nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Bezkofeínová káva od Goriffee: Ako jablková štrúdľa, ktorú chcete ochutnať

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
5. júna 2024
bezkofeínová káva od Goriffee
Share on FacebookShare on Twitter

Káva bez kofeínu je ako nealko pivo. To občas zaznie z úst ľudí, ktorí ešte nevyskúšali poriadny decaf. Ochutnávka Kolumbie La Serranía Decaf od bratislavskej pražiarne Goriffee by však toto myslenie mohla zmeniť. My po nej hovoríme, že káva bez kofeínu je ako jablková štrúdľa. Možno to vyznie úsmevne, ale je to fakt. Bezkofeínová káva od Goriffee chutí.

Bezkofeínové výberovky sú stále viac a viac trendy. Keď máte pocit, že potrebujete zabojovať s nadmerným príjmom kofeínu a “závislosťou” na ňom, prípadne vám príjem kofeínu nedovoľuje zdravie, existuje riešenie. Môžeme potvrdiť, že kvalita bezkofeínových káv sa rapídnou rýchlosťou posúva nahor. Veľmi dobrým príkladom je aj decaf od Goriffee – Kolumbia La Serranía.

bezkofeínová káva od Goriffee na espresso a na filter

Bezkofeínová káva od Goriffee na espresso i filter

Goriffee prináša kolumbijskú La Serraníu hneď v dvoch stupňoch praženia, k dispozícii je na espresso i na filter. Spolu s Gabrielou sme mali možnosť ochutnať obe a potešili nás. Viac vám prezradím v ďalších riadkoch.

Ako je Kolumbia La Serranía zbavená kofeínu?

Spôsob, akým bol kofeín zo zŕn La Serraníe extrahovaný, je veľmi šetrný a jemný, čo zaručuje minimálny vplyv procesu na výslednú chuť kávy. Extrakcia kofeínu prebehla za pomoci etylacetátu získaného z cukrovej trstiny. Vďaka tomu vo vašej šálke pocítite plný potenciál Caturry vypestovanej v regióne Pitalito na farme La Serranía. 

Čo od nej môžete očakávať?

bezkofeínová káva od Goriffee - svetlé praženie

Filter

Môj emočný priebeh pri degustácii filtrovanej kávy bol asi takýto: zmätenie – vytriezvenie – nadšenie. Ako prvý sa objavil zmätok. Jednoducho som nechápal, že to, čo práve pijem, je decaf. Keď som z prvotného zmätočného opojenia vytriezvel, začal som pekne postupne vnímať chute, ktoré káva ponúkala.

Ako prvá ma zaujala veľmi príjemná a jemná jablčná acidita, ktorá sa prekvapivo v káve objavila už za horúca. A čo sa hodí k jablku? No predsa škorica. Práve škorica v chuti jablko krásne doplnila a navodila doslova koláčový dojem. Áno, preto som v úvode básnil o jablkovej štrúdli. Ani na moment som nemal pocit, že by mi v chuti kávy kvôli absencii kofeínu niečo chýbalo. Práve naopak, cítil som sa naplnene a nadšene. A najväčšia frajerina je, že si ju môžeme dať hocikedy, hoci aj v noci. Ako som to vyskúšal na priloženom videu.

decaf od Goriffee - príprava filtrovanej kávy

Recept V60

17 g —> 230 ml (90*C)
21 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 70 ml
0:30 – 1:00 60 ml
1:00 – 1:45 100 ml
finálny čas extrakcie – cca 3:00

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa chlorofilip brews (@chlorofilip.brews)

Espresso

Do prípravy espresso roastu som sa už pustil s určitými očakávaniami. Káva nastavila pri filtri latku poriadne vysoko. Chute, ktoré sa pri espresse prejavili, boli oproti filtru o čosi odlišné. 

Jablko v chuti naďalej pretrvávalo a vytváralo príjemnú acidnú zložku espressa. Sladká zložka mi najviac pripomínala Nutellu – orieškovo-čokoládovú nátierku. Ovocnosť jablka a sladkosť Nutelly vytvárali veľmi vyváženú kombináciu s jemnou aciditou a fakt vysokou sladkosťou. 

V dochuti sa prejavili hlavne oriešky a škorica. Škorica však pri espresse nehrala až tak poprednú ligu ako pri príprave filtrovanej kávy. Čo sa však rovnako ako pri filtri nezmenilo, bol pocit, že mi v chuti nič nechýba. Espresso som pripravoval pri pomere 1:2 a v takomto prípade malo krásne hutnú štruktúru a plné telo.

príprava decaf Colombia od Goriffee na DeLonghi

Bezkofeínová káva od Goriffee sa fakt oplatí.

Môj tip: na goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Kúpu tohto decafu rozhodne neoľutujete.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: bezkofeínová kávaGoriffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
DeLonghi Coffee Lounge - sadenie kávovníka

De'Longhi Coffee Lounge: Takúto kávovú osvetu by ste nečakali

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL