pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Banskobystrická Barovňa Čarovňa a karanténa: Škody nevyčísľujeme. Radšej…

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. marca 2020
Barovňa Čarovňa - letná terasa

Na krízu vyvolanú koronavírusom dopláca aj banskobystrická Barovňa Čarovňa. Viac sa dozviete v našom rozhovore s Idkou Topinkovou.

Share on FacebookShare on Twitter

Dnes už môžeme s istotou skonštatovať, že pandémia koronavírusu spôsobí pomerne veľkú krízu. Mnoho ľudí z rôznych odvetví už prišlo o prácu a mnohých ďalších to čaká v najbližších týždňoch. Aj tí, ktorí krízu prežijú, budú dlhé mesiace len naháňať zameškané a pokúšať sa minimalizovať škody, ktoré v tomto období vzniknú. Nebude to jednoduché.

Ak by sme ukazovali maximálnu zodpovednosť, zdržiavali sa doma a vyhýbali sa kontaktu s ľuďmi, situácia by sa mohla čoskoro zlepšiť a onedlho by už mohli byť otvorené viaceré maloobchodné zariadenia. Ale čo také kaviarne? Len tak si niekde sedieť v spoločnosti bez rúška a popíjať horúci nápoj, to nám pravdepodobne tak skoro nehrozí.

Problém si uvedomuje aj Idka Topinková, ktorá vedie banskobystrické prevádzky Čajovňa Čarovňa (založená v roku 1999) a Barovňa Čarovňa (2018). „Čarovni sa venujem už trinásť rokov,“ povedala v rozhovore pre blogokave.sk. „Mojím cieľom je to, aby obe prevádzky fungovali spoľahlivo, kvalitne, pozitívne, podľa možnosti odborne a hlavne aby spríjemňovali život všetkým návštevníkom.“

Tí sa však v poslednej dobe nevyskytujú. Spoločenský život zastal, ľudia do kaviarní nemôžu. Svet, aký sme poznali, na určitú dobu neexistuje a situácia paradoxne nastúpila v piatok trinásteho. Viac už v našom rozhovore s Idkou Topinkovou.

Barovňa Čarovňa, take away, Banská Bystrica
Idka Topinková s „take away“ pohárom Barovne Čarovne.

Kedy ste začali vnímať nástup koronavírusu? Uvedomovali ste si, že to pre naše územie môže spôsobiť takú hrozbu?

„Pamätám si na to, ako som sa vo štvrtok 12. marca dopočula, že aj na Slovensku sa množia prípady koronavírusu. Dovtedy sa zdal byť stále vzdialený, ale odrazu sa to zmenilo. Dosť fúkalo a na námestí v Bystrici s tým vždy intenzívne bojujeme, pretože nám odfukuje informačné tabule. Hneď som si pomyslela, že čo nové nám to vietor privial. Premohol ma zvláštny pocit, závan niečoho nového, neznámeho, ale nebrala som to hneď ako problém. Skôr som začala hľadať informácie o situácii. Už v dané popoludnie na námestí pár kaviarenských prevádzok zatvorilo, a to aj bez oficiálneho nariadenia. “Nebodaj sa tak boja?” pýtala som sa sama seba. My sme boli ešte otvorení, no na ďalší deň v piatok už prišla správa o sprísnení opatrení a na čiernu listinu sa dostali aj kaviarne/čajovne.“

Registrovali ste najskôr pokles návštevnosti? Sprísňovali ste hygienické opatrenia? Alebo ako to všetko vlastne prebiehalo?

„Všetko to prišlo veľmi rýchlo. Nestihlo dôjsť k nejakému postupnému poklesu návštevnosti, pretože už v piatok trinásteho poobede sme zatvorili obe prevádzky aj my, keď sme intenzívne začali sledovať správy o koronavíruse a dianí v blízkych štátoch a mestách. Nedovolili sme si riskovať, že by sa také niečo prenieslo práve u nás, keďže nepriamym prenášačom môže byť ktokoľvek až 28 dní bez akýchkoľvek príznakov choroby. A to bol aj deň, keď ľudia z ulíc viditeľne vymizli. Napriek tomu, že to bol piatok a bolo veľmi pekne a teplo. Najprv sme si mysleli, že to bude len na víkend. No už v sobotu nám po zverejnení oficiálneho nariadenia aj pre mnohé ďalšie prevádzky na stránke RÚVZ začalo byť jasné, že to bude minimálne dva týždne, no skôr mesiac, dva.“

Barovňa Čarovňa - letná terasa
Na letnej terase na banskobystrickom námestí si tak skoro neposedíme…

Príjmy sú odrazu fuč, náklady však platiť treba. Viete bežnému čitateľovi prezradiť, čo všetko musíte platiť? Zamestnancov, nájom, ďalšie veci…

„Musíme zaplatiť nájom oboch prevádzok, energie, výplaty, odvody za šiestich TPP zamestnancov a pochopiteľne aj niektoré predošlé faktúry. Samozrejme aj naďalej prichádzajú faktúry, pretože nakupujeme tovar do nášho eshopu OBCHOD.CAROVNA.SK. Našťastie sme ho prerobili pred pár rokmi a teraz na ňom môžeme – musíme i chceme – zapracovať. Ľudia o ňom až tak nevedia. Eshop je plne funkčný, veľmi pekný, rýchly, prepracovaný do detailov. No so samotným eshopom je tiež veľa práce; jedna vec je nahadzovanie produktov, celý obsah od príprav, popisov, fotiek a detailov produktov, cez vytváranie rôznych grafík až po písanie článkov na blogu. Druhá vec je samotný výber a nákup produktov, ich vzájomné prepojenie. My o ich kvalite vieme, ale ešte dôležitejšie je, aby o nich vedeli potenciálni zákazníci. Na to samozrejme potrebujeme reklamu, ktorá však niečo stojí a na vybudovanie veľkého publika na eshop vôbec nie je málo, pričom veľké investície do reklamy teraz rozhodne možné nie sú. Ďalšia vec je, že marže na predanom nápoji v podniku sú úplne iné ako eshopové marže na sypaný čaj/zrnká kávy, tovar a podobne. Rozhodne je marža vyššia pri navštívení kaviarne či čajovne, lebo v cene nápoja je vždy aj kúštik z nájmu, energií, nákladov na nápoj, servis zo strany baristu či čašníka, aj samotný pohár či šálka, z ktorej pije – tak, aby to bolo pre trh aj prežitie podnikania vitálne. Avšak teraz máme príjmy len z eshopu a rozvozov, hoci náklady ostávajú rovnaké, ako pri plne funkčných prevádzkach. Je to veľmi ťažké.“

Dala by sa približne vyčísliť suma, o ktorú by ste prišli, ak by ste mali zatvorené napríklad mesiac?

„Nevyčísľujeme. Radšej. Nikdy sme to nerobili a neradi by sme to vôbec niekedy robili.“

Barovňa Čarovňa v Banskej Bystrici.
Barovňa Čarovňa.

Prečo? Nechcete vedieť, aký dopad bude mať toto obdobie?

„Nie. S čajom a kávou robíme preto, lebo to máme radi, a kým nás to živí tak, že máme čo jesť, kde bývať, vieme sa prácou baviť a urobiť si voľno relatívne flexibilne, tak to robiť nepotrebujeme. Nie je to však tak, ako si pravdepodobne človek, ktorý bol celý život zamestnaný, pomyslí, že podnikatelia v pohostinstve či gastre si žijú na vysokej nohe. To vôbec nie. Ak by niekto chcel zakladať kaviareň pre to, že z nej bude mať na domy, byty či autá, tak to veru nepochodí. Ide skôr o slobodu, ale opäť, relatívnu, lebo niekedy sa nezastavím dlhé dni od skorého rána do skorého rána. Ale stále je o niečo väčšia, než v bežnom zamestnaní. Daňou za ňu je však nestály príjem a teda pre mnohých neprijateľná finančná neistota. Teoreticky sa môže stať kedykoľvek úplne hocičo – zrušia vám nájom – a vy ste skončili aj z týždňa na týždeň. Tak isto je to neistota so zamestnancami, pretože ľudia sa dnes vykašlú na prácu zo dňa na deň, ale vy otvoriť ďalší deň musíte. Preto je najväčšie šťastie nielen nájsť si tých správnych ľudí, ale aj si ich udržať. Nie každý si uvedomuje úskalia podnikania tohto typu.“

Čo aktuálne so všetkými zamestnancami? Sedia doma alebo ich viete nejako využívať?

„Máme skvelý tím a touto cestou ich chcem veľmi pochváliť za ich činorodosť. Práve teraz sa totiž ukazuje, ako je kto angažovaný napriek neistote, čo bude, čo všetko vlastne každý z nich vie a ovláda okrem práce za barom. Z jedného sa ukazuje šikovný grafik, ďalší má rád prácu s videom alebo sa rád postaví so mnou pred kameru, niekto má skrytý talent na písanie pekných úvah, ďalší, hoci ho to tiež nebaví najviac na svete, vymaľuje, uprace, iný pobalí balíčky na eshop. Hlavné je, že spolu stále tvoríme niečo nové.“

Čajovňa Čarovňa, Banská Bystrica
V týchto priestoroch „materskej“ čajovne Čarovňa si v najbližšej dobe neposedíme.

Máte takto šancu prežiť?

„Vidíme, že tie veci nerobíme zbytočne a ľudia majú záujem o naše čaje, a to aj preto, že prinášame výhradne výberový čaj, čo na Slovensku robí málokto. Zároveň ich vzdelávame a učíme – či osobne v čajovni alebo teraz prostredníctvom príspevkov a videí – ako s ním pracovať a zabávať sa. Čaj je hra a čím lepší čaj, poznatky (skúsenosti) a príslušenstvo máme, tým je hra plnšia, tvorivejšia, zábavnejšia. Že to prinesie ovocie, v to veríme – propagujeme náš eshop tak, ako sa v momentálnej situácii dá, vytvárame príspevky, fotky a videá na sociálnych sieťach aj Youtube kanáli, ktoré, veríme, nielen zaujmú, ale zlepšia život mnohým ľuďom. Čaj a káva sú úžasné životabudiče. Vďaka ním viac žijeme v prítomnosti. Mnoho ľudí žilo v takých stereotypoch, že si podľa mňa už prítomnosť ani neuvedomovali – mali svoj program, pracovný a osobný plán a podľa neho fungovali. Ale trošku to začínalo pripomínať dobu robotov z R.U.R. od Čapeka.“

Skúsme poradiť aj ostatným, napríklad s tými rozvozmi a eshopom. Čo všetko treba v tomto smere vybaviť a aké úskalia to prináša?

„Veľa veľa písania, odpisovania, sledovania, vybavovania, telefonovania a podobne. Pri eshope je to najmä vedieť ho dostať do povedomia. Ale to aj tak nie je práca na niekoľko dní či týždňov. To je na oveľa dlhšie. Pracujeme na tom už dlhšie a teraz, keď nám to naozaj treba, sme ešte viac pridali.“

Odporúčame:

Facebook: Barovňa Čarovňa
Instagram: barovnacarovna
Eshop: obchod.carovna.sk
YouTube: Tea & Brewed coffee Čarovňa.

Neviem žiť bez kávy, Barovňa Čarovňa
Barovňa Čarovňa sa mimochodom zapojila aj do projektu Neviem žiť bez kávy. Viac nájdete na stránke www.neviemzitbezkavy.sk.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: rozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva Dalgona

Káva Dalgona: Čo to je a ako ju vylepšiť alkoholom?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL