streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Black Honey metóda spracovania kávy. Čo to je?

Ladislav Király Od Ladislav Király
12. februára 2022
black honey metóda spracovania kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská pražiareň kávy Coffeein pred niekoľkými dňami predstavila novú kávu označenú ako El Salvador Las Brisas. Píšu na nej, že je spracovaná „black honey anaerobic“ metódou. Čo to znamená?

V záujme čo najlepšieho vysvetlenia pojmu sme oslovili priamo kávového farmára z Indonézie Luku Ondrišáka prevádzkujúceho web www.chute.sk. Okrem toho poslúžili aj citáty Jakuba Sobotu z projektu European Coffee Trip a z košickej výberovej kaviarne Bolge.

Celkovo musíme objasniť hneď tri pojmy. Anaerobic, honey a black. V tomto poradí. Predstavte si situáciu na bežnej kávovej farme. Kávové čerešne najskôr oberú, vyselektujú, urobia tzv. „floating“ a pustia sa do fermentovania. Tu sa dostávame k slovu „anaerobic“.

Aeróbne a anaeróbne fermentovanie

Aké sú základné spôsoby fermentovania kávy? „Fermentuje sa aeróbne a anaeróbne, teda s prístupom vzduchu a bez neho,“ povedal nám v niekdajšom rozhovore Jakub Sobota. „Pri aeróbnom spracovaní sa kávové čerešne jednoducho naložia do vaní s vodou a potom už len kontrolujeme stabilitu teploty a dobu, počas ktorej chceme nechať čerešne fermentovať. Tento spôsob je veľmi rozšírený a často sa s ním stretávame pod pojmom washed, respektíve mokré spracovanie.“

„Pri anaeróbnom spracovaní sa prístup vzduchu blokuje a takýto spôsob fermentácie je jednoduchšie kontrolovateľný. Táto metóda je na balíkoch uvádzaná ako ‚anaerobic fermentation‘ a indikuje špeciálny zážitok z pitia kávy,“ dodal Jakub.

Yellow, red a black honey metóda

Poďme ďalej. Máme sfermentované kávové čerešne, ktoré teda začali kvasiť. Čo nasleduje potom? „Následne ich zbavíme šupky (metódou zvanou pulping), ale s tým, že mucilage, teda sliznatý povrch na zrne (časť dužiny), ponecháme,“ prezradil Luka Ondrišák. „Toto je honey metóda. No a yellow, red a black honey je o tom, ako dlho to potom sušíme.“

Vieme to nejako časovo vymedziť? „Yellow je zväčša 7 až 10 dní sušenia, red 10 až 20 a black 20 a viac. Mnohokrát sa to suší 30 dní, záleží od krajiny. Mám kamarátov, ktorí to robia aj 35 dní. Dosiahne sa tak vysoká ovocnosť kávy.“

Africké postele a sušenie čerešní

Ešte jedna otázka. Ako sa čerešne sušia? „Na tzv. afrických posteliach, aj keď na svete je na to veľa označení. Je to drevený rám veľkého rozmeru so sieťovinou, na ktorej sa rozprestrie káva,“ dodal Luka Ondrišák.

Pre porovnanie dodajme, že pri premývanej (wet) metóde spracovania kávy sa mucilage, teda sliz, z kávových zŕn úplne zmyje a ostane čisté zelené zrno. Nuž a pri suchej sa sušia kávové čerešne ako celok.

PS: prečítajte si aj článok „Metódy spracovania kávy – suchá, mokrá, honey – a ich analýza„.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: metódy spracovania kávyspracovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
žlté kávové čerešne

Žlté kávové čerešne: Vedeli ste, že existujú?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL