nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Blooming kávy: Čo to je a prečo ho treba robiť?

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. mája 2021
Blooming kávy, kvitnutie kávy

Blooming alebo kvitnutie kávy. Takto tento proces vyzeral na našom rannom Hariu. Viete o čo vlastne ide a aký má blooming význam?

Share on FacebookShare on Twitter

Ak sa zaujímate o svet kávy a o kvalitnú prípravu vášho nápoja, pravdepodobne ste sa už stretli s pojmom „blooming“. Používa sa hlavne pri prvom zaliatí filtrovanej kávy, ale vedeli ste, prečo sa robí? Prečo je taký dôležitý a prečo na neho netreba zabudnúť?

„Blooming v slovenčine prekladáme aj ako kvitnutie kávy,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve majiteľ a pražiar Barista Coffee Roasters Miroslav Boltvan. „Je to proces, v rámci ktorého sa po zaliatí mletej kávy určitým množstvom vody začne z kávy uvoľňovať CO2.“

Celý proces je na prvý pohľad veľmi dobre viditeľný a v zásade aj atraktívny. Pripomína rozkvitnutie kvetu. „Z kávy uniká plyn, ktorý vo forme bubliniek vystupuje na povrch. Z hľadiska správneho rozvinutia chutí vo výslednom nápoji je to veľmi dôležitý krok.“

Snaha zbaviť sa CO2

Čerstvo upražená zrnková káva má v sebe značné množstvo CO2. Plynu môže byť toľko, že obaly musia byť vybavené jednosmerným ventilom, pretože inak by sa balenie mohlo naduť a teoreticky aj buchnúť. Ventil umožní CO2 uniknúť von, ale dovnútra nepustí žiadny kyslík, ktorý by prispel k zvetraniu kávy.

Ak pomelieme čerstvo upraženú kávu, je v nej stále veľa CO2, ktorý pri ďalšej extrakcii nepotrebujeme. Mohol by jej totiž uškodiť. „Úlohou bloomingu je zbaviť kávu CO2, vďaka čomu sa potom voda dostane čo najhlbšie do každého kúska zomletej kávy. Týmto spôsobom z nej omnoho lepšie vyextrahujeme všetky potrebné chute, ktorými disponuje,“ pokračoval Miro Boltvan.

Ako dlho by mal trvať blooming kávy?

Postup prípravy by mal byť približne nasledovný: kávu si pomelieme, nasypeme do filtra a začneme ju zalievať horúcou vodou. Krúživým pohybom ju citlivo pokropíme množstvom 40 až 80 ml vody a chvíľku počkáme. Ale čo je to „chvíľka“?

„Väčšinou sa robí 30-sekundový blooming, no pokojne môže byť aj dlhší,“ objasnil nám Lučenčan. „Pri dlhšom bloomingu z kávy vytiahneme viac CO2, ale paradoxne to nemusí byť prospešné pre jej chuť. Ja mám napríklad skúsenosť s veľmi mäkkou vodou, s ktorou som blooming robieval od 40 do 50 sekúnd. Káve to napokon pridalo viac ovocnosti.“

Pripusťme ešte nasledovnú hypotetickú otázku: čo ak by sme blooming skrátili napríklad na desať sekúnd, prípadne by sme ho nerobili vôbec? „Pri krátkom bloomingu by sme z nej vytiahli málo chutí a bez bloomingu by sme rozhodne nevyužili jej potenciál,“ znela odpoveď. „Ak si obstaráme kvalitnú specialty coffee, ktorá stála dosť peňazí, tak z nej predsa chceme vytiahnuť všetku chuť. Chceme sa dopracovať k určitému zážitku, o tom to predsa je.“

Blooming kávy prezradí jej vek

Blooming je v konečnom dôsledku aj veľmi dobrým ukazovateľom veku kávy. Aj keby ste nevedeli, kedy bola pražená, pomerne ľahko na to prídete. „Najviac kvitne čerstvo pražená káva. Ak kávu zalejete a nekvitne vôbec, tak to znamená, že je už staršia, prípadne bola zle zabalená alebo uskladnená a zoxidovala.“

Blooming sa využíva pri viacerých rôznych formách prípravy kávy. „Týka sa všetkých alternatívnych príprav a vlastne ho máme aj pri espresse – ak využívame preinfúziu, tak čas medzi preinfúziou a opätovným pustením vody do páky je vlastne blooming,“ dodal Miroslav Boltvan.

PS: podeľte sa o svoj blooming aj s nami a našimi čitateľmi. Dajte fotku na Instagram a označte nás ako @blogokave.

Poznáte Barista Coffee Roasters?

Ak chcete ochutnať kávy, ktoré upražil Miro Boltvan, prejdite na web www.baristacoffeeroasters.sk. Nájdete tam viacero kvalitných kúskov, pričom my v redakcii Blogu o káve sme už mali do šťastie a niektoré sme ochutnali.

Zopár sme zaradili aj na kávový eshop, ktorý nájdete na adrese eshop.blogokave.sk.

Na záver si pridajme ešte pár typov bloomingu z Instagramu:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa De Pratos a Prosas (@depratosaprosas)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Gustavo Montenegro (@g.espresso)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa De Pratos a Prosas (@depratosaprosas)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa fαнαɒ ☕️ (@ifa7ads)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: blooming kávykvitnutie kávyMiroslav Boltvanpríprava kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
floating kávových čerešní

Floating kávových čerešní: Kvalita do výberovky, hnijúci odpad do instantnej kávy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL