nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Bežné problémy ugandského pestovateľa kávy

Ladislav Király Od Ladislav Király
13. septembra 2019
Pestovanie kávy a problémy farmárov

V dnešnom článku vám priblížime niekoľko problémov, ktorým čelia bežní ugandskí farmári. A nielen ugandskí...

Share on FacebookShare on Twitter

Uganda patrí s produkciou takmer 300 000 ton kávy ročne na ôsme miesto celosvetového rebríčka, pričom viac jej dopestujú len India, Honduras, Etiópia, Indonézia, Kolumbia, Vietnam a Brazília.

Keď vezmeme do úvahy len Afriku, tak je Uganda na druhom mieste a bohužiaľ musíme konštatovať, že tamojší farmári si nežijú dobre. Ako je to u pestovateľov kávy zvykom, v mnohých kútoch sveta len živoria a sú radi, ak sa im podarí prežiť.

Inštitút CORI ako pomoc ugandským farmárom

Problémov je viacero a zďaleka nejde len o neschopnosť modernizovať, prichádzať s novými metódami a využívať nové stroje, pretože na to nie sú peniaze. Konkrétne v Ugande sa farmárom pokúša pomáhať doktor Godfrey Kagezi z výskumného kávového inštitútu CORI.

„Ste producentmi kávy, takže o samotnom farmárčení toho istotne viete dosť,“ povedal Kagezi na osobnom stretnutí s malými pestovateľmi v ugandskom regióne Masaka. „Sme tu hlavne preto, aby sme sa s vami podelili o nápady týkajúce sa toho, ako zvýšiť vyprodukované množstvo a ako prekonať výzvy, ktorým dnes kávový sektor čelí.“

Rastlina v Ugande zarodí len sedminu toho, čo inde

Masaka je známa pestovaním Robusty, teda menej kvalitnej odrody. Miestni farmári venujúci sa káve pritom čelia dvom nepríjemným chorobám, ktoré im likvidujú rastliny – v angličtine ide o Coffee Wilt Disease (CWD) a Black Coffee Twig Borer; prvá spomínaná choroba spôsobuje vädnutie rastlín, druhá je o ofenzívnych chrobákoch.

Aj preto je úroda v tejto oblasti zväčša biedna. „V iných krajinách, kde sa venujú Robuste, farmári z každej rastliny pozbierajú približne pätnásť kilogramov kávových čerešní, avšak v Ugande sú to u väčšiny farmárov sotva dva kilogramy,“ pripomenul Kagezi, ktorého slová cituje stránka allafrica.com. „Musia tu využívať viac hnojív, musia bojovať so škodcami a s chorobami. Len tak sa im podarí fungovať efektívnejšie.“

Ugandčania stavili na zlé rastliny

Nuž a jedným z problémov je aj nedobrý výber kávových semien, respektíve sadeníc. Tie miestnym farmárom dodala vládna organizácia UCDA, ktorá sa stará o podporu daného poľnohospodárskeho odvetvia. Ako sa však ukázalo, rastliny boli náchylné na chorobu CWD a spôsobilo to značné problémy.

„Vláda mala obrovskú túžbu zvýšiť produkciu kávy a medzi farmárov distribuovala také veľké množstvo kávových sadeníc, ako len bolo možné,“ hovoril ďalej Godfrey Kagezi, podľa ktorého to však nebol správny ťah. „Dobrá správa je tá, že vláda už distribúciu týchto sadeníc zastavila.“

Sadiť kávovníky nahusto je kontraproduktívne

Všetko to viedlo aj k zaujímavej skutočnosti. Keďže mali farmári dostatok rastlín, začali ich sadiť veľmi husto. Ideálne by to vraj bolo vtedy, ak by každá sadenica dostala priestor tri krát tri metre, takže na jeden aker (okolo 4 000 m2) by ich bolo vysadených približne 450.

„My sme tu však boli svedkami novej módy sadiť na jeden aker až 1 300 kávovníkov. Osobne som výrazne proti tomu a snažím sa ich presvedčiť o opaku. Štandardný kávovník Robusty totiž potrebuje veľa vody, pričom väčšina malých farmárov trpí jej nedostatkom,“ dodal Kagezi.

Bio organická káva Cafézia - akcia
Za štyri kávy by ste bežne dali 50 eur, ale my vám ich v tejto akcii ponúkame len za 45 eur. Viac na tomto ESHOPe!
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kávapestovanie kávyUganda
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Kniha o káve: Káva na každý deň

Tip na knihu: Káva na každý deň

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL