Exkluzívne

Blendovanie: Vie zmiešanie káv priniesť chuť čučoriedok?

Pravdepodobne ste už pili nejaký blend. V tejto súvislosti sa veľmi často používa toto anglické slovo, ktoré neznalcom angličtiny možno bráni v porozumení veci. Ale keď si ho preložíme, hneď je všetko jasné. Blend znamená jednak zmes, ale aj spájať, miešať, zmiešavať. Čo je to blendovanie?

„Blendovanie je miešanie káv, či už miešanie arabiky s arabikou, arabiky s robustou, prípadne aj robusty s robustou,“ povedal Simon Melišek z pražiarne Ready After Coffee pre Blog o káve. „Blendovanie vzniklo v záujme zníženia ceny kávy. Arabika je drahšia ako robusta, no a keď sa zmiešali, káva ako celok bola odrazu lacnejšia. Začali vznikať rôzne percentuálne pomery.“

Blendovanie nie je len o šetrení

Simon mi vzápätí pripomenul, že toto bol len prvotný impulz k blendovaniu. Neskôr pražiari prišli na to, že robenie zmesí má zmysel a zákazníci to chcú. „Blenduje sa i preto, lebo ľudia si zvykli aj na chuť robusty. A robíme to aj my u nás v Ready After Coffee, pretože blendy arabiky s robustou sú populárne a ľuďom chutia.“

„V našom prípade to však nie je kvôli znižovaniu ceny, pretože používame pomerne drahú robustu,“ zasmial sa Simon. „Snažili sme sa vyjsť v ústrety ľuďom a pokryť dopyt, ktorý po takejto káve existuje. Máme zmesi 80:20 (Sunrise a Sunset) a 50:50 (Espresso MAT), pričom tá posledne menovaná je skôr office-káva. Aj keď ju ľudia dajú do automatu a pomerne rýchlo pretečie, vytlačí dosť crémy. Zmes 80:20 je zasa hlavne pre tých, ktorí nemajú radi acidné kávy.“

Vytvorenie chuti čistých čučoriedok

„Blendovať sa však nemusí len kvôli horkosti, blenduje sa aj kvôli chuti. Taký náš Moonlight je zmesou viacerých arabík, ktoré sa krásne dopĺňajú a spolu vytvorili chuť čistých čučoriedok. V blende Summertime máme dve arabiky, ktoré spoločne vytvorili akúsi chuť leta. Niečo sladké a ovocné, celé je to florálne. Kávy sa teda blendujú aj kvôli zlepšeniu chuťových vlastností.“

Pražiari a kávoví odborníci však musia ukázať aj dávku citu. Nie všetky kávy sa totiž k sebe hodia. „Stáva sa aj to, že dve nie veľmi dobré arabiky spoločne vytvoria niečo mimoriadne dobré. No platí to aj opačne. Môžete zmiešať dve vynikajúce kávy a nebude to klapať,“ dodal Simon Melišek.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close