AudioblogKávovary

Audioblog: Pákový kávovar

V spolupráci so spoločnosťou Audiolibrix sme nahrali audioblog Domáca príprava kávy. Pozostáva z desiatich kapitol, ktoré ako celok nájdete na webe Audiolibrixu. Jednotlivé kapitoly vám však postupne predstavíme aj tu na Blogu o káve. Budete mať na výber: buď si ich prečítate a užijete si ich v textovej forme, alebo uprednostníte zvukovú nahrávku. Je to len na vás.

Kapitola č. 3: Pákový kávovar

Túto kapitolu vám prináša tím odborníkov zo slovenskej pražiarne kávy Be:Café sídliacej v Rajci. Viac informácií o nej a o jej produktoch nájdete na internetovej stránke www.becafe.sk.

Pákový kávovar môžeme najjednoduchšie zadefinovať ako manuálny kávovar. Na rozdiel od automatického kávovaru nestačí len stlačiť tlačidlo, ale človek si musí všetko, alebo takmer všetko, urobiť sám. Kvalitný pákový stroj nám zaručí jediné: stabilný tlak a stabilnú teplotu vody. Na všetko ostatné sme tu my.

Bez mlynčeka/s mlynčekom

Niektoré pákové kávovary majú aj zabudovaný mlynček, avšak tie najkvalitnejšie ho nemajú. Mlynček si treba dokúpiť, a to ideálne mlynček s oceľovými mlecími kameňmi. Dobrý a kvalitný mlynček je enormne dôležitý. Kávu nám totiž konzistentne pomelie, čo je z nášho pohľadu prvým a veľmi dôležitým krokom. O mlynčekoch sa viac dozviete v siedmej kapitole tohto audioblogu, ktorá im bude zasvätená.

Súčasne treba zdôrazniť, že pri príprave kávy treba použiť čerstvo pomletú kávu, teda tesne pred prípravou. Ak je káva namletá už týždeň v dóze, prípadne v sáčku, s veľkou pravdepodobnosťou už zvetrala, degradovala a neponúka žiadnu chuťovú hodnotu. Potom z nej nič nedostane ani kvalitný pákový kávovar.

Hrúbka mletia, gramáž kávy, teplota vody

Pri príprave kávy prostredníctvom pákového kávovaru musíte dbať na niekoľko dôležitých faktorov. Potrebujete nastaviť správnu hrúbku mletia a skombinovať ju so správnou gramážou kávy, a to tak, aby vám espresso pretekalo približne 25 až 30 sekúnd. Ak vidíte, že tečie príliš dlho, prípadne len pomaly kvapká, potrebujete staviť na hrubšie mletie. Ak naopak preteká veľmi rýchlo a silným prúdom, musíte staviť na jemnejšie mletie.

Nastavenie hrúbky mletia a množstva kávy, ktorú nasypete do páky, sú dve najdôležitejšie veci. Čerstvo pomletú kávu následne utlačíte nástrojom, ktorý sa volá tamper, ale ani to nie je všetko. V rukách máte aj ďalšie nástroje, avšak to už podľa konkrétneho modelu kávovaru, ktorý doma máte. Niektorý toho ponúka viac, iný menej.

Na každom kvalitnejšom domácom pákovom kávovare sa dá nastaviť teplota vody. Tá by sa mala pohybovať v rozmedzí od 91 do 96 stupňov. Niektoré modely ponúkajú aj zapnutie a vypnutie predinfúzie, čo znamená, že voda sa na krátky čas pustí do páky a namočí kávu. Potom sa na chvíľu zastaví a až následne prebehne extrakcia. Táto funkcia pomôže z kávy  vyextrahovať viac chutí a väčšinou sa používa pri príprave espressa z ovocnejších káv. 

Bellezza Bellona

Okrem intenzity a veľkosti nápoja si vie užívateľ pákového kávovaru veľmi ľahko dopustiť viac horúcej vody a pripraviť si veľkú kávu. Pri bežnom automatickom kávovare táto možnosť nie je. Veľa ľudí si veľkú kávu pripravuje tlačidlom veľkej kávy, ale z automatu potom vyjde len to klasické slovenské prepálené veľké pressko. My v Be:Café začínajúcim baristom odporúčame model značky Bellezza Bellona, ktorý ponúka všetky tieto funkcie a taktiež je vzhľadovo atraktívny.

V súčasnosti je to tak, že v domácnostiach sa vyskytujú hlavne automatické kávovary. Ich obľuba je naozaj veľká. Povedali by sme, že za to môže hlavne pohodlnosť kávičkára a s tým spojená jednoduchosť prípravy. Veď stačí položiť šálku na miesto, stlačiť tlačidlo a voilá, ranná káva je na svete.

Démonizovanie pákových kávovarov

Používanie pákových kávovarov je niekedy zbytočne démonizované. Objavujú sa vyjadrenia typu:

„Na linke budeš mať plno kávového bordelu.“

„Kávovar musíš vedieť dobre nastaviť.“

„Príprava espressa cez pákový kávovar je náročnejšia.“

„Príprava ti bude trvať omnoho dlhšie.“

„Jednotlivé kávy ti nebudú chutiť rovnako.“

„Veľa času budeš musieť venovať čisteniu.“

Áno, toto všetko je sčasti pravda, ale existuje aj druhá strana mince. Poznáte niekoho, kto by prešiel z automatického kávovaru k pákovému a potom sa vrátil naspäť? Pravdepodobne nie. Každý, kto objaví možnosti pákového kávovaru, sa už o krok späť určite nevráti. Napokon je to čaro práve v tom, že sa s kávovníkovým zrnom môžete hrať a vyťahovať z neho potenciál. Je to rituál.

Záujem o pákové kávovary bude narastať

Dovolili by sme si predpovedať, že toto čaro bude objavovať čoraz väčšie množstvo ľudí. Predpokladáme, že počet domácností s pákovými kávovarmi bude narastať. Vlastne sa tak bude diať v priamej úmere s nárastom počtu milovníkov dobrej kávy.

V kávovom svete neustále vidíme podobné vzorce; kávičkár sa naučí pracovať s lacnejším kávovarom a lacnejším mlynčekom, ale po chvíli mu nestačí a postupuje ku kvalitnejším produktom. Objavuje kávový svet, žiada sa mu viac experimentovať. Táto cesta by v konečnom dôsledku mala viesť ku kvalitnému pákovému kávovaru doplnenom kvalitným mlynčekom.

Cena pákových kávovarov

Nie je to však úplne lacná záležitosť. Najlacnejšie pákové kávovary sú k dispozícii už v sume okolo 200 eur a zakúpiť sa dajú v ktoromkoľvek elektre. Kvalita však zodpovedá cene a príliš dobrú kávu tieto mini-kávovary neponúknu. Tie najlacnejšie navyše nemajú zabudovaný mlynček, pričom obstojný mlynček napokon zákazníka stojí viac ako samotný lacný kávovar.

Pákové kávovary so zabudovaným mlynčekom sa pohybujú v cene od 600 eur. Približne niečo takéto považujeme za dobrú možnosť pre ľudí, ktorí s pákovými kávovarmi začínajú. Nižšie by však ísť nemali.

Obstojná kvalita začína na sume okolo 1 200 eur bez mlynčeka. Za takéto peniaze je možné zakúpiť si kávovary s kovovým telom, PID – teda nastaviteľnou teplotou, s možnosťou predinfúzie a s výbornou teplotnou stabilitou a výkonom. Tieto kávovary zvládnu urobiť espressá i mliečne nápoje v kaviarenskej kvalite. 

A najdrahšie kávovary? Horná hranica ich ceny samozrejme neexistuje. Niektoré prestížne značky vyjdú na viac ako 4 000 eur, ale cena môže byť aj omnoho vyššia. Tu je však veľmi dôležité spomenúť to, čo sme už načrtli: finálnu chuť espressa z veľkej miery ovplyvňuje mlynček a kvalita mletia. Významnú úlohu pritom zohráva aj voda.

Údržba pákových kávovarov

Pár slov by sme radi pridali aj k údržbe. Panuje tu nesprávna domnienka, že pákový kávovar je náročný na údržbu. V skutočnosti je to tak, že pákový kávovar je z pohľadu čistenia jednoduchší. Vôbec sa toho netreba obávať. Postačí vyčistiť hlavu kávovaru, teda miesto, kam sa páka dáva. A samozrejme samotnú páku. Automatický kávovar je v tomto smere komplikovanejší, pretože v jeho útrobách ostávajú zvyšky kávy, ktoré tam veľmi ľahko začnú plesnivieť.

Radi by sme uviedli ešte niekoľko kritérií, ktoré pomôžu s rozhodovacím procesom pri výbere pákového kávovaru. V prvom rade si konzument musí odpovedať na otázku, či bude pri príprave kávy trpezlivý alebo ju bude chcieť len rýchlo vypiť a odísť preč. Lepšie kávovary, ktoré ponúkajú lepšiu tepelnú stabilitu i lepší výsledný produkt, totiž potrebujú viac času na nahriatie.

Bojler, nanometer, hlava E61

Komerčné pákové kávovary majú zvyčajne malý bojler s objemom do 500 mililitrov a dokážu sa nahriať do niekoľkých minút. Na druhej strane vykazujú horšiu termálnu stabilitu a teplota vody môže pri príprave kávy kolísať. Navyše v prípade návštevy nedokážu pripravovať jednu kávu za druhou.

Keď sa rozhodnete pre lepší kávovar, je fajn, aby mal nanometer na meranie tlaku pri extrakcii. Toto veľmi pomôže pri hľadaní optimálnej hrúbky mletia. Veľkou výhodou je aj časovač, ktorý počíta sekundy extrakcie. A ak chcete experimentovať, je fajn mať na displeji kávovaru nastaviteľnú aj teplotu vody.

Pri vyberaní kávovaru určite narazíte na to, že výrobcovia udávajú informácie o hlave E61 – ide o technológiu z roku 1961, ktorá je doposiaľ najpoužívanejšou. Je to jeden z najspoľahlivejších systémov s výbornou tepelnou stabilitou. Ak má kávovar túto hlavu E61 a navyše HX, teda výmenník na ohrev vody (heat exchanger), tak nič nepokazíte. Jedinou nevýhodou tohto systému je dlhšie nahrievanie pri zapnutí. Pri zapnutom eko režime to býva okolo 10 minút.

Najobľúbenejšie značky pákových kávovarov

Na záver by sme vám povedali niečo o obľúbených a kvalitných značkách pákových kávovarov. Na slovenskom trhu ich nájdeme množstvo a máme teda na výber. Za zmienku stojí značka Lelit, ktorú by sme odporučili ako vstupnú bránu do kávového sveta, a to tak z cenového, ako aj z funkčného hľadiska.

Cenovo ešte dostupnejšia je mladá značka Bellezza espresso, ktorá sa zameriava na trh domácich kávovarov. Je to nemecká rodinná firma, ktorá kladie dôraz na kvalitu a detail. Na rozdiel od iných výrobcov Bellezza neodoberá komponenty od rovnakých dodávateľov ako ostatní, ale všetko si vyrába vo vlastnej réžii. Majú tak dohľad nad kvalitou celého výrobného procesu.

Dobré sú aj značky ako ECM alebo Ascasso. Nuž a pre tých, ktorí nemajú cenový limit, budú ideálne prestížne značky ako La Marzocco alebo Victoria Arduino. 

Kvalitné pákové kávovary sú navyše ozaj nádherné a môžu byť ozdobou kaviarne i vašich domovov. Podľa nás sú aj v tomto smere o krôčik pred tými automatickými.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close