sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Black Ivory Coffee: Káva, ktorá prejde tráviacim traktom slona

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. januára 2020
Black Ivory Coffee - káva, ktorú produkujú slony

Počuli ste už o "čiernej slonovine"? O káve, ktorá najskôr prejde tráviacim traktom slona a až následne je pripravovaná na konzumovanie? Viac sa dozviete v našom článku.

Share on FacebookShare on Twitter

Black Ivory Coffee. Čierna slonovina. Káva, ktorá prejde tráviacim traktom slona a napokon sa ocitne v kôpke exkrementov. Z nich je ľudskou rukou pozbieraná a následne premytá, aby sa mohla vybrať na klasickú kávovú cestu smerom do miestnej pražiarne a k finálnemu konzumentovi. Takto si to vymyslel pánko menom Blake Dinkin.

„V roku 2003 som v Etiópii pracoval s cibetkami, ale cibetková káva v tom čase nebola natoľko komercionalizovaná, ako dnes,“ uviedol Dinkin v rozhovore pre Bangkok Post. „Po roku som však začal mať problémy týkajúce sa etiky. Klietky, v ktorých sa cibetky nachádzali (viac o cibetkovej káve nájdete TU), boli hrôzostrašné a okrem toho práve prepukol SARS. Začal som sa teda obzerať po iných afrických zvieratách.“

„Skúmal som nosorožce, hrochy, žirafy, až som sa dopočul o tom, ako v období sucha vyjdú z lesov slony a začnú svoju inváziu na kávové plantáže. Tie sú totiž zavlažované. Nuž a slony pochopiteľne nie sú práve najzdvorilejšie; vytrhnú celý strom, prípadne krík. Nazlostení farmári ich preto začali zabíjať. Tento konflikt ľudí a slonov sa dostal na titulky novín a práve vtedy mi došlo, že slony konzumujú kávu a toto by mohlo byť pomerne jednoduché.“

Kanaďan ďalej vysvetľoval: „Keď káva dozrieva, zrodí sa čerešňa, ktorá je pomerne sladká. Nie natoľko sladká, ako klasická čerešňa, ale dosť sladká. Slony táto sladkosť priláka. Ja pre ne kávové čerešne mixujem s iným jedlom, pretože im chcem dopriať vyššiu nutričnú hodnotu. Chcem im dopriať dobrú chuť, takže do zmesi pridávam aj drahšie jedlá, ku ktorým by sa inak nedostali.“

Dinkin sa medzičasom presťahoval do Thajska a práve tam, v časti Surin, produkuje „čiernu slonovinu“. Ide o chudobnú časť Thajska, kde majitelia slonov nemajú na to, aby svoje zvieratá dobre živili. Dávajú im nanajvýš trávu, ale nedostanú sa k ním banány, tamarindy či ryža. Slony si na tomto všetkom vedia pochutnať a keď sa medzi to primieša káva, pre podnikateľa je to ideálne. Sám rád zdôrazňuje, že pre nich vyberá len čerstvé čerešne najvyššej kvality.

„Som jediný človek na svete, ktorý vyrába takúto kávu,“ hovoril ďalej Blake Dinkin. „Väčšina ľudí si myslí, že všetko je to jednoduchý proces. Majú pocit, že slonom dáme kávu, ktorá potom vyjde von, umyjeme ju a hotovo. Mne však nájdenie presného postupu tohto procesu trvalo desať rokov. Ak totiž človek nevie, čo robí, tak káva bude chutiť presne tak, ako by ste si mohli myslieť… Všetko je dôležité, počnúc tým, aké kávové čerešne treba využívať, aké jedlo treba slonom dávať, ako to potom treba umývať, s akými bylinami to prepojiť. Všetko je súčasťou procesu, len takto sa to dá zvládnuť správne. S Black Ivory Coffee pocítite značný rozdiel, pretože za tým všetkým je skutočná veda.“

Ale prečo je „čierna slonovina“ až taká drahá? Jeden kilogram sa na oficiálnej stránke predáva za 2 000 amerických dolárov! „Je to najzriedkavejšia káva na svete,“ odvetil jej autor. „Vyrábam len 120 kilogramov, kvôli čomu sú výrobné a marketingové náklady, ale aj náklady na balenie, omnoho vyššie. Všetko je to totiž v takom malom množstve.“

„Keď niečoho vyrábate len sto kilogramov a nie tisíc, tak účtovné náklady na jednotku budú jednoducho omnoho vyššie. A na to, aby sme vyrobili jeden kilogram Black Ivory Coffee, potrebujeme 33 kilogramov kávy. Ak sa slon medzitým rozhodne, že si pôjde zaplávať, tak o kávu prídeme. Mnoho slonov navyše kávu žuvaním znehodnotí a prasknuté zrnká už nie je možné použiť. Máme teda omnoho vyššie straty, ako bežní producenti kávy.“

Blake Dinkin chce, aby si ľudia jeho kávu užili a preto ju dodáva napríklad do špičkových hotelov, ale chce ju presadiť aj v top michelinských reštauráciách. Človek si má oddýchnuť, uvoľniť sa, odložiť mobil a vychutnávať si jeho produkt. „V tomto smere vie čierna slonovina vhodne doplniť michelinské reštaurácie; ešte navýši ponúkaný zážitok a pokračuje rovnakou trajektóriou, na akú konzumenti nastúpili vďaka chuti jedla a ukážkovým službám. V bežných kaviarňach je väčšinou všetko unáhlené a z môjho pohľadu dáva zmysel, že v takomto prostredí sa vyskytovať nechcem.“

Pri všetkých spomínaných informáciách sa určite núka aj otázka, prečo podnikateľ neostal na africkej pôde. Prečo sa presťahoval do Thajska? „V Afrike žije väčšina slonov divoko,“ odpovedal. „A Etiópia je síce domovom kávy ako takej, ale slony tam nežijú vôbec. Práve v tom bol problém. Obával som sa bezpečnosti. Keď som sa potom začal orientovať na Áziu, vyhľadal som si krajinu, ktorá pestuje Arabicu. Arabica je totiž nadradená Robuste.“

Dinkin sa najskôr presunul do Indonézie, ale tam sa mu zaobchádzanie so slonmi príliš nepozdávalo. „Chcel som pracovať niekde, kde sa k slonom pristupuje eticky. A navyše niekde, kde ich je dostatok na to, aby som ich vedel využiť pre produkciu. No a okrem toho som potreboval aj krajinu s dobrou kávou… skúsil som Srí Lanku, ale tam kvalita kávy nebola práve najlepšia. To isté platilo aj o Mjanmarsku a Laose. Všetky tieto faktory ma v konečnom dôsledku prinútili vybrať si Thajsko.“

V Thajsku dostal k dispozícii stopercentnú Arabicu, ale ani s tým sa neuspokojil. Vhodnú kávu začal vyberať aj podľa pôvodu, podľa nadmorskej výšky, v ktorej bola dopestovaná, dokonca aj podľa veľkosti a zvažoval i mnoho ďalších faktorov. Len takto sa vraj dokázal dopracovať k najvyššej kvalite.

Popri tom všetkom je presvedčený, že jeho slony sú spokojné. „Na rozdiel od cibetky váži slon 1 500 až 2 000 kilogramov. Ak niečo nechce jesť, tak vám to jedlo vypľuje aj rovno do tváre. A určite vám nedovolí vložiť mu niečo do úst. Nasilu ich teda nenakŕmite… Ja sám chcem len jednu vec: aby boli slony slonmi a aby robili to, v čom sú dobré. Aby jedli. Každodenne zjedia také množstvo potravy, ktoré sa rovná desiatim percentám ich váhy.“

Skutočnosť, že Blake Dinkin slonom zabezpečuje len približne jedno percento objemu ich potravy, vyznieva možno prekvapujúco, ale takto to je. Toto percento je však dostatočne výživné a majitelia slonov by si takúto potravu väčšinou ani nemohli dovoliť.

„Moja filozofia je taká, že im zabezpečujem jedno percento celkovej stravy. Nie každý deň a nie počas celého roka. Každý deň im však zabalím ‚obed‘ a ich rodinám dám sadu kvalitnej kávy kombinovanej s určitým množstvom ich obľúbeného jedla. Príjem stravy následne kontrolujem. Každého slona poznám a viem, koľko mu toho dávam. Preto viem, koľko toho následne dostanem a denne to monitorujem,“ dodal Dinkin.

Nuž a my radi dodávame, že mnoho ďalších zaujímavých informácií o Black Ivory Coffee nájdete na stránke blackivorycoffee.com, prípadne v nižšie priloženom videu.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Black Ivory Coffeekáva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Biodegradovateľné poháre na kávu, čaj, víno

Biodegradovateľné poháre: A káva odrazu chutí lepšie...

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL