pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Barista Coffee Roasters: Pražiareň kávy z Lučenca s chuťou zaútočiť na slovenský trh

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. februára 2021
Share on FacebookShare on Twitter

Sám si kávu praží, sám ju balí do obalov, sám vyrába etikety, lepí ich, sám pripravuje balíky a odosiela ich. Aj takýto multifunkčný človek obohacuje slovenské kávové prostredie. Volá sa Miroslav Boltvan a žije v Lučenci, kde má dve kaviarne. So svojou pražiarňou Barista Coffee Roasters by však rád prenikol aj za hranice tohto približne 30-tisícového mesta.

Musíme priznať, že celý jeho príbeh nás totálne fascinoval. Ihneď sme si povedali, že bodaj by bolo takýchto ľudí čo najviac. Bodaj by sme pravidelne objavovali takýchto nadšencov, ktorí chcú s kávou experimentovať a ľuďom ponúkať svoje vlastné produkty.

Od čašníka cez baristu až k pražiarovi

„Som vyučený čašník a na takejto pozícii som pracoval v podstate hneď od ukončenia školy, takže s kávou som bol v neprestajnom kontakte,“ uviedol Miroslav Boltvan pre Blog o káve. „V tom čase som sa zoznámil s profesionálnym kávovarom, bol to rok 2009. Vážnejšie ma to chytilo približne o tri roky neskôr a kávu som začal detailnejšie spoznávať. Približne o ďalší rok som sa už dostal k výberovým kávam a začalo mi byť jasné, že toto je pre mňa to pravé.“

Najskôr čašník, potom osem rokov barista a dnes už aj pražiar. Takto vyzerá prirodzené napredovanie nášho respondenta. „Keď som medzitým v roku 2017 otvoril kaviareň, začal som postupne uvažovať aj nad tým, že kávu by som si mohol sám pražiť. Už dlhšie predtým som túžil nejakým spôsobom vstúpiť do tohto procesu a ešte viac prispieť k šálke výbornej kávy. A tak som si kúpil pražičku a začal pražiť.“

Hygiena vie veci skomplikovať…

Zaujímalo nás aj to, čo všetko bolo potrebné spraviť pri spustení prevádzky. Predsa len do toho určite treba vraziť dosť peňazí, vybaviť si rôzne povolenia a podobne. Nebude to len o lusknutí prstami.

„Áno, treba rôzne povolenia, ako pri akejkoľvek bežnej prevádzke. To bolo fajn, ale s hygienou som to mal už o niečo komplikovanejšie. Je smutné, že o niektorých veciach rozhodujú ľudia, ktorí o nich nič nevedia a idú len tabuľkovo. Veci to vie dosť skomplikovať,“ pokračoval M. Boltvan.

Všetko si robí sám

„Z hľadiska finančných nákladov ma najviac stála pražička,“ prezradil Lučenčan. „Na niektorých veciach viem aj ušetriť, pretože všetko robím sám, teda celý proces od praženia cez balenie či lepenie etikety, ktorú si tiež robím sám, až po zabalenie do krabice. Toto všetko prejde cez moje ruky.“

Keď chce niekto pražiť, musí mať najskôr zelenú kávu. Miro vraj s jej obstaraním nemá veľký problém: buď nakontaktuje rôzne sklady v Európe, prípadne spolupracuje aj s jedným zo Slovenska. Káva sa vraj dá zohnať pomerne jednoducho. „V dnešnej dobe internetu to už nie je veľmi zložité. Dokonca sa dá nakontaktovať aj priamo na kávové farmy.“

Metóda pokus/omyl

Samotný proces praženia je veda. Vraj treba skúšať všetko možné, trénovať a ochutnávať. Len tak si človek rozšíri obzory a veľa sa toho naučí.

„Dá sa povedať, že je to metóda pokus/omyl a ochutnávanie. Najskôr som musel spoznávať pražičku a to, čo sa stane, keď spravím nejaký úkon. Zaujímalo ma, aký to bude mať vplyv na výslednú chuť kávy, skúmal som rozdiel v pražení na espresso či na filter. Stále sa učím a asi nikdy neprestanem. Mojou výhodou sú dlhoročné baristické skúsenosti, vďaka ktorým viem, ako má vyzerať a chutiť kvalitná káva. Dosť mi to pomohlo. Aj vďaka tomu viem, čo chcem z kávy dostať a myslím, že sa mi to celkom darí.“

Barista Coffee Roasters

Porovnanie s veľkými značkami

Samozrejme prišla reč aj na našu obľúbenú tému. Opýtali sme sa na pozíciu velikánov ako Tchibo, Lavazza, Nescafé, ale napríklad aj Popradská káva. Takéto značky majú na trhu vybudovanú mimoriadne silnú pozíciu, aj keď neponúkajú najkvalitnejšiu kávu.

„Veľké pražiarne majú veľmi silný marketing,“ zareagoval Miro Boltvan. „Okrem toho za sebou majú už aj určitú históriu, ktorá má tiež silu. Aj oni už do ponuky zaraďujú odrodové kávy, ale väčšina malých pražiarní je ďalej. Menší producenti sa zameriavajú na kvalitnejšiu, na výberovú kávu, často aj s experimentálnym spracovaním. Veľké spoločnosti experimentovať v podstate nemôžu.“

„Hlavný rozdiel je teda v kvalite samotnej suroviny a okrem toho aj v spôsobe praženia. Menšie pražiarne nemajú peniaze na veľký marketing, takže konkurenčnú výhodu hľadajú skôr v kvalite svojho produktu. Verím, že takto je to aj u našich káv.“

Káva po upražení ešte pracuje

Keď sa bavíme s rôznymi pražiarňami a ich produkty chceme zaradiť na kávový eshop, stretávame sa s rôznymi požiadavkami. Niekto chce, aby sa jeho káva spotrebovala približne do mesiaca, niekto do troch, niekto do šiestich. Ako to vnímajú v Barista Coffee Roasters?

„Ja na svojich kávach dávam dobu spotreby šesť mesiacov, ale neverím, že niekto ju bude držať tak dlho,“ zasmial sa Miro Boltvan. „No keby sa tak náhodou stalo, ‚piteľná‘ je určite aj po tomto termíne, nič sa jej nestane. Veľmi veľa ľudí si myslí, že čím je káva čerstvejšia, tým je aj lepšia, ale nie je tomu tak. Káva po upražení ešte pracuje, unikajú z nej plyny. Pár dní si potrebuje poležať. Ja to vidím aspoň na desať dní, ale pokojne to môže byť aj mesiac.“

Barista Coffee Roasters

Slováci sú zvyknutí na horkejšie kávy

Jednotlivé pražiarne sa dnes líšia napríklad aj štýlmi praženia. Dlhé roky sme boli zvyknutí na prepražené a miestami doslova spálené kávy, v ktorých sa tým pádom „zabili“ všetky chuťové nuansy. Aj preto do módy prichádzajú svetlo pražené kávy, na ktoré však širšie publikum zatiaľ ani nie je zvyknuté.

„Ja sám mám rád ovocné kávy, ale vždy hľadám balans chutí, aby bola káva príjemne ovocná a sladká. Niektorým kávam sa hodí trochu tmavšie praženie, niektorým zase svetlejšie. Je to rôznorodé. Aj u nás v kaviarňach máme zákazníkov, ktorí majú radšej horkejšiu kávu, ale stále pribúdajú aj takí, ktorí chcú ovocnejšie kávy. Toto ma veľmi teší. Ale celkovo musím povedať, že ešte stále máme viac takých ľudí, ktorí preferujú horkejšiu kávu.“

Kávová kultúra na Slovensku? Nie je to zlé…

„Celkovo si však myslím, že na Slovensku na tom vôbec nie sme zle. Máme tu veľa dobrých pražiarní i kaviarní. No musím si aj podpichnúť, pretože tu máme aj kaviarne, ktoré pre spoločnosť podľa mňa nemajú prínos a robia to zle… a na druhej strane tu máme aj ľudí, ktorí sa pasujú za kávičkárov, ale nerozlišujú dobre pripravenú kávu od zle pripravenej,“ dodal Miroslav Boltvan v rozhovore pre Blog o káve.

Pražiareň Barista Coffee Roasters a kaviarne Barista kaviareň a Barista Caffe House sídlia v Lučenci a káva tejto značky je aktuálne k dispozícii len na týchto miestach. Pre tých záujemcov, ktorí nie sú z Lučenca, je k dispozícii eshop baristacoffeeroasters.sk. Obe kaviarne majú aj svoje profily na Instagrame a Facebooku.

Barista Coffee Roasters na sociálnych sieťach:

Instagram: @barista_roasters

Facebook: @baristacoffeeroasters.sk

pražiareň kávy Lučenec, Barista Coffee Roasters


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Barista Coffee RoastersMiroslav Boltvanpražiareň kávyrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
názor na kávovú kultúru

Trabant vs Mercedes

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL