Recepty

Banány v káve

Banány v čokoláde všetci dobre poznáme a považujeme ich za vynikajúci dezert. Sladkosť, ktorú má rád asi každý. O banánoch v káve však nikde ani chýru, ani slychu, aj keď káva a kakao, z ktorého sa vyrába čokoláda, rastú doslova na susedných stromoch. Preto by sa dalo predpokladať, že to tiež môže byť dobré, nie?

Ja som dlho nešpekuloval a rozhodol som sa preveriť to. Urobil som si fajnový filtrík (išiel som pomer 1:18), nakrájal som optimálne dozretý banán a niekoľko krúžkov vložil do šálky s kávou. Približne po minúte som už spokojne degustoval a musím povedať, že to bolo veľmi fajn. Kávový banán chutil vynikajúco, bol doslova perfektný.

Druhá vec, ktorá ma v takýchto prípadoch zaujíma, je finálna chuť kávy. Keď som skúšal tvrdý syr máčaný v káve (inšpiroval som sa fínskou tradíciou leipäjuusto), trochu som to podcenil a kozí syr, ktorý som si pre tento účel zohnal, mi kávu výrazne presolil. Nebolo to OK. Po banáne však káva ostala veľmi príjemne sladučká a bolo to ozaj fajn.

banány a káva

Banány v káve teda rozhodne odobrujem, ale na druhej strane uznávam, že možno by to takto nelákalo každého. Pre väčších milovníkov sladkého však mám aj ďalšie tipy: pridajte šľahačku a finálne dielo posypte nastrúhanou čokoládou. A máte jeden netradičný dezert.

Samozrejme som aj pogooglil, či už niekto niečo také vyšpekuloval, ale nič som nenašiel. Len kávovo-banánové frappé, milkshake a takéto veci inej konzistencie. Samozrejme, že pokojne skúste aj tie, veď treba experimentovať.

No a na záver ešte jedna vec; nebojte sa, káva s banánom sa v tráviacom trakte znesie a nepošle vás hneď na oddelenie exportu (rozumej WC). Ak si teda doprajete kvalitnú kávu a nie nejakú mletú supermarketovú gäbuzinu.

To je všetko, čo som dnes chcel. Skúste a dajte vedieť.

banány v káve, káva s banánmi
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close