piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
15. mája 2025
Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Vždy ma baví, keď sa na kávovej scéne objavia kontrasty, ktoré ukazujú, aký pestrý a rôznorodý dokáže byť svet kávy. Presne to sa mi stalo pri dvoch espressách od slovenskej pražiarne Be:Café.

Na jednej strane Costa Rica Finca Las Nubes – moderná káva s plnou, ovocnou a sviežou chuťou. Na druhej strane Guatemala Finca La Pastoria – sladká, čokoládová klasika ako stvorená pre mliečne nápoje a konzervatívnejšie jazýčky.

Guatemala Finca la Pastoria a Costa Rica Finca las Nubes od BeCafé

Dve kávy, dva prístupy a dva úplne odlišné senzorické zážitky. Chýba vám skvelá káva na espresso? Poďte so mnou ochutnať tieto dve novinky zo sveta výberovej kávy a možno si nájdete tú svoju obľúbenú!

Costa Rica Finca Las Nubes: Ovocie, cookies a hravé letné espresso

Najnovšia Kostarika od Be:Café je zaujímavá vďaka jednému faktu. Nie je to klasický lot skladajúci sa z káv spracovaných jednou metódou. Je to mix dvoch lotov, ktoré farmár Roberto Mara Naranjo namiešal tak, aby sa obe kávy navzájom dopĺňali. Dve tretiny kávy Las Nubes tvorí mokro spracovaná odroda caturra a zvyšnú tretinu dopĺňa sucho spracovaná odroda žltý catuaí. Premytá zložka by mala káve dodať ovocnosť, čistotu a sviežosť a tá sucho spracovaná zase sladkosť, plnšie telo a vyváženosť. Ako teda chutí?

Costa Rica Finca las Nubes od BeCafé - zrno

Počas testovania tejto kávy ma zaujala jej príjemne sladká vôňa pripomínajúca čokoládové cookies a horúci jahodový džem. Kávu som pripravoval na kávovare značky La Marzocco v kombinácii s mlynčekom Mahlkönig. Po niekoľkých pokusoch sa mi podarilo nastaviť recept, ktorý produkoval dokonalé espresso. Tu ho máte:

Costa Rica Finca las Nubes od BeCafé - mletá káva

Vstupná dávka: 20 g (v závislosti od kapacity sitka)
Výsledné množstvo: 45-50 g (v závislosti od vstupnej dávky)
Ratio: 1:2,25 – 1:2,5
Čas extrakcie: okolo 27 sekúnd
Teplota: 93 °C
Tlak: 9 barov

Costa Rica Finca las Nubes od BeCafé - espresso

Takto pripravené espresso z Kostariky Las Nubes je neuveriteľne vyvážené. Základ chutí tvorí krásna zamatová textúra a stredne ťažké, smotanové telo. Acidná zložka kávy je zastúpená šťavnatým jablkom, sladkosť vytvára rozvar z lesných plodov a čokoládové sušienky a horkosť je jemná, kakaová. Na tomto espresse vás bude určite baviť spojenie premytého a suchého kávového lotu. Je to skutočne cítiť!

Costa Rica Finca las Nubes od BeCafé - hotové espresso

Guatemala Finca La Pastoria: Jemnosť, čokoláda a letná pohodička 

Guatemala z farmy La Pastoria je z úplne opačného konca kávového sveta. Tento elegantný lot odrôd sarchimor, marsellesa a catimor vznikol v nadmorskej výške dosahujúcej až 1350 metrov nad morom a bol spracovaný mokrou metódou. Vďaka premytému spracovaniu nadobudla najnovšia Guatemala od Be:Café jednu zásadnú vlastnosť – eleganciu. Je jemná, uhladená a sladká, plná chutí, ktoré vám sadnú, ak nevyhľadávate ovocné espressá. Tak sa do nej pustime!

Guatemala Finca la Pastoria od BeCafé - zrno

Rovnako ako pri predošlej káve, aj Guatemalu Finca La Pastoria som pripravoval a nastavoval na zostave La Marzocco a mlynček Mahlkönig. Počas mletia som zacítil príjemnú sladkú arómu, ktorá mi pripomenula tmavú horúcu čokoládu a štipku, ale fakt len štipku, sladkého tabaku. Výsledné espresso som nastavil tak, aby chutilo skvelo v čistej forme, no aby rovnako dobre vyniklo aj v kapučíne či “lattéčku”. Receptom sa môžete inšpirovať pri vašej domácej príprave, no nezabudnite ho upraviť podľa kapacity sitka vášho kávovaru. Jednoducho zachovajte ratio, podľa sitka prispôsobte vstupnú a výstupnú dávku a mletie nastavte tak, aby ste dosiahli rovnaký čas extrakcie.

Guatemala Finca la Pastoria od BeCafé - mletá káva v páke

Vstupná dávka: 20 g (v závislosti od kapacity sitka)
Výsledné množstvo: 40-45 g (v závislosti od vstupnej dávky)
Ratio: 1:2 – 1:2,25
Čas extrakcie: cca 24-25 sekúnd
Teplota: 93 °C
Tlak: 9 barov

espresso - príprava espressa

Takto pripravené espresso stavia na nepriestrelnej kombinácii čokolády a orieškov. Tie sú na tomto recepte skutočne výrazné a transparentné. Tvoria sladký chuťový základ, ktorý podčiarkuje lahodné smotanové telo a hladká textúra kávy. Aciditu v espresse takmer nenájdete, no v chuťovom pozadí môžete cítiť príjemnú horkosť kakaa a tabaku. Ja takéto kávy milujem v spojení s mliekom. Preto som neodolal a ihneď si pripravil aj jedno kapučíno. S mliekom sa Finca La Pastoria krásne dopĺňa a na vašom jazyku vytvorí symfóniu chutí Nutelly a čokoládového brownies. Mňam!

Guatemala Finca la Pastoria od BeCafé - cappuccino

Moderná Kostarika vs. klasická Guatemala: Ktorú si dáte dnes?

Be:Café týmto párom noviniek ukazuje, že espresso je komplexné, pestré a rôznorodé. Môže byť svieže a ovocné a odvážne, no taktiež sladké, jemné a elegantné. Je len na vás, či sa dnes vydáte do kopcov Kostariky za chuťou ovocia alebo si vychutnáte pokojné guatemalské kávové vody plné čokolády a orieškov.

Obe kávy už teraz nájdete na eshope pražiarne Be:Café becafe.sk, kde ich dostanete za vynikajúce ceny. Tie však môžete ešte trochu okresať pomocou zľavového kódu BLOGOKAVE10.

Costa Rica Finca las Nubes a Guatemala Finca la Pastoria od BeCafé
1x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Be:café
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL