Druhy kávových nápojov

Čo je to batch brew?

Batch brew je typom filtrovanej kávy, prípadne prekvapkávanej kávy. Od ručne pripravovanej filtrovanej kávy sa líši tým, že je pripravovaný automatickým prekvapkávacím kávovarom (“batch brewerom”) vo väčšom množstve. 

Batch brew sa v súčasnosti teší veľkej popularite. Nájsť ho môžete v nápojových lístkoch mnohých moderných kaviarní, najmä kaviarní tretej kávovej vlny. Batch brew je teda výborným pomocníkom najmä v kaviarňach, kde uľahčuje a urýchľuje prácu baristov. Namiesto ručne pripravenej filtrovanej kávy, ktorej príprava zaberie dlhší čas, batch brew minimalizuje dobu čakania či ľudský faktor pri príprave. Batch brew je rýchlejšou a často aj dostupnejšou alternatívou ručne pripravenej filtrovanej kávy. 

Náš tip: Kávové nápoje vám predstavujeme v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

príprava batch brew z kávy Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

História batch brew

Automatická príprava filtrovanej kávy sa datuje až do 50. rokov 20. storočia. Prvý elektrický prekvapkávač Wigomat zhotovil Gottlob Widmann. Jeho dizajn veľmi nápadne pripomína dnešné prekvapkávače kávy. 

Automatické prekvapkávače sa z Nemecka postupne rozšírili do celého sveta. Za jeho rozmach môžeme vďačiť aj prekvapkávaču Technivorm Moccamaster Classic, ktorého tvorcom je Gerard Smit. Smit predstavil prvý Moccamaster v roku 1968. Už od sedemdesiatych rokov kraľuje trhu s elektrickými prekvapkávačmi práve Moccamaster. 

kávovar na batch brew - Moccamaster

Odkiaľ pochádza názov batch brew? 

Už zo samotného názvu môžete vydedukovať, čo je základom a pointou tohto nápoja. Brewing je príprava/varenie kávy, v tomto prípade konkrétne filtrovanej kávy. Anglické slovo batch zas znamená veľkú dávku. Keď si tieto dve slová spojíte, vznikne vám káva uvarená vo veľkom množstve. A presne toto vystihuje batch brew. 

Káva od slovenského farmára

Ako sme už spomínali, batch brew je typ filtrovanej kávy. Práve z tohto dôvodu odporúčame používať kávové zrná upražené svetlejšie, čiže kávu vhodnú práve na alternatívnu prípravu. 

My sme sa rozhodli siahnuť po zrnách od nášho partnera Coffeein, a to konkrétne po Vietname Lang Biang od slovenského farmára Mariána Takáča. Vietnam Lang Biang je zmesou odrôd Bourbon, Typica, Caturra a Catimor spracovaných suchou metódou. Coffeein sľubuje stredne plné telo, výraznú sladkosť karamelu a sušeného ovocia a jemnú aciditu citrusového ovocia doplnenú o zaujímavú florálnosť. 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Vietnam Lang Biang natural

Ako si batch pripravíte?

Možností je viacero. Základom je však kvalitný prekvapkávač a chutná káva pražená na filter. Automatický prekvapkávač funguje podobne ako klasický dripper. Prekvapkávač disponuje dripperovou časťou, nádržkou na vodu a karafou. Do dripperovej časti sa vkladá filtračný papier a namletá káva. Následne zo sprchy prekvapkávača tečie voda priamo na namletú kávu. Vyextrahovaná káva vyteká do karafy pod dripperovou časťou. Celý tento proces trvá len niekoľko minút. 

sypanie zŕn do mlynčeka Comandante
nasypaná káva v Moccamasteri
detailný pohľad na fungovanie Moccamastera

V laboratóriu Blogu o káve disponujeme prekvapkávačom kávy značky Moccamaster. Prípravu batch brew v Moccamastri si môžete pozrieť na videu, ktoré sme pre vás pripravili. V chuti batch-u dominovala sladkosť hnedého cukru, červeného hrozna a acidita červeného pomaranča. Pripravený batch si nás získal svojim smotanovým telom a výraznými, plnými chuťami. 

Pre koho je batch brew vhodné?

Batch brew sa pripravuje v naozaj väčších množstvách, zvyčajne od 500 ml až do niekoľkých litrov. Preto je vhodné najmä pre ľudí, ktorí pijú viacero káv denne, no nemajú čas pripravovať si zakaždým čerstvú filtrovanú kávu. Veľmi vhodný je aj do kancelárií. Ideálny je aj pre ľudí, ktorí si nie sú istí tým, ako filtrovanú kávu pripraviť. Prekvapkávač za vás spraví všetku prácu. 

Batch brew je však primárne určené pre kaviarne. Ručná príprava filtrovanej kávy zaberie značné množstvo času. Preto je jednoduchšie mať pripravené veľké množstvo filtrovanej kávy, ktorú vám baristi “načapujú” za pár sekúnd. 

pripravené batch brew z Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

Plusy a mínusy batch brew

Plusy:

  • Šetrí čas
  • Eliminuje ľudský faktor
  • Prekvapkávač pripravuje kávu konzistentnejšie 
  • Veľké množstvo kávy za pár minút 
  • V kaviarni nemusíte čakať 
  • V ideálnom prípade žiaden rozdiel v chuti medzi ručne pripraveným filtrom a batch-om

Mínusy: 

  • Kontakt s baristom sa môže minimalizovať, minimalizuje sa zážitok 
  • Ak sa nepredá všetok pripravený batch, vylieva sa – strata kávy
  • Káva nie je pripravená čerstvo hneď pred vašimi očami
  • Minimálne možnosti úprav receptu
  • Strata kontroly nad prípravou
  • Vyššia počiatočná investícia.

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close