V posledných mesiacoch nastali nemilé komplikácie s exportom kávy z Kuby. Ťažko presne povedať, čo sa stalo, ale realita je taká, že Kuba už nie je. Veľkosklady ju nemajú a pražiarne míňajú posledné zásoby. Slovenská pražiareň kávy Be:Café hlási, že ešte má niekoľko vriec kubánskej kávy, ktorá je pripravená vyraziť do vašich domácností.
My sme si jeden balíček uchmatli a v labe Blogu o káve sme si na neho detailne posvietili. Pre tých z vás, ktorí si nevedia predstaviť svoje ráno bez šálky sladkého espressa z Kuby, prinášame test Kuby Serrano Lavado z pražiarne Be:Café.
Náš tip: na eshope becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kuba Serrano Lavado
Na sklade v Be:Café na vás čaká ešte niekoľko vriec Kuby Serrano Lavado. Ide o premytý mix odrôd Mundo Novo, Catuai a Typica. Od kávy očakávajte presne to, na čo ste pri kvalitných kubánskych kávach zvyknutí. V káve nenájdete takmer žiadnu aciditu, skvelo sa hodí do mlieka a mliečnych nápojov, vyniká sladkosťou a plným telom.

Káva vhodná do páky i automatu
Vďaka nízkej acidite a konzervatívnemu espresso roastu si Kubu Serrano Lavado hravo pripravíte v pákovom, ale aj v automatickom kávovare. Automatický kávovar si v prípade Kuby bez problémov poradí s extrakciou – na rozdiel od svetlých espresso roastov, s ktorými má problémy. Výsledkom tak bude espresso s príjemnou štruktúrou pripomínajúce espresso z kvalitného pákového kávovaru. Stačí nájsť správnu hrúbku mletia a Kuba v automate určite nesklame.
Príprava v pákovom kávovare je už o čosi zložitejšia. Zatiaľ čo automatický kávovar urobí všetku prácu za vás, v páke sa s kávou musíte vyhrať. My sme Kubu testovali na domácom pákovom kávovare La Marzocco Linea Micra, ktorý máme od profesionalne-kavovary.sk. Recept sme nastavili tak, aby káva chutila čo najsladšie.

Postavený je na troch dôležitých premenných:
1. Brew ratio (pomer vstupnej dávky kávy a výstupnej hmotnosti nápoja)
Kávu sme pripravovali v pomere 1:2. Pri pomere 1:2 (18 gramov kávy v páke : 36 gramov dvojitého espressa) malo espresso nádhernú zamatovú štruktúru a jogurtové telo. V ústach sa pomaly prelievalo ako jogurt, ktorý vám obalí celý jazyk a svojimi chuťami zaleje všetky vaše chuťové bunky.
2. Teplota extrakcie
La Marzocco Linea Micra nám umožňuje nastavenie presnej teploty vody použitej pri extrakcii. Ak doma nemáte kávovar s takouto funkciou, nezúfajte. Väčšina domácich kávovarov disponuje nastavením niekoľkých teplotných stupňov extrakcie. My sme pri Kube Serrano Lavado využívali teplotu vody 90 stupňov. Pri domácich kávovaroch s niekoľkými teplotnými stupňami odporúčame použiť nižší alebo stredný stupeň teploty vody. Prečo? Kuba Serrano Lavado je napražená oldschoolovo. Cukry z nej vyextrahujete už pri nižšej miere extrakcie. Pre dosiahnutie vysokej sladkosti nám tak stačilo využiť nižšiu teplotu extrakcie. Pomocou nižšej teploty sme z kávy vytiahli sladkosť, ale zároveň sa vyhli nadmernej extrakcii horkých chuťových prvkov.

3. Čas extrakcie
Čas extrakcie v skutočnosti nepovažujeme za premennú. Je skôr výsledkom ostatných premenných. Najsladšie espresso sme z Kuby dostali pri 26-sekundovej extrakcii. Posnažte sa teda trafiť hrúbku mletia a vstupnú dávku kávy tak, aby ste za 26 sekúnd do šálky dostali presne dvojnásobok vstupnej dávky kávy. Pri 26 sekundách sa v chutiach espressa veľmi pekne vyrovná vysoká sladkosť s príjemnou horkosťou v pozadí.

Len do vypredania zásob
Takto pripravené espresso nás očarilo aj napriek tomu, že preferujeme ovocnejšie kávy. V šálke nám nič nevadilo. Káve dominoval sladký karamel a sladký tabak s kakaom a horkou čokoládou v dochuti. Espresso z Kuby Serrano Lavado od Be:Café určite poteší konzervatívnejších kávičkárov a milovníkov kapučín a iných mliečnych nápojov.
Keď si aj vy plánujete uchmatnúť svoju Kubu, neváhajte. Nie je jej totiž veľa a keď sa v Be:Café minie, pravdepodobne dlho znovu nebude. Na eshope becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
