nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Beneho bežecké kombo: Spontánny príbeh s novou kávou od Diamond’s

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. augusta 2023
Beneho bežecké kombo - Filip Lörinc, Roland Kánik a Bene
Share on FacebookShare on Twitter

Jedného dňa nám do redakcie napísala Dáška z Diamond’s Roastery, či nevyskúšame ich novú limitovanú edíciu káv. Edícia nesie meno “Beneho bežecké kombo” a vznikla v spolupráci so slovenským hudobným interpretom Benem. Napokon sa z toho zrodil veľmi pekný a spontánny príbeh, na ktorom sme pracovali spolu s Gabrielou Drenkovou (@gabrielaa.d).

Kto je to Bene?

Bene je vášnivým milovníkom výberovej kávy a ešte vášnivejším bežcom. Podľa jeho vlastných slov hrdo odoberá kávové predplatné od Diamond’s Roastery. Spolu s Gabrielou sme sa ako správni fanúšikovia ihneď chytili tejto idey a napadol nám pomerne šialený nápad. 

Dozvedeli sme sa, že v rovnaký týždeň, ako nám napísala Dáška, mal Bene spolu s Rolandom Kánikom koncert v Košiciach. Benemu sme skúsili napísať, či by nebol za to, aby sme kávy ochutnali spoločne. S malou dušičkou a ešte menším očakávaním, že sa dočkáme odpovede. Tá však prišla takmer okamžite a s Benem sme sa dohodli na stretnutí skôr, než mu Dáška z Diamond’s stihla oznámiť, čo sa na neho chystá.

Beneho bežecké kombo
Beneho bežecké kombo nájdete na webe diroastery.sk.

Svižný sled udalostí

Toto všetko sa udialo v utorok, čo možno neznie veľmi zaujímavo, avšak koncert bol naplánovaný už na štvrtok. Nasledoval svižný sled udalostí, kedy nám Diamond’s Roastery extrémne rýchlo zaslali Beneho bežecké kombo, vďaka čomu sme ho mali v Košiciach už vo štvrtok. 

Na obe kávy sme okamžite nastavili čo najideálnejšie recepty a v piatok doobedu sme už všetci štyria (Bene, Roland, Gabriela a ja) sedeli v košickej kaviarni Bølge. Šialené. Prezradíme vám aj ďalšie zaujímavé informácie, čítajte ďalej.

Môj tip: Beneho bežecké kombo, ale aj ďalšie kávy z diroastery.sk, si s kódom BLOGOKAVE10 zakúpite lacnejšie.

Beneho bežecké kombo od Diamonds Roastery
Beneho bežecké kombo.

Z akých káv sa skladá Beneho bežecké kombo?

Ako správny bežec si Bene ani nemohol vybrať lepšie. Zameral sa na kávy z krajín, ktorých bežci prepisujú maratónske rekordy – Etiópiu a Keňu.

Ethiopia Chelbesa

Prvá z dvojice káv pochádza z Etiópie. Ide o mokro spracované odrody 74158 a 74112 z regiónu Yirgacheffe spracované v premývacej stanici Chelbesa. Sám Bene povedal, že ide skôr o tú kľudnejšiu z tejto dvojice káv – kávu, ktorú si vychutnáš každý deň. A to môžeme len a len potvrdiť. Káva je čistá a ľahká. V chuti dominujú citrusy a kvetiny a v dochuti čierny čaj. Recept sme nastavili tak, aby sme zvýraznili citrusovú ovocnosť kávy a zabezpečili čo najpríjemnejšie telo a najkomplexnejšie chute.

Recept Hario V60:

17 g kávy – stredne hrubé mletie (24 klikov na mlynčeku Comandante)

230 ml vody (94 stupňov Celzia)

Nálevy:

0:00 – 0:30 60 ml (prudký krúživý nálev a následné premiešanie)

0:30 – 1:00 50 ml (prudký krúživý nálev, bez miešania)

1:00 – 1:30 pomalým krúživým nálevom naliať zvyšok (120 ml)

Celkový čas extrakcie cca 2:50 

Beneho bežecké kombo - príprava Etiópie

Kenya Kahiraini 48h anaerobic

Druhá z dvojice káv je o niečo divokejšia a pochádza z Kene. Prečo divoká? Jedná sa totižto o odrody SL 28, SL 34 a Batian, ktoré boli spracované 48-hodinovou anaeróbnou fermentáciou, čo pri kenských kávach vôbec nie je bežné. Kávu vypestovalo združenie Kahirani v regióne Nyeri v okolí hory Mt. Kenya. Vďaka fermentácii (ktorá však trvala len 48 hodín) nadobudla tak akurát “funky” chute. V chuti, ale aj vo vôni, dominujú malinové cukríky a sušený ananás. Recept sme nastavili tak, aby sme zvýraznili sladkosť malinových cukríkov a dosiahli ideálnu intenzitu chutí. 

Recept V60:  

16 g kávy – jemnejšie mletie ako v prípade Etiópie (20 klikov na mlynčeku Comandante)

250 ml vody (92 stupňov Celzia)

Nálevy:

0:00 – 0:30 50 ml (prudký krúživý nálev a následné premiešanie)

0:30 – 1:00 50 ml (prudký krúživý nálev, bez miešania)

1:00 – 1:30 pomalým krúživým nálevom naliať zvyšok (150 ml)

Celkový čas extrakcie cca 2:45

Beneho bežecké kombo - príprava Kene

S týmito receptami sme sa v piatok postavili pred Beneho a Rolanda. Popri popíjaní oboch káv sme oboch trochu vyspovedali a strávili spolu veľmi príjemné chvíle.

Prvá a základná otázka, ktorú sme Rolandovi a Benemu položili, sa týkala ich začiatkov s výberovkou. Ako sa ku nej dostali a kto koho “influencol” (ovplyvnil)? 

“My sa teraz smejeme, že z Beneho sa stal kávovy influencer. No v skutočnosti som to bol ja, kto ukázal Benemu a takisto aj Lyrikovi svet výberovej kávy, čiže sa pokládam za influencera influencera,” prezradil nám so smiechom Roland Kánik. 

Počas ich cestovania za koncertmi spoločne navštevujú rôzne kaviarne s výberovou kávou. Bene sa sám so smiechom priznal, že spočiatku, keď si ešte nebol istý tým, ktorá káva je skutočne dobre pripravená a ktorá nie, čakal najskôr na reakciu Rolanda: “Musel som sa najskôr presvedčiť o tom, či mi tá káva naozaj má chutiť alebo nie.” 

príprava kávy pre Beneho a Rolanda Kánika

K akým kávam inklinujete teraz viac, keď už poznáte svet výberovej kávy? 

Bene bez premýšľania odvetil: “Premytá Etiópia od Diamond‘s! Túto kávu máme doma stále, je to pre mňa káva, ktorú môžem piť pokojne každý deň. Okrem toho si dám aj kávy fermentované, napríklad ma teraz doma čaká ich 72 hodín fermentovaná Kenya. No napriek tomu je Ethiopka základ.” Roland je však Beneho pravý opak: “Ja pijem častejšie espresso ako filter a väčšinou siaham po naturálnych a fermentovaných spracovaniach a inak výrazných kávach.” 

Na obľúbenú pražiareň sa asi nemusím pýtať… “Obaja obľubujeme najmä Diamond‘s Roastery,” zareagoval Bene. “Väčšinou pijeme kávy zo slovenských pražiarní a oni patria jednoznačne medzi naše najobľúbenejšie.” 

Roland Kánik, Bene a Filip Lörinc

A ako si kávu pripravujete?

Bene prezradil, že doma preferuje prípravu filtrovanej kávy. “V domácom prostredí musí človek investovať veľmi veľa peňazí do skutočne kvalitného espresso stroja. Pri filtri to tak nie je – pripadá mi dostupnejší a najmä si ho zvládnem pripraviť celkom obstojne,” zavtipkoval Bene. Okrem toho si však často pripravuje aj cold brew pomocou Hario Mizudashi, o čom zarapoval aj vo svojej pesničke Repujúci jedného letného dňa. Roland má doma mašinu značky Bezzera, takže si radšej vychutnáva poriadne ovocné a acidné espresso.

Roland Kánik, Bene a barista Filip Lörinc

Ak by ste mali našim čitateľom odporučiť jednu kaviareň, ktorá by to bola a prečo?

Bene: “Jednoznačne Svet Miriss! A prečo? Lebo veľa ľudí o nej nevie. A možno o nej už aj počulo, avšak na základe prvého dojmu ju rovno odpísali. Je to kaviareň, ktorá vôbec nepôsobí ako iné kaviarne s výberovou kávou. Na prvý pohľad to vyzerá tak, že by zaujala najmä staršie generácie. No v skutočnosti ide o výbornú výberovú kávu zo slovenských pražiarní. Chcem, aby viac ľudí vedelo o tejto kaviarni. Je to zároveň sranda sledovať tam staršie páry, ktoré si popri svojom punčáku vychutnávajú poriadne fermentované espresso, haha.” 

Roland odpovedal, že v momente, keď sa nachádza v Košiciach, uteká do kaviarne Bølge. Je to vraj jeho obľúbená kaviareň v Košiciach a zakaždým, keď má cestu okolo, sa tam rád zastaví.

Bene a Roland Kánik si vychutnávajú kávu od Diamonds Roastery

Na záver pridáme ešte link na pesničku, v ktorej Bene spomína Diamond’s. Príjemné počúvanie.

A vlastne ešte jedna vec: Beneho bežecké kombo, ale aj ďalšie kávy z diroastery.sk, si s kódom BLOGOKAVE10 zakúpite lacnejšie.

Filip Lörinc, Roland Kánik a Bene
Filip Lörinc s Rolandom Kánikom a Benem (zľava). Gabriela Drenková fotila.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: BeneDiamond's Roasteryrecepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
pomarančová káva pozitívne prekvapenie alebo fail

Pomarančová káva ako nový trend: Príjemné prekvapenie alebo fail?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL