Vždy ma baví, keď sa na kávovej scéne objavia kontrasty, ktoré ukazujú, aký pestrý a rôznorodý dokáže byť svet kávy. Presne to sa mi stalo pri dvoch espressách od slovenskej pražiarne Be:Café.
Na jednej strane Costa Rica Finca Las Nubes – moderná káva s plnou, ovocnou a sviežou chuťou. Na druhej strane Guatemala Finca La Pastoria – sladká, čokoládová klasika ako stvorená pre mliečne nápoje a konzervatívnejšie jazýčky.

Dve kávy, dva prístupy a dva úplne odlišné senzorické zážitky. Chýba vám skvelá káva na espresso? Poďte so mnou ochutnať tieto dve novinky zo sveta výberovej kávy a možno si nájdete tú svoju obľúbenú!
Costa Rica Finca Las Nubes: Ovocie, cookies a hravé letné espresso
Najnovšia Kostarika od Be:Café je zaujímavá vďaka jednému faktu. Nie je to klasický lot skladajúci sa z káv spracovaných jednou metódou. Je to mix dvoch lotov, ktoré farmár Roberto Mara Naranjo namiešal tak, aby sa obe kávy navzájom dopĺňali. Dve tretiny kávy Las Nubes tvorí mokro spracovaná odroda caturra a zvyšnú tretinu dopĺňa sucho spracovaná odroda žltý catuaí. Premytá zložka by mala káve dodať ovocnosť, čistotu a sviežosť a tá sucho spracovaná zase sladkosť, plnšie telo a vyváženosť. Ako teda chutí?

Počas testovania tejto kávy ma zaujala jej príjemne sladká vôňa pripomínajúca čokoládové cookies a horúci jahodový džem. Kávu som pripravoval na kávovare značky La Marzocco v kombinácii s mlynčekom Mahlkönig. Po niekoľkých pokusoch sa mi podarilo nastaviť recept, ktorý produkoval dokonalé espresso. Tu ho máte:

Vstupná dávka: 20 g (v závislosti od kapacity sitka)
Výsledné množstvo: 45-50 g (v závislosti od vstupnej dávky)
Ratio: 1:2,25 – 1:2,5
Čas extrakcie: okolo 27 sekúnd
Teplota: 93 °C
Tlak: 9 barov

Takto pripravené espresso z Kostariky Las Nubes je neuveriteľne vyvážené. Základ chutí tvorí krásna zamatová textúra a stredne ťažké, smotanové telo. Acidná zložka kávy je zastúpená šťavnatým jablkom, sladkosť vytvára rozvar z lesných plodov a čokoládové sušienky a horkosť je jemná, kakaová. Na tomto espresse vás bude určite baviť spojenie premytého a suchého kávového lotu. Je to skutočne cítiť!

Guatemala Finca La Pastoria: Jemnosť, čokoláda a letná pohodička
Guatemala z farmy La Pastoria je z úplne opačného konca kávového sveta. Tento elegantný lot odrôd sarchimor, marsellesa a catimor vznikol v nadmorskej výške dosahujúcej až 1350 metrov nad morom a bol spracovaný mokrou metódou. Vďaka premytému spracovaniu nadobudla najnovšia Guatemala od Be:Café jednu zásadnú vlastnosť – eleganciu. Je jemná, uhladená a sladká, plná chutí, ktoré vám sadnú, ak nevyhľadávate ovocné espressá. Tak sa do nej pustime!

Rovnako ako pri predošlej káve, aj Guatemalu Finca La Pastoria som pripravoval a nastavoval na zostave La Marzocco a mlynček Mahlkönig. Počas mletia som zacítil príjemnú sladkú arómu, ktorá mi pripomenula tmavú horúcu čokoládu a štipku, ale fakt len štipku, sladkého tabaku. Výsledné espresso som nastavil tak, aby chutilo skvelo v čistej forme, no aby rovnako dobre vyniklo aj v kapučíne či “lattéčku”. Receptom sa môžete inšpirovať pri vašej domácej príprave, no nezabudnite ho upraviť podľa kapacity sitka vášho kávovaru. Jednoducho zachovajte ratio, podľa sitka prispôsobte vstupnú a výstupnú dávku a mletie nastavte tak, aby ste dosiahli rovnaký čas extrakcie.

Vstupná dávka: 20 g (v závislosti od kapacity sitka)
Výsledné množstvo: 40-45 g (v závislosti od vstupnej dávky)
Ratio: 1:2 – 1:2,25
Čas extrakcie: cca 24-25 sekúnd
Teplota: 93 °C
Tlak: 9 barov

Takto pripravené espresso stavia na nepriestrelnej kombinácii čokolády a orieškov. Tie sú na tomto recepte skutočne výrazné a transparentné. Tvoria sladký chuťový základ, ktorý podčiarkuje lahodné smotanové telo a hladká textúra kávy. Aciditu v espresse takmer nenájdete, no v chuťovom pozadí môžete cítiť príjemnú horkosť kakaa a tabaku. Ja takéto kávy milujem v spojení s mliekom. Preto som neodolal a ihneď si pripravil aj jedno kapučíno. S mliekom sa Finca La Pastoria krásne dopĺňa a na vašom jazyku vytvorí symfóniu chutí Nutelly a čokoládového brownies. Mňam!

Moderná Kostarika vs. klasická Guatemala: Ktorú si dáte dnes?
Be:Café týmto párom noviniek ukazuje, že espresso je komplexné, pestré a rôznorodé. Môže byť svieže a ovocné a odvážne, no taktiež sladké, jemné a elegantné. Je len na vás, či sa dnes vydáte do kopcov Kostariky za chuťou ovocia alebo si vychutnáte pokojné guatemalské kávové vody plné čokolády a orieškov.
Obe kávy už teraz nájdete na eshope pražiarne Be:Café becafe.sk, kde ich dostanete za vynikajúce ceny. Tie však môžete ešte trochu okresať pomocou zľavového kódu BLOGOKAVE10.
