utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Bezkofeínová káva: Aké spôsoby výroby existujú?

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. mája 2022
ako sa vyrába bezkofeínová káva
Share on FacebookShare on Twitter

Bezkofeínová káva je vítanou alternatívou pre skupinu ľudí, ktorí majú z nejakého dôvodu problém s kofeínom. Nie každý organizmus toleruje kofeín rovnako a táto látka dokáže spôsobovať ťažkosti. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa vyrába bezkofeínová káva.

So žiadosťou o pomoc s rozriešením problematiky sme oslovili odborníka zo slovenskej pražiarne kávy Be:Café Radovana Vrzgulu. Ten nám detailne opísal viacero metód výroby bezkofeínovej kávy.

Bezkofeínová káva: Chemické a nechemické metódy výroby

„Pri jednej z metód sa využívajú aj chemikálie a označujeme ju DCM metóda. Používa sa pri nej dichlórmetán,“ povedal pre Blog o káve Radovan Vrzgula. „Existujú však aj tri metódy dekofeinácie zrnkovej kávy, pri ktorých sa nepoužívajú chemikálie a ktoré z kávovníkových zŕn odstránia minimálne 97 kofeínu.“

Všetky procesy odstraňovania kofeínu z kávy majú spoločné to, že sa pri nich spracovávajú ešte zelené kávové zrná. Kofeín sa teda odstraňuje ešte pred pražením. Procesy označujeme ako vodný proces (water decaf), CO2 proces a sugar cane proces (EA process) postavený na cukrovej trstine.

Teraz už prenecháme sólo Radovanovi Vrzgulovi, ktorý detailnejšie opíše jednotlivé metódy výroby „decaf“ kávy.

Takže ako sa vyrába bezkofeínová káva?

Vodný proces výroby bezkofeínovej kávy

„Pri vodnom procese sa používa len voda. Všetko to funguje tak, že zelené zrnká sa na určitý čas namočia do horúcej vody. Kofeín sa po čase spolu s ostatnými rozpustnými látkami, ktoré zrno obsahuje, rozpustí. Ide tu napríklad o cukor a ďalšie látky, ktoré káve dodávajú jej charakteristickú chuť. Molekuly kofeínu sú väčšie ako ostatné látky rozpustné vo vode, takže vodu stačí prefiltrovať cez uhlíkové filtre – tie zachytia len kofeín. Do daného extraktu, ktorý je po prechode filtrami zbavený kofeínu, sa potom zrná opäť namočia a späť absorbujú cukry a iné rozpustné látky dotvárajúce chuť kávy. Takto spracovaná bezkofeínová káva si preto zanecháva väčšinu svojej pôvodnej chuti. Známe značky vodného spracovania sú Swiss water process alebo Mountain water process. V Európe však existujú aj iné firmy, ktoré kávu zbavujú kofeínu pomocou vody.“

CO2 proces výroby bezkofeínovej kávy

„CO2 proces prebieha podobne ako vodný proces, ale s jedným rozdielom; cukor i chemické látky vytvárajúce chuť kávy ostávajú po celý čas v kávovníkovom zrnku. Zrnká sa navlhčia horúcou parou a následne sa namočia do skvapalneného CO2. Skvapalnený CO2 na seba naviaže len kofeín a nie všetko ostatné, ako je to pri vodnom spôsobe. Cukry a ďalšie látky preto po celý čas ostávajú v kávovom zrnku. Skvapalnený CO2 sa potom podobne ako voda pri vodnom procese prefiltruje cez uhlíkové filtre a môže sa použiť na ďalšiu várku odstraňovania kofeínu z kávy.“

Proces výroby bezkofeínovej kávy pomocou cukrovej trstiny

„Tento proces sa označuje ako sugar cane, prípadne po slovensky ako metóda odstraňovania kofeínu pomocou cukrovej trstiny. Na rozdiel od skôr spomínaných dvoch metód sa táto metóda väčšinou realizuje v krajinách, kde sa káva pestuje – napríklad v Kolumbii. Tie horné dve sa robia zväčša v Európe. Kávovníkové zrná pri tejto metóde neprichádzajú do kontaktu so žiadnymi umelo vyrobenými chemikáliami. Káva sa najprv navlhčí pomocou vodnej pary a následne sa namočí do vody s prírodným etylacetátom. Ten sa získava fermentovaním lokálne pestovanej cukrovej trstiny, ale vzniká aj pri fermentovaní ovocia. Etylacetát na seba naviaže kofeín a následne sa odstráni aplikáciou nízkotlakovej nasýtenej pary. Týmto procesom sa z kávy odstráni minimálne 97 percent kofeínu, pričom káva si zachová pôvodnú chuť.“

Chcete ochutnať bezkofeínovú kávu? Kliknite si na becafe.sk a pozrite si ich aktuálnu ponuku.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

ako sa vyrába bezkofeínová káva Becafe
Pozrite si ponuku bezkofeínových káv Be:Café.
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: bezkofeínová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
ako si kaviareň vybuduje stálu klientelu

Ako si kaviareň vybuduje stálu klientelu?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL