Baross Cafe od Pressburg Coffee: Prekvapujúco dobrá komoditka
Do recenzie sa nám tentoraz prihlásila bratislavská pražiareň kávy Pressburg Coffee, s ktorou sme doposiaľ nemali žiadnu skúsenosť. Na prihlášku (je to zadarmo, viac informácií nájdete v rubrike CENNÍK) sme samozrejme reagovali pozitívne a boli sme veľmi zvedaví, čo za kávu ochutnáme.
„Sme bratislavská pražiareň kávy Pressburg coffee, venujeme sa praženiu a vývoju vlastných kávových zmesí,“ napísal nám Slavomír Šodor, ktorý sa našej prísnosti nebál: „Beriem každú kritiku, aj prísnu.“
Do redakcie nám napokon prišla zmes arabík označená ako BAROSS CAFE. Poďte zistiť, ako dopadla.
Bodovanie
V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.
Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 12,5/25
Zrná
Stopercentná arabika od Pressburg Coffee je pražená konzervatívnejšie, no stále bezpečne pred druhým “crackom”. Zrná sú sfarbené do tmavohneda, avšak bez akýchkoľvek mastných škvŕn. Čo však na zrnách nachádzame, sú malé čierne škvrnky, ktoré naznačujú privysokú teplotu predhriatia pražičky, či pomalý stupeň otáčania bubna. V angličtine sa tento jav označuje ako “scorching”. Zrná sú rôznorodé, čo odráža fakt, že ide o zmes niekoľkých rôznych káv. Neobsahujú však priveľa defektov, čo určite hodnotíme pozitívne.
Aróma
Vôňu kávy vystihuje slovo konzervatívna. Je sladká s náznakom kakaa a pražených orechov s jemným “smoky” podtónom. Vôňa nám nijak neprekáža, no nedá sa označiť za zaujímavú či výnimočnú.
Cupping
Za horúca káve dominuje horkosť, slabá drevitosť a jemná sladkosť. Za tepla sa horkosť znižuje, zintenzívňuje sa sladkosť, v ktorej rozoznávame čokoládu a objavuje sa štipka acidity. Acidita sa zvýrazňuje chladnutím, no nie je príliš zaujímavá, je jednoduchá a ťažko popísateľná. Telo kávy je stredne ťažké a dochuť orieškovo-drevitá.
Espresso
V podstate ide o veľmi podarené konzervatívne espresso spájajúce horkosť, sladkosť a štipku acidity. Káva má hutnú textúru a pomerne ťažké telo. Chuť tvoria oriešky, čokoláda, drevitosť a horkosť kakaa. Dochuť kávy je dlhotrvajúca, neutrálna, no prevažne horká.
Celkový dojem
Zmes arabík od Pressburg Coffee si nájde svojich fanúšikov hlavne v konzervatívnej časti spektra. Káva je napražená s citom, vďaka čomu nie je ani zďaleka nepríjemná. Ponúka dostatočnú dávku sladkosti, jemnú aciditu a vcelku kvalitnú horkosť. Ako podarenejšie talianske espresso či cappuccino sa určite nestratí.
Bodovanie: aróma 2 – acidita 2 – telo 4 – dochuť 2 – celkový dojem 2,5.
Ladislav Király 5,5/10
Keď mi do rúk prišiel obal kávy Baross Cafe, nemal som najlepší dojem. Hneď na prvý pohľad bolo totiž zrejmé, že ide o komoditku. Z obalu som sa nedozvedel v podstate nič, teda okrem toho, že ide o stopercentnú arabiku. Pôvod zŕn je teda neznámy, čo je z môjho pohľadu bieda.
Nepresvedčili ma ani slová uvedené na obale, podľa ktorých je káva vhodná na prípravu espressa „s vyváženou chuťou a arómou“. Prečo by práve káva bez pôvodu, o ktorej zrnách nevieme takmer nič, mala byť vhodná na espresso s vyváženou chuťou a arómou? Takúto otázku som si kládol. Súčasne mi bolo jasné, že mix rôznych zŕn z celého sveta sotva ponúkne nejakú unikátnu chuť.
Tmavšie pražená káva
Vôňa tieto dojmy potvrdzovala. Už z letmého nadýchnutia bolo zrejmé, že ide o tmavšie praženie, ktoré pravdepodobne zabilo všetky chuťové nuansy a do popredia vytiahlo horkosť. Tieto slová nemajú vyznieť tvrdo a zle, pretože drvivá väčšina ľudí stále vyhľadáva horkosť a nulovú aciditu, ibaže my v Blogu o káve sme fanúšikovia káv s pôvodom, ktoré dokážu ponúknuť konkrétny a hlavne zaujímavý chuťový profil.
Pohľad na zrná potvrdil, že ide o tmavšie praženú kávu, nie však spálenú. Keďže na zrnách nie sú olejové škvrnky, praženie bolo podľa všetkého ukončené tesne pred druhým crackom. Vzhľadom na všetko, čo mi už o káve bolo zrejmé, som sa na samotnú prípravu espressa bohužiaľ už netešil.
Espresso na prvý pohľad vyzeralo pekne a ponúklo bohatú crému. Ale ako raz povedal Michal Maliarik, créma je najmenej chutná časť espressa, takže som neodpadol. Veľa kávičkárov starej školy však crému oceňuje. Má teda svojich fanúšikov.
Nečakané prekvapenie
A tu prišlo veľké prekvapenie: keď som kávu ochutnal, bola veľmi fajn. Bola sladká, dokonca ponúkala slabučkú ovocnosť, príjemnú aciditu a horkosť, ktorá mi nevadila. Skúšal som ju na automatickom kávovare a pre tento spôsob prípravy bola podľa mňa ako uliata. Samému sa mi nechce veriť, že to napíšem, ale toto je komoditka, ktorú dokážem piť. Teda sem-tam, haha.
Automatické kávovary sú známe pomerne rýchlou extrakciou a myslím si, že práve preto z kávy nevytiahnu nejakú zlobu a prehnanú horkosť. Celkovo musím skonštatovať, že za mňa je to najlepšia komoditka, respektíve káva bez pôvodu, akú som kedy pil. A to je podľa mňa pre túto pražiareň silné vyznamenanie.
Človek síce neodpadne, ale ani ho to nezabije. Dávam 5,5 bodu.
Transparentnosť 1/5
Tuto narážame na prvý vážnejší problém. Ide totiž o no-name kávu, o ktorej nevieme takmer nič. Jeden bod môžeme udeliť za informáciu o tom, že ide o stopercentnú arabiku.
Nepoznáme krajinu pôvodu, konkrétny región ani farmu, nepoznáme konkrétnu odrodu/varietu arabiky a nepoznáme ani spôsob spracovania zŕn. V tomto smere ide o typickú komoditnú kávu.
Pomer cena/kvalita 3/5
Na eshope kavanapredaj.sk sme 250-gramové balenie kávy Baross Cafe našli za 6,60 €, polkilový balík je k dispozícii za 12,30 € a kilový za 23,40 €. Nie je to zlé a za dané peniaze dostanete celkom obstojnú kávu.
Rozhodli sme sa, že udelíme 3 body. Pomer cena/kvalita je v poriadku.
Dizajn obalu 2/5
O bodoch udelených za dizajn obalu ste mohli rozhodovať na profiloch Blogu o káve na Instagrame a Facebooku, konkrétne v storkách. Zväčša ste hlasovali za nižšie čísla a bolo to pomerne vyrovnané.
Celkovo 27,6 % z vás hlasovalo za dva body, 25,9 % za jeden bod a 22,4 % za tri body. Na ďalších miestach bola štvorka, päťka a nula. Vyzerá to tak, že dva body sú zaslúžené. Obal nie je príliš zaujímavý a pôsobí pomerne nudne.
Celkové hodnotenie 24/50
Zmes arabík Baross Cafe z Pressburg Coffee získala celkovo 24 bodov, čo je extrémne dobrá vizitka. Od komoditnej kávy by sme takéto body v podstate nečakali a pre pražiareň je to tak de facto pochvala. Dobrá káva za obstojnú cenu. Milovníci výberoviek síce spokojní nebudú, ale široká skupina bežných kávičkárov pravdepodobne áno. Pre tých najnáročnejších ponúkame zľavové kódy do nami overených pražiarní s výberovou kávou.