nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Blog o káve inšpiroval českú pražiareň Coffee Square: Kvôli recenziám si kúpila optickú triedičku

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. októbra 2025
pražírna Coffee Square - optická třídička RealTech
Share on FacebookShare on Twitter

Česká pražiareň kávy Coffee Square si zaobstarala novú optickú triedičku kávy. Na svojom Instagrame @prazirna.coffeesquare uviedla, že ku kúpe stroja sa rozhodla práve kvôli našim recenziám a počítaniu defektov. Úlohou triedičky je zlepšiť kvalitu výslednej kávy – defektné zrná totiž dokáže vyradiť.

Značka Coffee Square vznikla v roku 2016 a kávu pod vlastným menom začala pražiť v roku 2017. Spočiatku používala kilogramovú pražičku Toper Cafemino, dnes praží na šesťkilogramovej Kuban Supreme. Mesačná produkcia predstavuje približne 750 kilogramov a odteraz bude ešte kvalitnejšia.

Rozprávali sme sa s majiteľom pražiarne Martinom Kurkom.

Ako dlho ste uvažovali o kúpe optickej triedičky?

Po tejto technológii sme poškuľovali už pomerne dlho. V pražiarni však bojujeme s nedostatkom miesta a skôr dostupné triedičky boli príliš veľké, takže by sa k nám jednoducho nezmestili. Až v posledných mesiacoch sme objavili menšie stroje u poľského distribútora, no tam zasa produktivita triedičky úplne nezodpovedala jej cene. Preto sme začali aktívne hľadať kompromis medzi veľkosťou a množstvom kávy, ktoré je stroj schopný za hodinu vytriediť. Nakoniec sme našli triedičku od čínskej značky RealTech, ktorá má na šírku len 45 cm a na hĺbku 105 cm.

optická třídička RealTech MINI32

Dôvodov na kúpu bolo hneď niekoľko. Hlavným je snaha neustále zvyšovať kvalitu nami ponúkaných káv a s rastúcou produkciou už nebolo udržateľné triedenie iba ručne. Veľký vplyv malo aj sledovanie vašich videí, v ktorých počítate quakery a defektné zrná v rôznych kávach – aj to prispelo k rozhodnutiu, že investícia do stroja dáva zmysel.

To nás teší. Môžete našim čitateľom priblížiť, ako takáto triedička funguje?

Zjednodušene povedané – do triedičky vložíte minimálne dve vzorky danej kávy: jednu „správnu“ a jednu chybnú, napríklad quaker, spálené alebo poškodené zrno. Triedička ich pomocou dvoch vysokorýchlostných kamier naskenuje a uloží do profilu. Na základe týchto dát potom pomocou stlačeného vzduchu „vystreľuje“ defektné zrná.

Triedite zrno pred pražením alebo až po ňom?

Triediť možno aj zelené zrno, aj upražené. My triedime až praženú kávu, pretože v nej sú spomínané defekty viditeľnejšie.

Coffee Square - optická třídička RealTech

Koľko zŕn triedička zvyčajne vyradí? Pociťujete veľký rozdiel podľa toho, aké drahé zelené zrno ste kúpili? Je rozdiel napríklad medzi bežnou Brazíliou Santos a nejakou vysoko bodovanou výberovou kávou?

Zvyčajne sa podiel vyradených chybných zŕn pohybuje medzi 1–5 %. Nedá sa však jednoznačne povedať, že napríklad Brazília je horšia ako Etiópia, alebo že odroda cattura je horšia než geisha. Neraz sa stretávame aj s kávami s vysokým cuppingovým skóre a výrazne vyššou cenou, ktoré obsahujú viac quakerov než spomínaná Brazília.

Najväčšiu selekciu spravidla vyžadujú fermentované kávy, ktoré sa spracúvajú v menších plastových sudoch a následne sa viac sudov zmieša do jednej šarže. V každom sude má však fermentácia trochu inú intenzitu, čo sa potom pri pražení prejaví rozdielnym sfarbením zŕn.

Dá sa teda povedať, že optická triedička o pár percent znižuje produkciu a tým pádom aj cenu výslednej kávy?

Áno aj nie. Ako majiteľ nemám rád plytvanie, takže momentálne premýšľam, ako ďalej využiť odstránené zrná, pretože nie vždy ide o zrná úplne na odpis. Stačí, aby malo zrnko trochu inú farbu než referenčná vzorka, a triedička ho vyradí. To však neznamená, že sa už nedá použiť – môže poslúžiť napríklad do dezertov, zmrzlín alebo ako hnojivo pre rastliny.

pražírna Coffee Square - optická třídička RealTech - vytříděné zrno - defekty
Vytriedené defekty – svetlé zrná sú quakery.

Koľko približne stoja optické triedičky? Je na trhu veľký výber? Aká je minimálna investícia, ktorú by musela pražiareň vynaložiť?

Záleží na značke. Vo všeobecnosti by som povedal, že triedičky pre pražiarne začínajú na cene okolo 200-tisíc Kč (v prepočte približne 8 250 eur). Na ich prevádzku už potom nie je potrebné nič ďalšie, okrem dostatočne výkonného kompresora, ktorý dnes vyjde na necelých 10-tisíc Kč (asi 410 eur) vrátane hadíc a spojok.

Akých ďalších zaujímavých pomocníkov okrem pražičky máte v pražiarni? Je ešte niečo, čo by ste si v budúcnosti chceli dokúpiť?

Vzhľadom na nedostatok miesta sa sústreďujeme len na to nevyhnutné, ale o to viac sa snažíme automatizovať procesy, ktoré by nás zbytočne zdržovali a znižovali produkciu. Vyvinuli sme si napríklad vlastný expedičný softvér do skladu, ktorý nám denne šetrí desiatky minút.

Do budúcna by sme si chceli zaobstarať vlastnú vzorkovú pražičku, analyzátor farby praženej kávy, aby sme mali ešte lepšiu kontrolu nad výsledkom, a v neposlednom rade sa presťahovať do väčších priestorov, kde by sme mali dostatok miesta na ďalší rast.

pražírna Coffee Square - optická třídička RealTech - vytříděné zrno
Vytriedená káva, ktorá mieri do predaja.

1x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Coffee Square
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
LAP Coffee Hamburg

Výberové espresso za 1,50 €, cappuccino za 2,50 €: Reťazec LAP spôsobil v Nemecku rozruch

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL