utorok, 3 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Baross Cafe od Pressburg Coffee: Prekvapujúco dobrá komoditka

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. júla 2024
Pressburg Coffee - Baross Cafe - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Do recenzie sa nám tentoraz prihlásila bratislavská pražiareň kávy Pressburg Coffee, s ktorou sme doposiaľ nemali žiadnu skúsenosť. Na prihlášku (je to zadarmo, viac informácií nájdete v rubrike CENNÍK) sme samozrejme reagovali pozitívne a boli sme veľmi zvedaví, čo za kávu ochutnáme.

„Sme bratislavská pražiareň kávy Pressburg coffee, venujeme sa praženiu a vývoju vlastných kávových zmesí,“ napísal nám Slavomír Šodor, ktorý sa našej prísnosti nebál: „Beriem každú kritiku, aj prísnu.“

Do redakcie nám napokon prišla zmes arabík označená ako BAROSS CAFE. Poďte zistiť, ako dopadla.

Pressburg Coffee - Baross Cafe - obal

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Gabriela Drenková a Filip Lörinc 12,5/25

Zrná

Stopercentná arabika od Pressburg Coffee je pražená konzervatívnejšie, no stále bezpečne pred druhým “crackom”. Zrná sú sfarbené do tmavohneda, avšak bez akýchkoľvek mastných škvŕn. Čo však na zrnách nachádzame, sú malé čierne škvrnky, ktoré naznačujú privysokú teplotu predhriatia pražičky, či pomalý stupeň otáčania bubna. V angličtine sa tento jav označuje ako “scorching”. Zrná sú rôznorodé, čo odráža fakt, že ide o zmes niekoľkých rôznych káv. Neobsahujú však priveľa defektov, čo určite hodnotíme pozitívne.

Pressburg Coffee - Baross Cafe - zrná

Aróma

Vôňu kávy vystihuje slovo konzervatívna. Je sladká s náznakom kakaa a pražených orechov s jemným “smoky” podtónom. Vôňa nám nijak neprekáža, no nedá sa označiť za zaujímavú či výnimočnú.

Pressburg Coffee - Baross Cafe - mletá káva

Cupping

Za horúca káve dominuje horkosť, slabá drevitosť a jemná sladkosť. Za tepla sa horkosť znižuje, zintenzívňuje sa sladkosť, v ktorej rozoznávame čokoládu a objavuje sa štipka acidity. Acidita sa zvýrazňuje chladnutím, no nie je príliš zaujímavá, je jednoduchá a ťažko popísateľná. Telo kávy je stredne ťažké a dochuť orieškovo-drevitá.

Pressburg Coffee - Baross Cafe - cupping

Espresso

V podstate ide o veľmi podarené konzervatívne espresso spájajúce horkosť, sladkosť a štipku acidity. Káva má hutnú textúru a pomerne ťažké telo. Chuť tvoria oriešky, čokoláda, drevitosť a horkosť kakaa. Dochuť kávy je dlhotrvajúca, neutrálna, no prevažne horká.

Baross Cafe od Pressburg Coffee - espresso

Celkový dojem

Zmes arabík od Pressburg Coffee si nájde svojich fanúšikov hlavne v konzervatívnej časti spektra. Káva je napražená s citom, vďaka čomu nie je ani zďaleka nepríjemná. Ponúka dostatočnú dávku sladkosti, jemnú aciditu a vcelku kvalitnú horkosť. Ako podarenejšie talianske espresso či cappuccino sa určite nestratí.

Bodovanie: aróma 2 – acidita 2 – telo 4 – dochuť 2 – celkový dojem 2,5.

Pressburg Coffee - Baross Cafe - zadná strana obalu

Ladislav Király 5,5/10

Keď mi do rúk prišiel obal kávy Baross Cafe, nemal som najlepší dojem. Hneď na prvý pohľad bolo totiž zrejmé, že ide o komoditku. Z obalu som sa nedozvedel v podstate nič, teda okrem toho, že ide o stopercentnú arabiku. Pôvod zŕn je teda neznámy, čo je z môjho pohľadu bieda.

Nepresvedčili ma ani slová uvedené na obale, podľa ktorých je káva vhodná na prípravu espressa „s vyváženou chuťou a arómou“. Prečo by práve káva bez pôvodu, o ktorej zrnách nevieme takmer nič, mala byť vhodná na espresso s vyváženou chuťou a arómou? Takúto otázku som si kládol. Súčasne mi bolo jasné, že mix rôznych zŕn z celého sveta sotva ponúkne nejakú unikátnu chuť.

Baross Cafe od Pressburg Coffee - zrná

Tmavšie pražená káva

Vôňa tieto dojmy potvrdzovala. Už z letmého nadýchnutia bolo zrejmé, že ide o tmavšie praženie, ktoré pravdepodobne zabilo všetky chuťové nuansy a do popredia vytiahlo horkosť. Tieto slová nemajú vyznieť tvrdo a zle, pretože drvivá väčšina ľudí stále vyhľadáva horkosť a nulovú aciditu, ibaže my v Blogu o káve sme fanúšikovia káv s pôvodom, ktoré dokážu ponúknuť konkrétny a hlavne zaujímavý chuťový profil.

Pohľad na zrná potvrdil, že ide o tmavšie praženú kávu, nie však spálenú. Keďže na zrnách nie sú olejové škvrnky, praženie bolo podľa všetkého ukončené tesne pred druhým crackom. Vzhľadom na všetko, čo mi už o káve bolo zrejmé, som sa na samotnú prípravu espressa bohužiaľ už netešil.

Espresso na prvý pohľad vyzeralo pekne a ponúklo bohatú crému. Ale ako raz povedal Michal Maliarik, créma je najmenej chutná časť espressa, takže som neodpadol. Veľa kávičkárov starej školy však crému oceňuje. Má teda svojich fanúšikov.

Baross Cafe od Pressburg Coffee - crema

Nečakané prekvapenie

A tu prišlo veľké prekvapenie: keď som kávu ochutnal, bola veľmi fajn. Bola sladká, dokonca ponúkala slabučkú ovocnosť, príjemnú aciditu a horkosť, ktorá mi nevadila. Skúšal som ju na automatickom kávovare a pre tento spôsob prípravy bola podľa mňa ako uliata. Samému sa mi nechce veriť, že to napíšem, ale toto je komoditka, ktorú dokážem piť. Teda sem-tam, haha.

Automatické kávovary sú známe pomerne rýchlou extrakciou a myslím si, že práve preto z kávy nevytiahnu nejakú zlobu a prehnanú horkosť. Celkovo musím skonštatovať, že za mňa je to najlepšia komoditka, respektíve káva bez pôvodu, akú som kedy pil. A to je podľa mňa pre túto pražiareň silné vyznamenanie.

Človek síce neodpadne, ale ani ho to nezabije. Dávam 5,5 bodu.

Baross Cafe od Pressburg Coffee - obal a espresso

Transparentnosť 1/5

Tuto narážame na prvý vážnejší problém. Ide totiž o no-name kávu, o ktorej nevieme takmer nič. Jeden bod môžeme udeliť za informáciu o tom, že ide o stopercentnú arabiku.

Nepoznáme krajinu pôvodu, konkrétny región ani farmu, nepoznáme konkrétnu odrodu/varietu arabiky a nepoznáme ani spôsob spracovania zŕn. V tomto smere ide o typickú komoditnú kávu.

Pomer cena/kvalita 3/5

Na eshope kavanapredaj.sk sme 250-gramové balenie kávy Baross Cafe našli za 6,60 €, polkilový balík je k dispozícii za 12,30 € a kilový za 23,40 €. Nie je to zlé a za dané peniaze dostanete celkom obstojnú kávu.

Rozhodli sme sa, že udelíme 3 body. Pomer cena/kvalita je v poriadku.

Baross Cafe od Pressburg Coffee - obal

Dizajn obalu 2/5

O bodoch udelených za dizajn obalu ste mohli rozhodovať na profiloch Blogu o káve na Instagrame a Facebooku, konkrétne v storkách. Zväčša ste hlasovali za nižšie čísla a bolo to pomerne vyrovnané.

Celkovo 27,6 % z vás hlasovalo za dva body, 25,9 % za jeden bod a 22,4 % za tri body. Na ďalších miestach bola štvorka, päťka a nula. Vyzerá to tak, že dva body sú zaslúžené. Obal nie je príliš zaujímavý a pôsobí pomerne nudne.

Celkové hodnotenie 24/50

Zmes arabík Baross Cafe z Pressburg Coffee získala celkovo 24 bodov, čo je extrémne dobrá vizitka. Od komoditnej kávy by sme takéto body v podstate nečakali a pre pražiareň je to tak de facto pochvala. Dobrá káva za obstojnú cenu. Milovníci výberoviek síce spokojní nebudú, ale široká skupina bežných kávičkárov pravdepodobne áno. Pre tých najnáročnejších ponúkame zľavové kódy do nami overených pražiarní s výberovou kávou.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Káva za babku

Letný kávový zázrak: Kilovka od Be:Café za menej ako 18 €

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL