Zaujímavosti o káve

Bezkofeínová káva? Čo ste sa zbláznili?

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje a vyhľadávajú ju ľudia na celom svete. Potrebujú kofeínové nakopnutie, ktoré má veľmi vítané účinky, avšak táto látka môže na druhej strane spôsobiť aj problémy.

Existuje fenomén zvaný „intolerancia na kofeín“, prípadne iné dôvody ako napríklad tehotenstvo, kvôli ktorým mnohí ľudia vyhľadávajú bezkofeínovú kávu. Nie príliš zdravú a nie príliš chutnú alternatívu, ale uspokoja sa s ňou.

My by sme vás radi presvedčili o tom, že sa nemusíte uchýliť k bezkofeínovému riešeniu.

Ako sa vyrába bezkofeínová káva?

Existuje niekoľko hlavných spôsobov, ktorými sa z kávy odstraňuje kofeín:

  1. Európsky proces (odstráni až do 97 percent kofeínu) – táto metóda využíva chemické prostriedky, konkrétne dichlórmetán alebo etylacetát, ktoré fungujú ako rozpúšťadlá. Zrná sa namočia do vodného roztoku, vďaka čomu sa z nich odstráni kofeín. Následne sa premyjú, ale káve ostane ľahká chemická pachuť.
  2. Švajčiarsky vodný proces (odstráni takmer 100 percent kofeínu) – ide o zdravší a nechemický variant, po ktorého uplatnení môže káva dostať aj certifikát „bio“. Kofeín sa odstraňuje za pomoci vody a aktívneho uhlíka: zrná sa dlho máčajú a kofeín sa z nich takto dokáže vypudiť. Následne prichádza k filtrovaniu cez uhlík, ktorý odstraňovanú látku vstrebá. Problémom tohto procesu je skutočnosť, že dlhé máčanie zŕn odplaví aj éterické oleje a káva príde o svoju typickú arómu. Alternatívou tohto procesu je horský vodný proces, v rámci ktorého sa zelené zrná luhujú vo vode pochádzajúcej z ľadovcov. Tento proces je obľúbený hlavne v Mexiku, patrí medzi tamojšie tradície.
  3. Metóda s využitím oxidu uhličitého (CO2) – táto metóda využíva kvapalný oxid uhličitý, ktorá sa dokáže zamerať len na molekuly kofeínu a rozpustiť ich. Ide o pomerne obľúbenú metódu, ktorá sa využíva hlavne pri výrobe lacnejšej bezkofeínovej kávy nižšej kvality. Zväčša ju potom nájdeme na pultoch bežných predajní.

Bezkofeínová káva? Ďakujem, neprosím

Z uvedených skutočností je zrejmé, že bezkofeínová káva nie je lahôdkou najvyššej kvality a ide hlavne o snahu nájsť akúsi napodobeninu klasickej kávy vyhovujúcu aj väčšine konzumentov, ktorí majú problém s kofeínom.

Avšak nemusí to tak byť a máme pre vás dobrú správu: na slovenskom trhu je aj káva značky Cafézia, ktorá je chuťovo na nerozoznanie od klasickej, avšak disponuje inými vlastnosťami – dokonca ich má patentované. Táto bio organická káva je vyrobená podľa špeciálnej receptúry a doplnená bylinami lipkavec, yzop a yerba maté.

Unikátna výrobná procedúra sa postará o to, že kávičkár nepocíti žiadne vedľajšie účinky pitia tohto obľúbeného nápoja. Nedostavia sa problémy s kofeínom, búšenie srdca, potenie, triaška a ani žalúdočná nevoľnosť. Navyše ide o najvhodnejší variant pre tehotné a dojčiace ženy, ktorý na našom trhu máme.

Tak na zdravie!

Skúste Caféziu a na myšlienky týkajúce sa bezkofeínovej kávy rýchlo zabudnete.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Back to top button
Close
Close