduchosť ich ovládania a používania. Ako sme spomínali, stačí stlačiť tlačidlo a kávový produkt je po chvíli pripravený. Toto je pre domácnosti, ale možno ešte viac pre kancelárie, obrovská výhoda. Len si to predstavte. Ráno sa zobudíte a nemusíte vykonávať celú prípravnú kávovú procedúru. Postačí jeden klik a už vám do šálky tečie káva. O nárast záujmu o tento typ kávovarov sa pritom stará aj cena, pretože vstupné náklady nie sú také vysoké ako pri profesionálnych pákových strojoch, ktoré je navyše potrebné doplniť aj mlynčekom. Celkovo sa dá povedať, že ak užívateľ neprahne po absolútne najvyššej kvalite, tak automatický kávovar je pre neho dobrou voľbou. Najvyššiu kvalitu nedosiahne preto, lebo extrakčný proces nemá pod takou kontrolou ako pri manuálnom pákovom kávovare. 

Najznámejšie značky automatických kávovarov

Na trhu sú k dispozícii kávovary mnohých značiek, pričom tie najpredávanejšie sú – v abecednom poradí – De’Longhi, Gaggia, Jura, Krups, Nivona, Philips a Saeco. Základné verzie automatických kávovarov, pri ktorých sa už vieme baviť o akej-takej kvalite, sa pohybujú v cene okolo 300 eur. Okrem prípravy kávy, respektíve espressa, zvyknú mať aj napeňovaciu trysku, ktorou si vieme napeniť mlieko. Všetko je však v akejsi „veľmi základnej“ forme – vstavaný mlynček, samotný kávovar a rovnako aj tryska. 

Kto si môže dovoliť investovať 600 až 700 eur, vie si zakúpiť kvalitnejší automat, ktorý disponuje už aj mliečnymi systémami. Ďalšiu kategóriu by sme vymedzili možno na 900 až 1 500 eur, pričom za takéto peniaze sa už dajú kúpiť ozaj dosť dobré automatické kávovary. Ani s nimi sa užívateľovi nepodarí dosiahnuť rovnakú kvalitu kávy ako pri pákovom kávovare, avšak dokážu sa jej priblížiť. Navyše sú konzistentné a vždy pripravia rovnako kvalitnú kávu, kdežto pri pákovom kávovare to neskúsený užívateľ môže aj pokaziť.

Ako funguje automatický kávovar?

Aspoň v skratke a pre lepšiu predstavu sa pokúsime vysvetliť fungovanie automatického kávovaru. Zrnkovú kávu je potrebné nasypať do zbernej nádobky na kávu nachádzajúcej sa nad mlecími kameňmi. Po stlačení tlačidla mlynček zomelie požadované množstvo kávy. Takéto kávovary majú aj „váhu“, ktorá však v skutočnosti váhou nie je – je to len miesto, respektíve priestor, ktorého objem je vyrátaný podľa predpokladanej hmotnosti mletej kávy. Upravením gramáže sa toto miesto buď zmenšuje alebo zväčšuje. Keď sa priestor naplní kávou, k slovu sa dostane pliešok s mikrospínačom. V dôsledku aktivovania mikrospínača sa mletie vypne. Svoju rolu následne zohráva aj elektromagnet, ktorý otvorí dvierka a káva sa vysype do centrálnej jednotky. 

Ďalším krokom je utlačenie kávy a vytvorenie puku. Toto všetko zabezpečuje spomínaná centrálna, respektíve sparovacia jednotka. Vysvetlenie tohto všetkého len za pomoci slov je náročné, ale svoju rolu zohráva aj ozubené plastové alebo kovové koliesko a rovnako aj piest, ktorý kávu zatlačí pod určitým tlakom a priestor uzavrie. Čerpadlo do sparovacej jednotky následne z bojlera pustí horúcu vodu s teplotou niečo cez 90 stupňov. V tejto chvíli prebehne extrakcia kávy, ktorá sa následne cez hadičky dostane do výstupových trysiek.

Puk tvorený vyextrahovanou kávou sa presunie do odpadovej nádobky a celá sparovacia jednotka v akomsi pohotovostnom režime čaká na ďalšie stlačenie tlačidla, po ktorom sa celý tento proces prípravy kávy zopakuje.

Automatický kávovar a mliečne nápoje 

Spomenuli by sme aj to, ako fungujú mliečne nápoje. Kávovar disponuje buď tryskou, pomocou ktorej si užívateľ mlieko napení sám, alebo je v hre komplexnejší systém, pri ktorom si hadička mlieko natiahne sama. Horúca para sa postará o jeho napenenie a takto pripravené mlieko sa dostane priamo do šálky. Napeňovače mlieka však majú aj problém; zväčša sa nedajú dobre vyčistiť a v ich útrobách sa mlieko môže pokaziť. Často sa čiastočne alebo úplne zapchajú a následne nefungujú správne.

Údržba automatického kávovaru

Napriek uvedenému treba povedať, že automatický kávovar nie je náročný na údržbu. Tak, ako hovorí už jeho názov, všetko prebieha automaticky a pri lepších modeloch je dokonca možné nastaviť aj prepláchnutie centrálnej jednotky. Čistenie je pomerne jednoduché, centrálnu jednotku je možné pomerne ľahko vybrať a vyčistiť pod tečúcou studenou vodou. Raz za čas to treba spraviť. 

Nuž a taká vec ako vyčistenie nádobky na odpad je úplná samozrejmosť. Systémy sú dokonca nastavené tak, že keď sa nádobka nevyčistí, kávovar neurobí ďalšiu kávu. Užívateľ je teda nútený vyčistiť ju. Po určitom množstve urobených káv je okrem toho potrebné spraviť aj dekalcifikáciu systému, teda odvápnenie. Lepšie kávovary nás upozornia, kedy je potrebné spraviť tento krok. Tento proces je však veľmi jednoduchý: existujú pomocné prípravky, chémia, a kávovar všetko prečistí automaticky. Sám si načerpá vodu s prípravkom a prečistí interné systémy.

Automatický kávovar môže byť aj vhodným dizajnovým doplnkom domácnosti. Niektorí výrobcovia vyrábajú aj modely, ktoré sa dajú zabudovať do kuchynskej linky. Avšak aj tie, ktoré nie sú určené na zabudovanie, vedia byť ozaj pekné. Výrobcovia si na tom dávajú dosť záležať, veď krása dizajnu a okulahodiaci výzor môžu byť spúšťačom nákupného rozhodnutia. Pekný kávovar vie kuchynské prostredie veľmi vhodne dozdobiť.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close