streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Blooming kávy: Čo to je a prečo ho treba robiť?

Ladislav Király Od Ladislav Király
26. januára 2021
Blooming kávy, kvitnutie kávy

Blooming alebo kvitnutie kávy. Takto tento proces vyzeral na našom rannom Hariu. Viete o čo vlastne ide a aký má blooming význam?

Share on FacebookShare on Twitter

Ak sa zaujímate o svet kávy a o kvalitnú prípravu vášho nápoja, pravdepodobne ste sa už stretli s pojmom „blooming“. Používa sa hlavne pri prvom zaliatí filtrovanej kávy, ale vedeli ste, prečo sa robí? Prečo je taký dôležitý a prečo na neho netreba zabudnúť?

„Blooming v slovenčine prekladáme aj ako kvitnutie kávy,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve majiteľ a pražiar Barista Roasters Miroslav Boltvan. „Je to proces, v rámci ktorého sa po zaliatí mletej kávy určitým množstvom vody začne z kávy uvoľňovať CO2.“

Celý proces je na prvý pohľad veľmi dobre viditeľný a v zásade aj atraktívny. Pripomína rozkvitnutie kvetu. „Z kávy uniká plyn, ktorý vo forme bubliniek vystupuje na povrch. Z hľadiska správneho rozvinutia chutí vo výslednom nápoji je to veľmi dôležitý krok.“

Snaha zbaviť sa CO2

Čerstvo upražená zrnková káva má v sebe značné množstvo CO2. Plynu môže byť toľko, že obaly musia byť vybavené jednosmerným ventilom, pretože inak by sa balenie mohlo naduť a teoreticky aj buchnúť. Ventil umožní CO2 uniknúť von, ale dovnútra nepustí žiadny kyslík, ktorý by prispel k zvetraniu kávy.

Ak pomelieme čerstvo upraženú kávu, je v nej stále veľa CO2, ktorý pri ďalšej extrakcii nepotrebujeme. Mohol by jej totiž uškodiť. „Úlohou bloomingu je zbaviť kávu CO2, vďaka čomu sa potom voda dostane čo najhlbšie do každého kúska zomletej kávy. Týmto spôsobom z nej omnoho lepšie vyextrahujeme všetky potrebné chute, ktorými disponuje,“ pokračoval Miro Boltvan.

Ako dlho by mal trvať blooming kávy?

Postup prípravy by mal byť približne nasledovný: kávu si pomelieme, nasypeme do filtra a začneme ju zalievať horúcou vodou. Krúživým pohybom ju citlivo pokropíme množstvom 40 až 80 ml vody a chvíľku počkáme. Ale čo je to „chvíľka“?

„Väčšinou sa robí 30-sekundový blooming, no pokojne môže byť aj dlhší,“ objasnil nám Lučenčan. „Pri dlhšom bloomingu z kávy vytiahneme viac CO2, ale paradoxne to nemusí byť prospešné pre jej chuť. Ja mám napríklad skúsenosť s veľmi mäkkou vodou, s ktorou som blooming robieval od 40 do 50 sekúnd. Káve to napokon pridalo viac ovocnosti.“

Pripusťme ešte nasledovnú hypotetickú otázku: čo ak by sme blooming skrátili napríklad na desať sekúnd, prípadne by sme ho nerobili vôbec? „Pri krátkom bloomingu by sme z nej vytiahli málo chutí a bez bloomingu by sme rozhodne nevyužili jej potenciál,“ znela odpoveď. „Ak si obstaráme kvalitnú specialty coffee, ktorá stála dosť peňazí, tak z nej predsa chceme vytiahnuť všetku chuť. Chceme sa dopracovať k určitému zážitku, o tom to predsa je.“

Blooming kávy prezradí jej vek

Blooming je v konečnom dôsledku aj veľmi dobrým ukazovateľom veku kávy. Aj keby ste nevedeli, kedy bola pražená, pomerne ľahko na to prídete. „Najviac kvitne čerstvo pražená káva. Ak kávu zalejete a nekvitne vôbec, tak to znamená, že je už staršia, prípadne bola zle zabalená alebo uskladnená a zoxidovala.“

Blooming sa využíva pri viacerých rôznych formách prípravy kávy. „Týka sa všetkých alternatívnych príprav a vlastne ho máme aj pri espresse – ak využívame preinfúziu, tak čas medzi preinfúziou a opätovným pustením vody do páky je vlastne blooming,“ dodal Miroslav Boltvan.

PS: podeľte sa o svoj blooming aj s nami a našimi čitateľmi. Dajte fotku na Instagram a označte nás ako @blogokave.

Poznáte Barista Coffee Roasters?

Ak chcete ochutnať kávy, ktoré upražil Miro Boltvan, prejdite na eshop baristaroasters.sk. Nájdete tam viacero kvalitných kúskov, pričom my v redakcii Blogu o káve sme už mali do šťastie a niektoré sme ochutnali. Pri ich nákupe môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

Na záver si pridajme ešte pár typov bloomingu z Instagramu:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa De Pratos a Prosas (@depratosaprosas)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Gustavo Montenegro (@g.espresso)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa De Pratos a Prosas (@depratosaprosas)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa fαнαɒ ☕️ (@ifa7ads)

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: blooming kávykvitnutie kávyMiroslav Boltvanpríprava kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
floating kávových čerešní

Floating kávových čerešní: Kvalita do výberovky, hnijúci odpad do instantnej kávy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL