nedeľa, 1 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Blendovanie kávy: Prečo k nemu pražiarne pristupujú?

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. marca 2021
Blendovanie kávy, kávové zmesi

Prečo niektoré pražiarne pristupujú k blendovaniu káv, teda k zmiešaniu viacerých rôznych káv do jedného balenia?

Share on FacebookShare on Twitter

Ak sa chcete o káve dozvedieť viac, vyhraďte si vo štvrtok o 18:30 hodinku času. Príďte na Clubhouse a zapojte sa do otvorenej debaty, ktorú organizuje pražiar Coffie Michal Maliarik. Týždeň čo týždeň sa venuje zaujímavým témam a bežní kávičkári mu môžu klásť akékoľvek otázky. Jednou zo zaujímavých tém bolo nedávno aj blendovanie kávy.

Keď hovoríme o blendovaní káv, máme na mysli tvorenie zmesí. Michal v jednej z debát naznačoval, že zmiešanie arabiky s robustou je z jeho pohľadu neprípustné. Ide len o akési hľadanie spôsobu, ako sa dopracovať k lacnejšej káve a k vyššej marži.

Blendovanie kávy a jeho dve hlavné príčiny

Aj preto sme neváhali, oslovili sme ho a k téme sme mu položili ešte niekoľko dodatočných otázok. „Ja dávam prednosť čistej chuti danej odrody z daného teroáru,“ povedal Michal Maliarik pre Blog o káve. „Myslím si, že keď farmár venoval úsilie na to, aby pomohol vzniknúť niečomu výnimočnému, tak ja chcem ľuďom priniesť práve túto výnimočnosť.“

„Netvrdím, že blendovanie je zlé, ale deje sa v zásade z dvoch dôvodov. Jeden je ten, že blender má kávu, ktorá kvalitatívne nie je na požadovanej úrovni; v tom prípade sa ju snaží zachrániť pridaním kvalitnejších káv. Druhý je ten, že blender chce vytvoriť niečo zaujímavé, čo nie je bežné a používa na to skvelé kávy. Bohužiaľ, oveľa častejší je prvý prípad.“

Robusta je lacná, neponúka však veľa

To sme sa o zmesiach a blendovaní bavili pomerne všeobecne. Blendovať sa dá samozrejme aj arabika s arabikou… ale prejdime na spojenie arabiky s robustou. Nie je to už vyslovené znehodnotenie arabiky ako kvalitnejšej kávy?

„Robusta je káva, ktorá toho po senzorickej stránke nemá veľmi čo ponúknuť,“ odvetil zakladateľ pražiarne Coffia. „Zvyčajne je zemitá a broskyne alebo jahody by ste v nej hľadali márne. Má však kopec výhod, napríklad tú, že je veľmi lacná. Niekedy je aj 10- až 30-krát lacnejšia ako dobrá arabika!“

Ako zmiešanie demižónov dobrého a zlého vína

A práve tu sa dostávame k pointe, prečo mnohé pražiarne uprednostňujú zmesi. A nie je to preto, žeby chceli ulahodiť zákazníkovi.

„Ak urobíte blend arabiky a robusty 50:50, tak sa vám veľmi výrazne zníži cena balíčka kávy,“ zdôraznil Michal Maliarik. „Až takmer o polovicu. Chuťovo to však nebude bohviečo. Ako hovorieva strýco tu z dediny: ‚Ak zmiešaš demižón dobrého vína s demižónom zlého, nebudeš mať dva demižóny dobrého…‘“

Skvelá robusta lepšia ako nič-moc arabika

Michal pripomenul, že s robustou vôbec nepracuje a ani neplánuje. „Uznávam, že skvelá robusta môže byť lepšia, ako nič-moc arabika, ale ja nepracujem ani s nič-moc arabikou. Pracujem len s najlepšími piatimi percentami svetovej úrody.“

Blendovanie kávy a analógia s vínom

Blendovanie kávy však nemôžeme celkom zatracovať. Ako sme spomínali v úvode rozhovoru, existujú aj blenderi, ktorí chcú spojením káv získať niečo nové, zaujímavé. A použijú na to len kvalitné a výnimočné kávy. Niečo podobné pritom nájdeme aj vo vinárskom svete.

„Môžeme to prirovnať k vínam. Chateau l’Angelot de Seguin je výborné vínko a je to cuvée, teda blend. Ale aj víno Svieca v tetrapaku za euro je tiež blend. V prvom prípade ide o úžasné chute, ktorými jednotlivé vína pri scelovaní prispievajú. V druhom prípade ide o to, že sa výrobca nechce ani zmieniť o tom, z čoho to víno je. To isté platí aj o káve,“ dodal Michal Maliarik.

Ak chcete ochutnať kávy, ktoré pre vás napražil tento pražiar, kliknite si na www.coffia.sk.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: blendovanie kávyCoffiakávová zmesMichal Maliarik
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Coffea liberica, káva liberika

Káva Liberica: Ako chutí a čo to vlastne je? (VIDEO)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL