Čo je to batch brew?
Prišli ste už do nejakej vymakanej kaviarne, v ktorej ponuke bolo napísané „batch brew“? Ak nie ste veľký kávový znalec, možno ste v tej chvíli nevedeli, či do toho ísť. Čo je to batch brew? Je to niečo klasické alebo hipsterské? Nápoju sme sa na zúbky pozreli s Ľubomírom Bobákom z trenčianskej kaviarne True Brew coffee bar.
„Batch brew je fenoménom výberových kaviarní, ktoré to s kávou myslia smrteľne vážne,“ povedal Ľubo v rozhovore pre Blog o káve. „Žiadna moderná špecializovaná kaviareň sa bez neho nezaobíde. Je teda stabilnou súčasťou nápojových lístkov.“
Na druhej strane sa však nemôžeme tváriť, že sme objavili teplú vodu. „Batch brew tu bol dávno predtým, ako väčšina špecializovaných kaviarní. Teda aspoň slovenských. Pamätáte si na to, ako Rachel pracovala v Central Perk a k stolu prišla so sklenenou nádobou plnou kávy, ktorú potom svojim priateľom rozlievala priamo pri stole? Monica mala doma chemex, ale batch od Rachel bol asi lepší,“ zasmial sa Ľubo Bobák.
Náš tip: Urobte si batch brew z kvalitnej kávy. Ponúkame vám zľavové kódy do slovenských pražiarní kávy.
Tak čo je to batch brew?
Teraz trochu vážnejšie a priamo k veci. „Batch brew je filtrovaná káva, ktorá sa pripravuje strojovo. Napríklad cez moccamaster. Pre baristu ide o pomerne jednoduchú vec. Keď predpokladáme, že má vyšperkovaný recept (brew ratio – áno, je to potrebný aspekt aj pri filtrovaní kávy), tak jeho úkony nasledujú po sebe asi takto: zahriať všetky časti, ktorých sa káva dotkne, premyť papierový filter, pomlieť kávu, nasypať kávu do filtra, naplniť zásobník vodou a stlačiť tlačidlo. Hotovo.“
Podľa Ľuba je okrem receptu dôležité udržiavať aj čistotu zariadenia a „kŕmiť“ ho kvalitnou vodou. „Plocha na zahrievanie sa postará o to, aby bol batch brew horúci po celý čas a barista môže ďalej makať,“ pokračoval majiteľ kaviarne. „Keď si niekto objedná batch, barista len chytí nádobu s hotovou kávou, naleje ju a vybavené.“
Rozdiel od klasického filtra
Možno vám na um prišla otázka, v čom je teda batch brew iný ako bežný filter. Veď moccamaster a V60 spravia podobnú kávu, ale V60 predsa len asi o niečo lepšiu. Prečo si potom niekto vyberie batch?
„Hlavná výhoda batch brew spočíva v jeho elegantnosti v uponáhľanom svete. Keď zákazník miluje filtrovanú kávu, ale napríklad ledva dobieha do práce, na autobus, do školy, ku kaderníčke alebo kdekoľvek, automaticky mu ponúkam batch. Za tridsať sekúnd odchádza spokojný s pohárom výraznej filtrovanej kávičky.“
V60 chce viac času, ale má aj výhody. „Zákazník si môže vybrať, ktorú kávu mu barista pripraví a v podstate môže vidieť aj celý proces prípravy. Barista je len jeho. Pri batchi si už nič nevyberie a pije to, čo je pripravené. Podľa mňa je to však milosrdný trest za to, že neskoro vstal alebo niekam nestíhal.“
Batch brew ako šoférska káva
Ľubo pripomenul, že batch brew často označuje za „šoférsku kávu“. Prečo? „Zákazníkovi stačí pristaviť auto, vyskočiť na batch a pohárik potom v aute zasunúť na to určené miesto. Počas fičania po diaľnici ho následne chuťové vnemy dopravia do tropického raja.“
„Podľa môjho názoru je to omnoho kvalitnejšie a chutnejšie, ako keď si na prvej pumpe či odpočívadle nechá do téglika načúrať (Ľubo mi povedal, aby som použil iné slovo, ale žiadne lepšie mi nenapadlo – pozn. autora) dvojdecové automatové veľké presko, v ktorom cíti ešte zvyšky predvčerajších nápojov,“ dodal Ľubomír Bobák.
Výborný článok, jednak skvelo vysvetlené ale teda aj som sa zasmiala na konci, lebo to o tom „čurani“ a chuti je žiaľ pravda.