pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Spôsoby prípravy

Bomba z Coffie pripravená na dripperi Simplify: Skutočne pri ňom netreba recepty?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
20. augusta 2024
dripper Simplify by Bathtub Coffee a Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia
Share on FacebookShare on Twitter

Je pre vás filtrovaná káva španielska dedina? Firma Bathtub Coffee nadizajnovala dripper, ktorý by vám mal pomôcť. Nesie názov Simplify, ktorý vystihuje jeho podstatu. Jednoduchá príprava bez zložitých receptov len pomocou jedného nálevu do stredu. Dripper sme sa rozhodli otestovať za pomoci najlepšej indonézskej kávy, akú sme kedy pili – Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia. Je Simplify skutočne tak jednoduchý, aby vyriešil všetky problémy s prípravou filtrovanej kávy? Poďte to zistiť.

dripper Simplify by Bathtub Coffee a Indonézia Kerinci od Coffie

Netradičný dripper Simplify by Bathtub Coffee

Simplify je plastový dripper navrhnutý firmou Bathtub Coffee a vyrobený v Japonsku. Použitý plast je zdravotne nezávadný a odolný voči vysokým teplotám. Na prvý dojem však pôsobí trochu lacno. Pod tlakom rúk sa jeho steny mierne ohýbajú, čo sa pri ostatných dripperoch často nestáva. Simplify by sa dal zaradiť do skupiny dripperov s plochým dnom. Tvoria ho zvislé steny, ktoré vychádzajú z plochého dna s veľkým štvorcentimetrovým otvorom. Bathtub Coffee odporúča Simplify párovať s filtračnými papiermi od firmy Kalita, konkrétne veľkosti 185. Tie do jeho tela sadnú absolútne perfektne.

dripper Simplify by Bathtub Coffee

Žiadne zložité recepty a veľa nálevov

A teraz sa dostávame k tomu najzaujímavejšiemu. Podľa Bathtub Coffee je Simplify nadizajnovaný tak, aby vám pre prípravu kávy postačoval jeden kontinuálny nálev do stredu namletej kávy. Presnejšie, celým objemom vody by ste mali kávu zaliať za cca 30 sekúnd a následne len čakať, kým stečie. A verte tomu, že voda pretečie skutočne rýchlo. 

Preto výrobca odporúča mlieť kávu najemno, tak, aby ňou voda po náleve pretekala po dobu jednej až jeden a pol minúty. Celkový čas extrakcie by mal teda dosahovať jeden a pol minúty až dve minúty. Všetky tieto skutočnosti sú vo svete výberovej kávy pomerne netradičné a inovatívne. Môžu fungovať v praxi?

dripper Simplify by Bathtub Coffee - začiatok testu

Dokonalá Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia

Tento test sme mohli vykonať vďaka slovenskej pražiarni Coffia, ktorá nám dodala absolútne skvelú kávu. Pražiar Michal Maliarik priznal, že Indonézia nie je jeho obľúbenou krajinou pôvodu. Táto Indonézia, konkrétne Indonézia Kerinci, ho však uchvátila, a tak sa stala prvou kávou z tejto krajiny, ktorá sa dostala do ponuky Coffie. Káva je vypestovaná na úpätiach hory Kerinci na ostrove Sumatra. Jedná sa o odrody Andung Sari a Sigarar Utang. Tie vypestovali a spracovali farmári z Koerintji Barokah Bersama v nadmorskej výške 1400 až 1700 metrov nad morom.

Náš tip: pri nákupe na eshope coffia.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia

Komplexné a funky chute

Výrazný podpis na výslednej chuti má spôsob, akým bola káva spracovaná. Experimentálne spracovanie (anaerobic natural), káve dodalo výraznú aromatiku, plné chute, hromadu sladkosti a funky podtón. 

Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia je extrémne voňavá. Keď sme ju prvýkrát ovoňali, zalialo nás neuveriteľné pohladenie na duši. Vôňa spája sladké karamelové tóny s prvkami sušeného pomaranča a tropického ovocia. Veľmi podobné prvky nájdete aj v jej chuti. Tá je komplexná a pestrá. Spája sladkosť karamelu s tropickým ovocím a pomarančom. 

Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia - detail zŕn

Za horúca dominujú sladké tóny a za studena acidné. Po úplnom vychladnutí v nej nájdete aj štipku čerešňového vína. To odzrkadľuje fakt, že si táto káva od Q-graderov vyslúžila priemerné hodnotenie 88,92 bodu. Pre nás je to najlepšia ázijská káva tohto roku. 

Ako jemno je najemno?

Musíme priznať, že na Simplify sme si niekoľko dní zvykali. V praktickom návode od jeho výrobcu sa môžete dočítať, že si vyžaduje kávu namletú najemno. O ako veľmi jemnom mletí však pri filtri môžeme hovoriť? Stálo nás to niekoľko pokusov, kým sme sa trafili do parametrov, ktoré nám chuťovo vyhovovali. 

Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia - mletá káva

Pri Indonézii Kerinci, ktorá je experimentálne spracovaná, to bolo 12 klikov na mlynčeku Comandante. To zodpovedá 360 mikrónom, čo spadá do kategórie jemného mletia porovnateľného s espresso mletím. Pri tejto hrúbke mletia sme sa za pomoci jedného 30-sekundového nálevu do stredu dostali na čas extrakcie 1:45. 

Takto jemné mletie si však vyžaduje kompenzáciu v podobe nižšej teploty vody. Pri 94 stupňoch Celzia káva vykazovala nepríjemnú dochuť a vyššiu horkosť. Finálnych 85 stupňov Celzia tieto nedostatky takmer úplne zmazalo a v dekantéri sa ocitla komplexná a vyvážená káva. 

dripper Simplify by Bathtub Coffee - zalievanie kávy

Recept Indonézia Kerinci + Simplify by Bathtub Coffee

16 g —> 240 ml (85°C)
12 klikov na mlynčeku Comandante (360 mikrónov – jemné mletie)  
0:00 – 0:30 240 ml (nálev do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 1:45

dripper Simplify by Bathtub Coffee a Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia - príprava

Všetko má svoje ale…

Anatómia drippera Simplify zabezpečuje rýchly prietok vody, ktorý pri použití jediného nálevu skutočne funguje. To vám však pri príprave akejkoľvek kávy nepostačí. Budete sa musieť vyhrať s hrúbkou mletia, ktorá bude záležať od spracovania kávy, hustoty zrna a stupňa praženia. Druhá premenná, s ktorou budete musieť pracovať, je teplota vody. Jemné mletie a s ním spojené komplikácie vám pomôže vykompenzovať chladnejšia voda, no ani to nie je univerzálne platné. 

Nastavovaniu receptov sa tak nevyhnete ani pri dripperi Simplify. Ten vám však pomôže odstrániť faktor počtu a veľkosti jednotlivých nálevov. Preto ho hodnotíme ako zaujímavý počin, ktorý by ste mali vyskúšať, ak ste fanúšikom rôznych spôsobov prípravy filtrovanej kávy. 

Čo však nemá absolútne žiadnu chybu je Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia. Tú si vďaka našej spolupráci a kódu BLOGOKAVE10 môžete na eshope coffia.sk kúpiť s až 10-percentnou zľavou.

dripper Simplify by Bathtub Coffee a Indonézia Kerinci z pražiarne Coffia - hotová filtrovaná káva


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffia
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Coffeein Honduras Jerusalén Geisha

Populárna Geisha späť v ponuke Coffeeinu: Sladké espresso z divoko rastúcej kávy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL