nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Audioblog

Audioblog: Výber domáceho mlynčeka

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. mája 2023
mlynčeky na kávu Mahlkönig
Share on FacebookShare on Twitter

V spolupráci so spoločnosťou Audiolibrix sme nahrali audioblog Domáca príprava kávy. Pozostáva z desiatich kapitol, ktoré ako celok nájdete na webe Audiolibrixu. Jednotlivé kapitoly vám však postupne predstavíme aj tu na Blogu o káve. Budete mať na výber: buď si ich prečítate a užijete si ich v textovej forme, alebo uprednostníte zvukovú nahrávku. Je to len na vás.

Túto kapitolu vám prináša platforma Kávoholik. Viac informácií o nej a o jej produktoch nájdete na internetovej stránke www.kavoholik.sk. Potrebné informácie o mlynčekoch pre vás pripravil odborník s vyše 25-ročnými skúsenosťami Pavol Paták.

Jedným zo základných nástrojov, ktoré pri príprave kávy potrebujeme, je mlynček. Jeho úlohou je „len“ pomlieť kávu, ale v konečnom dôsledku je to veľmi dôležitá úloha s významným vplyvom na chuť finálneho nápoja.

Základné triedenie mlynčekov na kávu

Kategóriu mlynčekov vieme rozdeliť na dve základné skupiny. Na manuálne a elektrické. Ako naznačuje skôr spomínané označenie, manuálne mlynčeky fungujú manuálne, teda bez elektriny. K finálnemu výsledku sa dopracujeme rotačným pohybom rúk, čo môže byť fyzicky namáhavé a pre niekoho možno aj nekomfortné. Na druhej strane platí, že pri mlynčekoch, ktoré pracujú za pomoci elektrickej energie, je proces mletia výrazne rýchlejší a nepochybne pohodlnejší. Dá sa povedať, že kategória elektrických mlynčekov je zhora ohraničená len finančnými možnosťami ich budúceho majiteľa. Ručné mlynčeky sú kvôli svojmu pohonu výrazne limitované. Platí, že by sa mali pohodlne držať a relatívne komfortne točiť, teda mlieť. Najmä v profesionálnom segmente im to výrazne uberá na možnosti uplatnenia.

História mletia

Ak by sme sa vrátili do minulosti a chceli by sme sa dostať k začiatkom samotného mletia, presunuli by sme sa k obiliu a dvom kameňom, ktoré o seba trieme. Nie každý druh kameňa by zniesol tento typ namáhania, ale vďaka svojim vlastnostiam sa ako najvyhovujúcejšie osvedčili pieskovec, ryolit a trachyt. 

Počas storočí sa ukázalo, že z hľadiska opotrebovávania, údržby a požiadaviek na kvalitu mletia sú najvhodnejšie dva hlavné tvary mlecích kameňov: ploché a kónické. Rôzne typy nožov – drážok, a ich sklon v mlecom kameni, umožňujú rôzne rýchlosti a rôznu kvalitu mletia.

Keramika vs. oceľ

A ako vyzerá situácia v súčasnosti? V ekonomickej triede mlynčekov na kávu dominujú keramika alebo podobné cenovo dostupné syntetické materiály, ktoré sa dajú jednoducho a lacno vyrábať vo veľkých množstvách. Keramika sa spája s kónickým tvarom mlecích kameňov, pretože pri tomto tvare nie je potrebná veľká presnosť pri uložení. Tieto kamene súčasne nemajú také nároky na výrobu a pri vyšších vôľach sa nezasekávajú. 

Vývoj materiálov a požiadavky týkajúce sa vyššej presnosti viedli k tomu, že vo sfére hľadajúcej vyššiu kvalitu sa dnes pri mlecích kameňoch preferuje oceľ. Pre zvýšenie rýchlosti a rovnako aj ich životnosti sa na ňu nanášajú rôzne ušľachtilé kovy. Aby sa zabránilo prehrievaniu aj pri ostatných kontaktných materiáloch, dbá sa na to, aby dobre odvádzali teplo a mali čo najmenšiu tepelnú rozťažnosť. Práve teplo vznikajúce pri mletí je dnes jedným z hlavných problémov technológie mletia kávy. Ako vieme z fyziky, kovy pôsobením tepla menia svoj rozmer, čo má za následok odchýlky v konzistencii mletej kávy. Výrobcovia high-end mlynčekov preto siahli po rôznych zliatinách hliníka a po prídavnom chladení.

Nožové mlynčeky a mažiar

Ak chceme spomenúť všetky technológie mlynčekov, nesmieme zabudnúť ani na nožové elektrické mlynčeky, na ktoré však dnes narazíte už len zriedkavo. Hrúbku mletia je pri nich možné regulovať len časom mletia, takže čím dlhšie meliete, tým na menšie kúsky nože zrniečka rozsekajú. Verím, že táto technika už vzhľadom na jej nepresnosť patrí len do histórie.

Nuž a do histórie patrí ešte jedna vec: mažiar. Takáto technika drvenia je dnes vhodná už len pre televízne relácie o varení, a to na koreniny. Pre efekt. Drvenie kávy v mažiari je už dávno za zenitom.

Čo zvažovať pri výbere mlynčeka na kávu?

Pri téme parametrov, ktoré by mal zákazník zvažovať pri výbere mlynčeka, sa vrátim k otázke účelu jednotlivých mlynčekov. V prvom rade si každý musí odpovedať na otázku, ako a akú kávu si chce pripravovať. Na základe toho si potom vyberie technológiu vhodnú na jej prípravu. Ide o naozaj veľmi rozsiahlu problematiku, ktorá sa nedá zúžiť do všeobecnej otázky parametrov a ceny.

Skúsme si to vysvetliť na reálnych príkladoch. Na horskej chate bez elektriny by filtrovaná káva pripravená z obyčajnej Kolumbie Castillo pomletej na jednoduchom keramickom kónickom mlynčeku bola úplná mňamka. Avšak ak chcem degustovať anaerobickú geshu z Panamy a nájsť optimálnu receptúru, tak kvôli presnosti použijem buď ručný mlynček Comandante alebo elektrický Mahlkönig X54. Ani to však nemusí stačiť, pretože keď chcem pomlieť viac kávy, prípadne ju chcem mlieť častejšie, spomínaný Mahlkönig X54 by sa mi začal prehrievať. V tom prípade by som poučil EK43, ktorý dokáže pomlieť kilo kávy za jeden a pol minúty. Ak mi však ani to nestačí a potrebujem pomlieť šesť kilogramov, siahnem po DK27. A mohol by som pokračovať.

Ale späť k téme parametrov, ktoré by mal zákazník sledovať. Ja úplným začiatočníkom vždy odporúčam kúpiť si „biely“ mlynček. Taký, ktorý sa mu páči a ktorý zodpovedá jeho cenovej predstave o nutnej investícii. A prečo len takáto odpoveď? Z praxe viem, že každý má trochu iné predstavy o tom, čo chce a čo potrebuje. Väčšina začínajúcich baristov sa upäto drží svojej predstavy o nutnej finančnej investícii, pretože niečo videli na webe, pretože im niečo povedal kamarát, pretože toto a pretože tamto. Pri svojom hľadaní však často zabúdajú na to najdôležitejšie – že pri kúpe nástrojov potrebných na prípravu kávy je nutná osobná skúsenosť. Začať treba tým, čo spĺňa moje predstavy a aktuálne finančné možnosti. Praxou sa následne vyprofiluje, čo bude neskôr potrebné dokúpiť alebo vymeniť. 

Rozdiely medzi mlynčekmi na kávu

Ako som už spomínal, mlynček do receptúry na prípravu kávy prináša iba pomleté zrná. Nič viac. Zákazník teda platí „iba za to“, že mu niečo pomelie zrnká. V čom sú teda medzi mlynčekmi také rozdiely?

Jeden rozdiel som už spomínal. Týka sa objemu, ktorý som s mlynčekom schopný jednorazovo pomlieť. To priamo súvisí s teplotou vznikajúcou pri jeho práci, teda mletí. Čím väčší objem potrebujem namlieť, tým robustnejšie zariadenie potrebujem. A čím renomovanejší výrobca, tým kvalitnejšie materiály s lepšími tepelnými vlastnosťami použije.

Homogénnosť mletia kávy

Veľmi dôležitým parametrom je homogénnosť pomletej kávy. Je to pomerne náročná problematika, ale opýtam sa takto: keď si na mlynčeku nastavím hrúbku trebárs 600 mikrónov, koľko percent z pomletej kávy skutočne bude mať hrúbku 600 mikrónov? Nepresne vyrobené kamene z lacného materiálu osadené na krivej oske v klznom ložisku ázijskej výroby vyprodukujú akurát tak zmes, v ktorej bude 30 percent prachu s hrúbkou pod 150 mikrónov a ďalších 30 percent budú častice o veľkosti meteoritu nad 1 000 mikrónov. Zvyšok bude mletá káva. Áno, s meteoritom som to trochu prifarbil, ale v podstate je to tak. Kto má s prípravou kávy už nejaké skúsenosti, vie, že hrúbka mletia je jedným z najpodstatnejších parametrov pri extrakcii nápoja, teda kávy. 

Platí, že medzi kvalitným a nekvalitným mlynčekom sú obrovské rozdiely. Homogénna zmes umožňuje vode konzistentný prechod cez ňu a tým pádom sa z mletej kávy vyextrahuje viac chuti, ako keby sme v nej mali kamienky meteoritov zmiešané s hviezdnym prachom.

Horná hranica ceny neexistuje

Vzhľadom na všetko spomínané je pravdepodobne zrejmé, prečo máme v domácnostiach iné mlynčeky ako v kaviarňach. Tam s nimi pracujú profesionálni baristi a aj preto im hovoríme profesionálne. Horná hranica ceny mlynčekov podľa mňa ani neexistuje, pretože vždy sa dá niečo ešte vylepšiť alebo upgradnuť za presnejšie alebo rýchlejšie. Prípadne za krajšie – ja osobne milujem bielu farbu. Pri profesionálnych mlynčekoch sa na rozdiel od domácich mlynčekov počíta s vyššou kapacitou, teda potrebou množstva pomletej kávy. Preto sú tieto zariadenia robustnejšie.

Spomenul by som aj to, že mne osobne viac vyhovujú samostatné mlynčeky, ktoré nie sú zabudované v kávovare. Jednak sa vďaka tomu dajú vylepšovať či upgradovať samostatne a príjemnou výhodou je aj to, že samostatne stojaci mlynček umožňuje výmenu kávy jednoduchým otočením hore dnom a vysypaním. Otáčať kombo verziu sa neodporúča.

Je dôležitá hlučnosť/tichosť mlynčeka?

V poslednej dobe sa pri mlynčekoch často spomína aj hlučnosť, respektíve tichosť. Niektoré značky svoje produkty promujú aj so slovami, že im napríklad nezobudia dieťa. Ja však z vlastnej skúsenosti poviem, že takto som to nikdy nevnímal, a to som vychoval tri deti. Avšak platí, že vyššia hlučnosť sa väčšinou spája s nekvalitnými a pomalými zariadeniami, ktorým urobenie svojej práce trvá dlhšie.

Na trhu sú aktuálne k dispozícii mlynčeky od viacerých rôznych výrobcov. My ako platforma Kávoholik ponúkame značky Mahlkönig, Ascaso, Comandante, EUREKA, Hario, KINU a Lelit.

Aktuálnu ponuku mlynčekov na kávu nájdete na stránke kavoholik.sk.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: mlynček na kávu
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
espresso z DeLonghi Eletta Explore

Recenzia: De’Longhi Eletta Explore

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL