utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Kávový bloger

Bok č. 6: PF 2020 alebo čo sme to vlastne oslavovali?

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. januára 2020
PF 2020 - kávový bloger

Pozor: tento príspevok sa netýka kávy :)

Share on FacebookShare on Twitter

Nazdar kávoši,

začal sa nám rok 2020 a pravdepodobne aj vy ste zaznamenali zvýšený výskyt tuctových prianí typu copy-paste (skopírovať-vlepiť) od známych či neznámych, ktorí sa vám nekonečne dlho neozvali a miestami majú problém dokonca vám aj odpísať. Odrazu však boli v hre.

Ja nad tým aj tentoraz nechápavo krútim hlavou; prečo mi odrazu napíšu aj ľudia, ktorým som totálne ukradnutý a ktorým je úplne jedno, ako sa budem mať? Okolo Silvestra/Nového roka sa to tak jednoducho robí. Nechcem to paušálne nazvať neúprimnosťou najhrubšieho zrna, ale do veľkej miery to tak je. Sorry.

V konečnom dôsledku je veľmi dôležité pripomenúť si ďalšie obehnutie Zeme okolo Slnka a nájsť si novú zámienku pre nadmerné požívanie alkoholických nápojov, takže paráda. Predsa len to nie je taký deň, ako všetky ostatné, pretože len z 31. decembra na 1. januára sa zmení číslo roku, v ktorom akurát žijeme a musíme načať nový kalendár.

Ale teraz vážne: nechajme priania prianiami, ale čo sme to vlastne oslavovali? Čo také radostné sa stalo, prípadne sa deje?

Ja ako ekologicky založený človek aktuálne neoslavujem nič, práve naopak, smútim: v decembri sme mali doslova jarné teploty, niektoré stromy začali pučať a na viacerých miestach sa na prelome rokov objavili snežienky. Padajú teplotné rekordy a osobne čakám, kedy v Tatrách spomedzi kameňov začnú vychádzať kaktusy. Raz to príde.

Situácia je čoraz horšia, zažívame extrémnejšie prejavy počasia, ľadovce sa topia, teploty stúpajú a tesne pred koncom decembra nebol sneh ani vo výške 1 200 metrov nad morom. Neviem, či sa to niekedy stalo. Požiare v Austrálii tiež nie sú náhoda. To sú tie dôvody na oslavu? Ak áno, tak potom do tejto spoločnosti asi nepatrím.

A ako sme na toto všetko zareagovali počas silvestrovských „osláv“? Nuž jednoducho tak, že napriek mnohým výzvam smerujúcim k snahe o obmedzenie používania pyrotechniky sme si „išli svoje“ a vybúchali sme všetko, čo sa podarilo zohnať.

So zdravým rozumom to podľa mňa nemá veľa spoločného, pričom tu nemyslím len na to, že pre zvieratá žijúce, či už v našich domácnostiach, ale aj v lesoch, to vôbec nie je ideálne. Narážam aj na to, že sme sa postarali o absolútne zbytočné znečistenie vzduchu.

Viď správa, ktorú na Nový rok vydal Slovenský hydrometeorologický ústav: „Oznamujeme, že v predchádzajúcich hodinách SHMÚ zaznamenal ako dôsledok novoročných ohňostrojov vysoké koncentrácie častíc PM10 a PM2.5 v nasledujúcich oblastiach: Bratislava, Jelšava a okolie, Košice a okolie, Malacky, Prievidza, Senica, Trnava, Veľká Ida, Vranov nad Topľou a okolie, Žilina.“

Super. Takže namiesto toho, aby sme spravili niečo pozitívne, sme do nového roka vstúpili totálne zbytočným a nezmyselným znečistením vzduchu. Konečne mi začína dochádzať skrytý zmysel priania: Všetko dobré do nového roku…

Čo už. Ja by som vám radšej poprial niečo iné. Skúste každý deň spraviť krok vpred – niečo sa naučte, niečo si prečítajte, v niečom napredujte. Je jasné, že jeden jediný krok nikto neuvidí, ale keď sa o rok poobhliadnete, budete ich mať za sebou 366. A to už sakra bude vidieť.

No a ja tajne dúfam, že to budú pozitívne kroky, vďaka ktorým sa všetci posunieme správnym smerom.

Vďaka za vypočutie,

váš BOK.

PS: Keď je káva dobrá, tak je káva dobrá.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kávový bloger
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Novoročné predsavzatia o káve

Novoročné desatoro kávičkára

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL