Bezkofeínová káva od Goriffee: Ako jablková štrúdľa, ktorú chcete ochutnať
Káva bez kofeínu je ako nealko pivo. To občas zaznie z úst ľudí, ktorí ešte nevyskúšali poriadny decaf. Ochutnávka Kolumbie La Serranía Decaf od bratislavskej pražiarne Goriffee by však toto myslenie mohla zmeniť. My po nej hovoríme, že káva bez kofeínu je ako jablková štrúdľa. Možno to vyznie úsmevne, ale je to fakt. Bezkofeínová káva od Goriffee chutí.
Bezkofeínové výberovky sú stále viac a viac trendy. Keď máte pocit, že potrebujete zabojovať s nadmerným príjmom kofeínu a “závislosťou” na ňom, prípadne vám príjem kofeínu nedovoľuje zdravie, existuje riešenie. Môžeme potvrdiť, že kvalita bezkofeínových káv sa rapídnou rýchlosťou posúva nahor. Veľmi dobrým príkladom je aj decaf od Goriffee – Kolumbia La Serranía.
Bezkofeínová káva od Goriffee na espresso i filter
Goriffee prináša kolumbijskú La Serraníu hneď v dvoch stupňoch praženia, k dispozícii je na espresso i na filter. Spolu s Gabrielou sme mali možnosť ochutnať obe a potešili nás. Viac vám prezradím v ďalších riadkoch.
Ako je Kolumbia La Serranía zbavená kofeínu?
Spôsob, akým bol kofeín zo zŕn La Serraníe extrahovaný, je veľmi šetrný a jemný, čo zaručuje minimálny vplyv procesu na výslednú chuť kávy. Extrakcia kofeínu prebehla za pomoci etylacetátu získaného z cukrovej trstiny. Vďaka tomu vo vašej šálke pocítite plný potenciál Caturry vypestovanej v regióne Pitalito na farme La Serranía.
Čo od nej môžete očakávať?
Filter
Môj emočný priebeh pri degustácii filtrovanej kávy bol asi takýto: zmätenie – vytriezvenie – nadšenie. Ako prvý sa objavil zmätok. Jednoducho som nechápal, že to, čo práve pijem, je decaf. Keď som z prvotného zmätočného opojenia vytriezvel, začal som pekne postupne vnímať chute, ktoré káva ponúkala.
Ako prvá ma zaujala veľmi príjemná a jemná jablčná acidita, ktorá sa prekvapivo v káve objavila už za horúca. A čo sa hodí k jablku? No predsa škorica. Práve škorica v chuti jablko krásne doplnila a navodila doslova koláčový dojem. Áno, preto som v úvode básnil o jablkovej štrúdli. Ani na moment som nemal pocit, že by mi v chuti kávy kvôli absencii kofeínu niečo chýbalo. Práve naopak, cítil som sa naplnene a nadšene. A najväčšia frajerina je, že si ju môžeme dať hocikedy, hoci aj v noci. Ako som to vyskúšal na priloženom videu.
Recept V60
17 g —> 230 ml (90*C)
21 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 70 ml
0:30 – 1:00 60 ml
1:00 – 1:45 100 ml
finálny čas extrakcie – cca 3:00
Espresso
Do prípravy espresso roastu som sa už pustil s určitými očakávaniami. Káva nastavila pri filtri latku poriadne vysoko. Chute, ktoré sa pri espresse prejavili, boli oproti filtru o čosi odlišné.
Jablko v chuti naďalej pretrvávalo a vytváralo príjemnú acidnú zložku espressa. Sladká zložka mi najviac pripomínala Nutellu – orieškovo-čokoládovú nátierku. Ovocnosť jablka a sladkosť Nutelly vytvárali veľmi vyváženú kombináciu s jemnou aciditou a fakt vysokou sladkosťou.
V dochuti sa prejavili hlavne oriešky a škorica. Škorica však pri espresse nehrala až tak poprednú ligu ako pri príprave filtrovanej kávy. Čo sa však rovnako ako pri filtri nezmenilo, bol pocit, že mi v chuti nič nechýba. Espresso som pripravoval pri pomere 1:2 a v takomto prípade malo krásne hutnú štruktúru a plné telo.
Bezkofeínová káva od Goriffee sa fakt oplatí.
Môj tip: na goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Kúpu tohto decafu rozhodne neoľutujete.