Barista Coffee Roasters: Ochutnajte špičkovú kávu z Lučenca
Aj Lučenec má výbornú pražiareň kávy produkujúcu nadpriemerne kvalitnú výberovku. Malé mestečko ležiace na juhu banskobystrického kraja a centrum regiónu Novohrad v tomto smere obhospodaruje Miroslav Boltvan so svojou pražiarňou Barista Coffee Roasters. V Lučenci prevádzkuje pražiareň i dve kaviarne a ľudí dlhodobo zoznamuje s moderným prístupom ku káve.
Miro je vyučený čašník a s kávou vďaka tomu prichádzal do kontaktu v podstate neprestajne. Tá klasická horká mu príliš nechutila a oslovili ho až ovocné výberovky. „Keď som ich ochutnal, tak som do toho poriadne skočil. Pohltilo ma to,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve. „Začal som sa vzdelávať, učiť a trénovať. Chcel som, aby zo mňa bol dobrý barista.“
Náš tip: Do konca januára 2023 môžete na eshope baristacoffeeroasters.sk využiť zľavový kód BARISTA10 alebo BLOGOKAVE10.
Miroslava Boltvana sme vyspovedali a vďaka priloženému rozhovoru sa s ním a s jeho prácou lepšie zoznámite.
Skúste sa nám trochu predstaviť. Odkiaľ pochádzate a čomu všetkému sa aktuálne venujete?
„Som majiteľ a zároveň pražiar v pražiarni Barista Coffee Roasters a súčasne som aj majiteľ kaviarní Barista a Barista Caffe House v Lučenci. Pred časom sme sa vtedy ešte s priateľkou (dnes už manželkou) presťahovali do Bratislavy, kde sme nazbierali skúsenosti. Naučil som sa veľa o káve ako takej a začal som aj s latte artom. Neskôr sme sa z Bratislavy presťahovali späť do Lučenca, kde chýbala kaviareň, v ktorej by som sa mohol zamestnať, tak sme si jednu otvorili. V meste nebola žiadna kaviareň s výberovkou.“
Od začiatku ste v kaviarni podávali výberovku?
„Áno, od začiatku sme išli po výberovke. S výberovkou som už vedel pracovať a tak nebolo nad čím premýšľať. Samozrejme sme museli ísť do dvoch mlynčekov, pričom na jednom bol blend. Nie však klasický taliansky, ale taký, v ktorom sa dali nájsť aj ovocné tóny. Na druhom mlynci som zasa striedal jednodruhovú výberovku pre pokročilejších kávičkárov.“
Predpokladám, že približne takto je to aj dnes.
„Presne tak. Na prvom mlynci máme blend, ale už náš vlastný. Pražíme si ho sami. Nie je veľmi acidný a je to skôr čokoláda a dozreté ovocie. Na druhom mlynci máme krásne svetlé ovocné kávy a ako jediní v meste hosťom spravíme aj filtrovanú kávu.“
Prečo ste sa rozhodli zriadiť si aj pražiareň? Vnímali ste to tak, že v tomto prípade ostane doma viac peňazí?
„Vnímal som to o niečo inak. Pražiareň som založil hlavne preto, lebo som sa chcel niekam posunúť. Práca za barom ma bavila a aj ma stále baví, no chcel som robiť aj niečo iné. Kávu mám veľmi rád a chcel som mať možnosť detailnejšie ju spoznávať a objavovať. Preto som sa rozhodol ju aj pražiť. Takto na ňu mám väčší vplyv, sám si môžem vybrať čo upražím a ľuďom viem prinášať ozaj skvelé kávy.“
Aký štýl praženia uprednostňujete? Svetlejšie roasty, ktoré skôr pasujú k výberovke, alebo aj tmavé, ktoré stále chce veľa bežných ľudí?
„Pražím tak, aby som v káve čo najviac zachoval jej prirodzenú chuť. Nepražím tmavo. Ide mi o to, aby ľudia v našich kávach cítili príjemné chute a vône, nie len horkosť. Vždy sa snažím nájsť balans chutí.“
Ako je to v Lučenci s kávovou kultúrou? Myslíte si, že vaše kaviarne prispeli k jej progresu?
„Podľa mňa sme určite sčasti prispeli k tomu, že ľudia mohli objaviť čaro kávy. Dali sme im niečo lokálne a nie len talianske zmesi, ktoré sú mnohokrát aj zle pripravené. Ukázali sme im, že cappuccino môže vyzerať inak ako len kopa suchej mliečnej peny posypaná škoricou. Naďalej v tom pokračujeme a ukazujeme, aký krásny je svet kávy a koľko chutí sa v ňom skrýva.“
Nestretávate sa s tým, že k vám ľudia prídu na kávu a čudujú sa, že jej dostali málo? A čakali niečo ako veľké presko?
„Ha ha. Na začiatku sa to párkrát stalo. Hlavne keď si žiadali veľké presso a ja som im doniesol espresso vo veľkej šálke a horúcu vodu k tomu. Niekedy chceli aj to, aby sme im nechávali kávu tiecť doplna, ale už sa to nestáva. Ľudia už vedia, čo u nás dostanú.“
Ktoré kávy z vašej ponuky by ste odporučili človeku, ktorý má rád ovocné bomby a naopak človeku, ktorý chce skôr tmavšie a konzervatívnejšie kávy?
„Pre tých, ktorí majú radi klasiku a nie príliš ovocné kávy, by som odporučil Old fashion blend, v ktorom je aj trochu robusty. Keď chce niekto začať s výberovkami, odporúčam Harmony espresso blend. Všetky ostatné kávy sú ovocné – niektoré viac, iné menej, ale určite nesklame ani jedna. Snažím sa hľadať ovocné kávy, ktoré sa hodia jednak na filter, ale jednak z nich je aj krásne ovocné espresso. Aktuálna ponuka je na eshope baristacoffeeroasters.sk.“
Pražiareň Barista Coffee Roasters môžete sledovať aj na instagramovom účte @barista_roasters.
Do konca januára 2023 môžete na eshope baristacoffeeroasters.sk využiť zľavový kód BARISTA10 alebo BLOGOKAVE10.