piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zdravie

Výrobcovia bezkofeínovej kávy čelia žalobe, môže za to dichlórmetán

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. januára 2023
bezkofeínová káva a dichlórmetán

Viacero značiek bezkofeínovej kávy čelí žalobe, pretože sa v ich produktoch nachádza dichlórmetán. (Foto: Pixabay)

Share on FacebookShare on Twitter

Bezkofeínová káva je v súčasnosti pomerne populárna a v ponuke ju má mnoho predajní a eshopov. Zaujímavá správa v súvislosti s týmto typom kávy teraz prišla zo Spojených štátov amerických. V pomerne obľúbených produktoch sa v malom množstve objavujú aj nebezpečné látky a vec sa dostala až na súd.

Problémový dichlórmetán

Pri jednom zo spôsobov odstraňovania kofeínu z kávy sa využíva chemické rozpúšťadlo zvané dichlórmetán. V ňom sa káva premýva a vďaka tomuto procesu príde o takmer všetok kofeín.

V USA však v tejto súvislosti majú nový škandál. Niektoré silné značky predávajúce bezkofeínovú kávu, ako napríklad Kraft-Heinz, Peets, Amazon, JM Smucker’s a Keurig-Green Mountain, sú po novom terčom žaloby. Množstvo dichlórmetánu nachádzajúceho sa v ich produktoch vraj nie je v poriadku a navyše o ňom na obaloch ani neinformujú.

Kozmetický priemysel už dichlórmetán zakázal

V tejto súvislosti však treba povedať, že americká vládna agentúra FDA (Správa potravín a liečiv) používanie dichlórmetánu pri odstraňovaní kofeínu z kávy nezakazuje; jediná podmienka spočíva v tom, aby ho vo finálnom produkte ostalo len zanedbateľne málo. Napríklad v kozmetickom priemysle bol už zakázaný, pretože u laboratórnych zvierat mohol spôsobovať rakovinu.

Napriek tomu je na stole päť nových žalôb, podľa ktorých je dichlórmetán smrteľným neurotoxickým rozpúšťadlom, ktoré v káve nemá čo robiť a zákazníkov o ňom treba jednoznačne upovedomiť. Za týmto všetkým stojí organizácia Clean Label Project.

Dôraz na informovanosť zákazníka

„Bohužiaľ mnoho značiek, ktoré svoju korporátnu identitu prezentujú ako prírodnú a zelenú, sa naďalej skrýva za nedostatočne požiadavky týkajúce sa označovania a etikiet, ako aj za desaťročia staré nariadenia FDA,“ povedala riaditeľka Clean Label Project Jackie Bowenová.

„Všetko je to o posilnení pozície zákazníkov a dodaní informácií, vďaka ktorým budú môcť spraviť rozhodnutia podložené informáciami. Napokon je to len na nich, produkt im totiž nikto nenúti. Rozhodne však majú právo vedieť, čo sa vo výrobkoch, ktoré si kupujú pre seba a pre svoje rodiny, nachádza.“

Boj za čistotu bezkofeínovej kávy

„Nech nehovoria, že je to čisté a prírodné,“ zdôrazňovala Bowenová. „Zákazníkom treba povedať, čo sa v produktoch nachádza a treba ich informovať o procese využívanom pri odstraňovaní kofeínu. Dajte to na etiketu a dovoľte zákazníkom rozhodnúť sa.“

Časť problému spočíva aj v tom, že po bezkofeínovej káve často siahajú tehotné a dojčiace ženy.

Ohrozuje bezkofeínová káva ešte nenarodené deti?

„Plody v maternici sú vystavené bezkofeínovej káve a hlavne chemikáliám, ktoré obsahuje,“ skonštatoval pediater Philip Landrigan. „Keď budúce matky počas tehotenstva pijú bezkofeínovú kávu, chemikálie prenikajú do tela dieťaťa. Nuž a to je voči chemikáliám ako dichlórmetán extrémne bezbranné.“

„Povedzme to takto: ak sa v káve nachádza merateľné množstvo dichlórmetánu, tak káva nie je čistá. Ako by aj mohla byť? Takáto dávka chemikálie môže byť pre dospelého človeka neškodná, ale ak sa dostane do tela tehotnej ženy a následne aj do tela jej dieťaťa, tak aj pri veľmi malom množstve môže spôsobiť vážne škody,“ dodal Landrigan.

JM Smucker’s sa bráni: Nič sme neporušili

Jedna z obžalovaných spoločností, konkrétne JM Smucker’s, dodala na súd dokumenty, podľa ktorých by bola náprava vzniknutej situácie veľmi drahá. Ak by z kávy mali zmiznúť všetky chemikálie, mali by byť zmenené etikety a upozornení zákazníci, vyšlo by to na 9,75 milióna dolárov. Na druhej strane treba povedať, že ročné tržby Smucker’s sú takmer 8 miliárd dolárov.

„Naše produkty a rovnako aj ich označovanie sú v súlade s nariadeniami FDA,“ stojí v stanovisku JM Smucker’s. „Preto sme pripravení na agresívnu obranu našej pozície.“

Dodajme, že viac sa o bezkofeínovej káve dozviete v našej rubrike „Bezkofeínová káva“.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: bezkofeínová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Epera Coffee

Pražiareň Epera Coffee: Povinná zastávka pri ceste cez Prešov

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL