streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Be:Café ešte má Kubu, uchmatnite si posledné balenia

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
19. októbra 2023
Kuba Serrano Lavado od BeCafé
Share on FacebookShare on Twitter

V posledných mesiacoch nastali nemilé komplikácie s exportom kávy z Kuby. Ťažko presne povedať, čo sa stalo, ale realita je taká, že Kuba už nie je. Veľkosklady ju nemajú a pražiarne míňajú posledné zásoby. Slovenská pražiareň kávy Be:Café hlási, že ešte má niekoľko vriec kubánskej kávy, ktorá je pripravená vyraziť do vašich domácností.

My sme si jeden balíček uchmatli a v labe Blogu o káve sme si na neho detailne posvietili. Pre tých z vás, ktorí si nevedia predstaviť svoje ráno bez šálky sladkého espressa z Kuby, prinášame test Kuby Serrano Lavado z pražiarne Be:Café.

Náš tip: na eshope becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kuba Serrano Lavado od BeCafé - flavor wheel

Kuba Serrano Lavado

Na sklade v Be:Café na vás čaká ešte niekoľko vriec Kuby Serrano Lavado. Ide o premytý mix odrôd Mundo Novo, Catuai a Typica. Od kávy očakávajte presne to, na čo ste pri kvalitných kubánskych kávach zvyknutí. V káve nenájdete takmer žiadnu aciditu, skvelo sa hodí do mlieka a mliečnych nápojov, vyniká sladkosťou a plným telom.

Cuba Serrano Superior Lavado od BeCafé

Káva vhodná do páky i automatu

Vďaka nízkej acidite a konzervatívnemu espresso roastu si Kubu Serrano Lavado hravo pripravíte v pákovom, ale aj v automatickom kávovare. Automatický kávovar si v prípade Kuby bez problémov poradí s extrakciou – na rozdiel od svetlých espresso roastov, s ktorými má problémy. Výsledkom tak bude espresso s príjemnou štruktúrou pripomínajúce espresso z kvalitného pákového kávovaru. Stačí nájsť správnu hrúbku mletia a Kuba v automate určite nesklame. 

Príprava v pákovom kávovare je už o čosi zložitejšia. Zatiaľ čo automatický kávovar urobí všetku prácu za vás, v páke sa s kávou musíte vyhrať. My sme Kubu testovali na domácom pákovom kávovare La Marzocco Linea Micra, ktorý máme od profesionalne-kavovary.sk. Recept sme nastavili tak, aby káva chutila čo najsladšie. 

Kuba Serrano Lavado od BeCafé - zrná

Postavený je na troch dôležitých premenných:

1. Brew ratio (pomer vstupnej dávky kávy a výstupnej hmotnosti nápoja)

Kávu sme pripravovali v pomere 1:2. Pri pomere 1:2 (18 gramov kávy v páke : 36 gramov dvojitého espressa) malo espresso nádhernú zamatovú štruktúru a jogurtové telo. V ústach sa pomaly prelievalo ako jogurt, ktorý vám obalí celý jazyk a svojimi chuťami zaleje všetky vaše chuťové bunky.

2. Teplota extrakcie

La Marzocco Linea Micra nám umožňuje nastavenie presnej teploty vody použitej pri extrakcii. Ak doma nemáte kávovar s takouto funkciou, nezúfajte. Väčšina domácich kávovarov disponuje nastavením niekoľkých teplotných stupňov extrakcie. My sme pri Kube Serrano Lavado využívali teplotu vody 90 stupňov. Pri domácich kávovaroch s niekoľkými teplotnými stupňami odporúčame použiť nižší alebo stredný stupeň teploty vody. Prečo? Kuba Serrano Lavado je napražená oldschoolovo. Cukry z nej vyextrahujete už pri nižšej miere extrakcie. Pre dosiahnutie vysokej sladkosti nám tak stačilo využiť nižšiu teplotu extrakcie. Pomocou nižšej teploty sme z kávy vytiahli  sladkosť, ale zároveň sa vyhli nadmernej extrakcii horkých chuťových prvkov. 

Kuba Serrano Lavado od BeCafé a La Marzocco Linea Micra

3. Čas extrakcie 

Čas extrakcie v skutočnosti nepovažujeme za premennú. Je skôr výsledkom ostatných premenných. Najsladšie espresso sme z Kuby dostali pri 26-sekundovej extrakcii. Posnažte sa teda trafiť hrúbku mletia a vstupnú dávku kávy tak, aby ste za 26 sekúnd do šálky dostali presne dvojnásobok vstupnej dávky kávy. Pri 26 sekundách sa v chutiach espressa veľmi pekne vyrovná vysoká sladkosť s príjemnou horkosťou v pozadí. 

Kuba Serrano Lavado - espresso a zrná

Len do vypredania zásob

Takto pripravené espresso nás očarilo aj napriek tomu, že preferujeme ovocnejšie kávy. V šálke nám nič nevadilo. Káve dominoval sladký karamel a sladký tabak s kakaom a horkou čokoládou v dochuti. Espresso z Kuby Serrano Lavado od Be:Café určite poteší konzervatívnejších kávičkárov a milovníkov kapučín a iných mliečnych nápojov. 

Keď si aj vy plánujete uchmatnúť svoju Kubu, neváhajte. Nie je jej totiž veľa a keď sa v Be:Café minie, pravdepodobne dlho znovu nebude. Na eshope becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Cuba Serrano Superior Lavado - espresso
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Be:café
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
recenzia DM kávy Caffé Crema

Recenzia DM kávy Caffé Crema: Lahôdka pre sebatrýzniteľov

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL