Blooming kávy: Čo to je a prečo ho treba robiť?
Ak sa zaujímate o svet kávy a o kvalitnú prípravu vášho nápoja, pravdepodobne ste sa už stretli s pojmom „blooming“. Používa sa hlavne pri prvom zaliatí filtrovanej kávy, ale vedeli ste, prečo sa robí? Prečo je taký dôležitý a prečo na neho netreba zabudnúť?
„Blooming v slovenčine prekladáme aj ako kvitnutie kávy,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve majiteľ a pražiar Barista Coffee Roasters Miroslav Boltvan. „Je to proces, v rámci ktorého sa po zaliatí mletej kávy určitým množstvom vody začne z kávy uvoľňovať CO2.“
Celý proces je na prvý pohľad veľmi dobre viditeľný a v zásade aj atraktívny. Pripomína rozkvitnutie kvetu. „Z kávy uniká plyn, ktorý vo forme bubliniek vystupuje na povrch. Z hľadiska správneho rozvinutia chutí vo výslednom nápoji je to veľmi dôležitý krok.“
Snaha zbaviť sa CO2
Čerstvo upražená zrnková káva má v sebe značné množstvo CO2. Plynu môže byť toľko, že obaly musia byť vybavené jednosmerným ventilom, pretože inak by sa balenie mohlo naduť a teoreticky aj buchnúť. Ventil umožní CO2 uniknúť von, ale dovnútra nepustí žiadny kyslík, ktorý by prispel k zvetraniu kávy.
Ak pomelieme čerstvo upraženú kávu, je v nej stále veľa CO2, ktorý pri ďalšej extrakcii nepotrebujeme. Mohol by jej totiž uškodiť. „Úlohou bloomingu je zbaviť kávu CO2, vďaka čomu sa potom voda dostane čo najhlbšie do každého kúska zomletej kávy. Týmto spôsobom z nej omnoho lepšie vyextrahujeme všetky potrebné chute, ktorými disponuje,“ pokračoval Miro Boltvan.
Ako dlho by mal trvať blooming kávy?
Postup prípravy by mal byť približne nasledovný: kávu si pomelieme, nasypeme do filtra a začneme ju zalievať horúcou vodou. Krúživým pohybom ju citlivo pokropíme množstvom 40 až 80 ml vody a chvíľku počkáme. Ale čo je to „chvíľka“?
„Väčšinou sa robí 30-sekundový blooming, no pokojne môže byť aj dlhší,“ objasnil nám Lučenčan. „Pri dlhšom bloomingu z kávy vytiahneme viac CO2, ale paradoxne to nemusí byť prospešné pre jej chuť. Ja mám napríklad skúsenosť s veľmi mäkkou vodou, s ktorou som blooming robieval od 40 do 50 sekúnd. Káve to napokon pridalo viac ovocnosti.“
Pripusťme ešte nasledovnú hypotetickú otázku: čo ak by sme blooming skrátili napríklad na desať sekúnd, prípadne by sme ho nerobili vôbec? „Pri krátkom bloomingu by sme z nej vytiahli málo chutí a bez bloomingu by sme rozhodne nevyužili jej potenciál,“ znela odpoveď. „Ak si obstaráme kvalitnú specialty coffee, ktorá stála dosť peňazí, tak z nej predsa chceme vytiahnuť všetku chuť. Chceme sa dopracovať k určitému zážitku, o tom to predsa je.“
Blooming kávy prezradí jej vek
Blooming je v konečnom dôsledku aj veľmi dobrým ukazovateľom veku kávy. Aj keby ste nevedeli, kedy bola pražená, pomerne ľahko na to prídete. „Najviac kvitne čerstvo pražená káva. Ak kávu zalejete a nekvitne vôbec, tak to znamená, že je už staršia, prípadne bola zle zabalená alebo uskladnená a zoxidovala.“
Blooming sa využíva pri viacerých rôznych formách prípravy kávy. „Týka sa všetkých alternatívnych príprav a vlastne ho máme aj pri espresse – ak využívame preinfúziu, tak čas medzi preinfúziou a opätovným pustením vody do páky je vlastne blooming,“ dodal Miroslav Boltvan.
PS: podeľte sa o svoj blooming aj s nami a našimi čitateľmi. Dajte fotku na Instagram a označte nás ako @blogokave.
Poznáte Barista Coffee Roasters?
Ak chcete ochutnať kávy, ktoré upražil Miro Boltvan, prejdite na web www.baristacoffeeroasters.sk. Nájdete tam viacero kvalitných kúskov, pričom my v redakcii Blogu o káve sme už mali do šťastie a niektoré sme ochutnali.
Zopár sme zaradili aj na kávový eshop, ktorý nájdete na adrese eshop.blogokave.sk.
Na záver si pridajme ešte pár typov bloomingu z Instagramu:
7 Comments