Blog o káve má svoj vlastný kávovník
Blog o káve má od októbra 2024 svoj vlastný kávovník. Počas mojej cesty po Sumatre, na ktorej som navštívil niekoľko kávových fariem, som pricestoval aj na farmu patriacu rezortu Simalem. Tamojší farmári si pre našu delegáciu pripravili prekvapenie vo forme výsadby vlastných kávovníkov.
Ako takéto sadenie prebieha? Koľko kávovníkov prežije a je schopných plodiť? A ako dlho vlastne potrvá, kým kávovník začne rodiť prvé čerešne? To všetko sa hneď dozviete.
Ako prebieha výsadba?
Kávovníky sa vysádzajú vo forme sadeníc, ktoré sa vopred vypestujú a pripravia v takzvanej škôlke. Na mňa čakala sadenica odrody catimor. Mladá rastlina je pripravená na finálne vysadenie a jej koreňová sústava je zabalená v záhradkárskej fólii. Na to, aby mohla byť umiestnená do pripravenej jamy, som fóliu musel samozrejme odstrániť.
Následne je dobré zbaviť sa prebytočných koreňov, ktoré by sa v novom substráte nemuseli ujať. Tieto korene neskôr nahradia nové, odolnejšie a silnejšie.
Potom treba kávovník umiestniť do plytkej priehlbiny tak, aby mohla byť celá koreňová sústava zasypaná zeminou. V Simaleme používajú pomôcku vo forme drevenej latky, vďaka ktorej každý kávovník zapadne presne do stredu jamy.
Kedy bude plodiť?
Takto vysadenému kávovníku trvá približne tri až štyri roky, kým vyrastie do dospelosti, začne kvitnúť a plodiť. Od farmárov som sa dozvedel, že sa ujme až osem alebo deväť kávovníkov z desiatich. Mortalita teda nie je vysoká.
Catimor je odolná odroda, ktorá vznikla krížením odrôd caturra a timor. Najčastejšie sa pestuje v južnej a strednej Amerike a v juhovýchodnej Ázii.
Celý proces výsadby sme pre vás zachytili aj vo forme videa: