nedeľa, 25 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Bourbon Papayo z pražiarne Kávoholik: Jedna z najlepších káv, ktoré sme tento rok mali

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. októbra 2024
Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - hotová filtrovaná káva
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská pražiareň kávy Kávoholik má vo svojej ponuke obrovské množstvo špičkových káv. Veď si len pozrite eshop kavoholik.sk a nebudete vedieť, po čom skôr siahnuť. My sme sa tentoraz rozhodli zrecenzovať kávu Bourbon Papayo od spracovateľa Edwina Noreñu a bol to poriadny odpal. V dobrom.

Podobných odpalov pritom Kávoholik ponúka veľmi veľa, veď len od spomínaného Noreñu má v ponuke desať káv – najviac spomedzi všetkých európskych pražiarní.

Bourbon Papayo je pomerne nezvyčajná odroda arabiky s dosť veľkými zrnami. Nie je príliš častá, ale ako sme sa pomohli presvedčiť, ponúka veľmi vysokú kvalitu. Detailne sme si na ňu posvietili a už na začiatok recenzie povieme, že túto kávu by ste mali ochutnať. Poďte zistiť, koľko bodov „chytila“ v jednotlivých kategóriách.

Dobrá rada nad zlato: pri nákupe na kavoholik.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - obal spredu

Bodovanie

V bodovaní Blogu o káve môže každá káva získať maximálne 50 bodov. Celkovo 25 z nich majú právo udeliť baristi Filip Lörinc (@chlorofilip) a Gabriela Drenková (@gabrielaa.d), desať šéfko Blogu o káve (@ladislavkiraly), päť udelíme na základe vašich odporúčaní spoločne za dizajn obalov a po päť bodov môže káva získať za transparentnosť (či poznáme jej presný pôvod a zloženie) a za pomer cena/kvalita.

Baristi Filip Lörinc a Gabriela Drenková 24/25

Zrná

Káva sa skladá z jedinej odrody – Bourbon Papayo spracovanej metódou Yellow Honey CM. V balíku nachádzame kvalitné zrná uniformných tvarov a veľkostí a s nízkym obsahom defektov. Povrch zŕn je svetlohnedý s jemne zvráskavenou textúrou, čo zodpovedá experimentálnemu spracovaniu.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - zrná

Vôňa

Aróma kávy je netradičná. Jej najvýraznejším prvkom je citrónová tráva. Celkovo sa vôňa tejto kávy len veľmi ťažko prirovnáva ku káve. Má akýsi ázijský až orientálny nádych.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - mletá káva

Cupping

Citrónová tráva z arómy sa vo veľkej miere preniesla aj do chuťového testu. Citrónovú trávu sme v káve cítili za horúca, tepla aj studena. Sprevádzali ju výrazné kvetinové tóny fialiek a jazmínu. Za tepla a studena sa v káve objavil slivkový lekvár a príjemná acidita bobuľového ovocia. Telo kávy je stredne ťažké, chute vyvážené a dochuť neskutočne dlhá – kvetinová.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - cupping

Filter

Bourbon Papayo od Edwina Noreñu je netradičný a funky. Filter z neho nás neskutočne bavil. V chuti dominovali kvetiny a citrónová tráva, sladkosť slivkového lekváru a jablčná acidita.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - zalievanie kávy

Celkový dojem

Bourbon Papayo od pražiarne Kávoholik je jednou z káv, ktoré by sme zaradili do svetovej extratriedy. Prepája svetovú triedu farmára a pražiara.

Detailné body: aróma 4,5 – acidita 5 – telo 4,5 – dochuť 5 – celkový dojem 5.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - filtrovaná káva

Ladislav Király 9/10

Osobne som unesený z jednej veci: keď si na eshope kavoholik.sk dáte rubriku „to najlepšie na filter“, vnoríte sa do doslova neskutočného sveta. To, čo tam oni majú, je na slovenské pomery neuveriteľné. Množstvo absolútne špičkových káv, z ktorých by asi všetky atakovali vysoké priečky nášho recenzného rebríčka.

Nemáme však kapacitu na to, aby sme ich všetky obodovali a do istej miery náhodou sme stavili práve na Bourbon Papayo. Autorom a spracovateľom tejto kávy je Edwin Noreña, pričom len od tohto jediného človeka má Kávoholik v ponuke desať rôznych káv. Všetky luxusné a pomerne drahé. Ale na druhej strane s vynikajúcim pomerom cena/kvalita.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - pohľad na zrná

Veľké zrná

Teraz k veci. Keď som otvoril balíček Bourbon Papayo, vyletela na mňa veľmi príjemná vôňa, ktorá mi pripomínala citrónovú trávu. Nie som žiadny senzorický expert, ale tieto vnemy boli extrémne silné a určite ich pocítite aj vy.

Keď som si zrná vysypal na stôl, pôsobili mohutne a boli pomerne veľké. Hneď mi pripomenuli odrodu Pacamara a čudoval som sa, že to vlastne nie je Pacamara. Následne som začal googliť a zdá sa, že Bourbon Papayo môže byť jej vzdialený príbuzný, ale to asi necháme na nejaký samostatný článok.

Zrná sú svetlo pražené, ale okamžite vidieť, že ide o experimentálnu metódu spracovania, pretože sú tak trochu fľakaté. To je úplne v poriadku, ale pri podobných kávach mi vždy začne vŕtať hlavou, čo to so zrnami vlastne robili. Človek sa musí pripraviť na to, že ich pôvodné chute boli dosť zdeformované. Teda aspoň ja to vnímam takto.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - detail zŕn

Neskutočná slivková vôňa

Keď som však kávu začal zalievať, hneď som na všetky úvahy zabudol. Voňala neskutočne slivkovo a celé tie aromatické vnemy na mňa pôsobili doslova omamne. Začal som prepadať nadšeniu, čo sa mi pri tohtoročných recenziách stalo možno tak trikrát. Hovoril som si, že táto káva je fakt vysoký level. Alebo len jednoducho sedí mojim preferenciám.

A čo je najlepšie, rovnako omámený som ostal aj po ochutnávke. Za mňa osobne je táto káva v mojom hodnotení niekde tesne nad hranicou 9 bodov. Dokonca mi chutí viac ako súčasný líder nášho recenzného rebríčka, a to už je čo povedať.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - váženie zŕn

Deväť

Keď som spomínal, že sa pohybujeme nad hranicou 9 bodov, tak by to bolo možno 9,2 a tým pádom sa  zaokrúhlene dostávame na deviatku. Táto káva mi veľmi sedí a myslím si, že by som ju vedel piť každý deň.

Ale pozor: bežné publikum, ktoré je zvyknuté na horké supermarketové kávy bez acidity, musím vopred varovať. K ochutnávke tejto kávy treba pristúpiť s otvorenou mysľou a bez akýchkoľvek šablón týkajúcich sa toho, ako by káva „mala“ chutiť.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - blooming

Recept ako bonus

Kontaktoval som pražiara Olivera Peštu a opýtal som sa ho na ním odporúčaný recept. Odpoveď som dostal takúto:

20 gramov kávy
300 ml vody zohriatej na 94 stupňov
zalievanie 5x60ml každých 30 sekúnd
čas 2:30 až 3:00

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - príprava filtrovanej kávy

Transparentnosť 5/5

Keď zavítate na eshop kavoholik.sk, kliknite si pri konkrétnej káve na „detaily produktu“ a ihneď nájdete v podstate všetko, čo hľadáme a bodujeme. Obsah arabiky 100% (1 bod), krajina pôvodu Kolumbia (1 bod), odroda Bourbon Papayo (1 bod), spracovanie Yellow Honey CM (1 bod).

Posledný piaty bod udeľujeme za názov spracovateľskej stanice, meno farmy alebo meno farmára. V tomto prípade vieme, že spracovateľom je Edwin Noreña, ale na eshope Kávoholika, a rovnako tak na obale kávy, sú aj ďalšie informácie. Škoda len, že presnejší opis metódy spracovania je v angličtine.

Pomer cena/kvalita 5/5

Malé 200-gramové balenie Bourbon Papayo je na eshope kavoholik.sk v okamihu písania tejto recenzie nacenené na 20,52 € s DPH, pričom po uplatnení kódu BLOGOKAVE10 sa dostanete pod sumu 19€.

Za takéto malé množstvo kávy je to pomerne dosť, ale keď vezmeme do úvahy unikátnosť a inakosť tejto kávy, ide podľa nás o vynikajúci pomer cena/kvalita. Akceptujeme, že väčšina bežných kávičkárov nie je pripravená dať za kávu toľko peňazí, ale ani Ferrari si nekúpi každý. Pomer cena/kvalita je v tomto prípade v poriadku, dávame plný počet bodov.

Kávoholik Edwin Noreña Bourbon Papayo - detail obalu

Dizajn obalu 4/5

O bodoch, ktoré udeľujeme za dizajn obalu, ste opäť rozhodovali vy, čitatelia Blogu o káve. Spraviť ste tak mohli na našom facebookovom konte @blogokavesk alebo na instagramovom konte @blogokave. A pre Kávoholik to teda dopadlo dosť dobre.

Najviac z vás, dovedna 35,4 % bolo za štyri body a ďalších 32,3 % za päť bodov. Tým pádom udeľujeme štyri body, čo je veľmi fajn vizitka. Kávoholik menil obaly len nedávno a podľa všetkého urobil dobre, pretože nový dizajn sa drvivej väčšine z vás páči. Ďalších 18,5 % z vás bolo za tri body a za dvojku, jednotku alebo nulu hlasovalo absolútne minimum ľudí.

Celkové hodnotenie 47/50

Káva odrody Bourbon Papayo spracovaná Edwinom Noreñom je veľmi vysoká liga. Pre mňa osobne to bola prvá skúsenosť s Bourbon Papayo, ale tuším, že o tejto odrode ešte budeme počuť. A počuť ešte budeme aj o Oliverovi Peštovi, ktorý toto zrno v pražiarni Kávoholik napražil. Patrí medzi top pražiarov na Slovensku a je super, že Kávoholik mu dáva možnosť pracovať s množstvom rôznych zŕn rôznych spracovaní.

Keď ste ešte neochutnali žiadnu výberovku od Kávoholika, je čas tak spraviť. Pri nákupe na kavoholik.sk využite aj zľavový kód BLOGOKAVE10. Vyššie ceny niektorých káv zrkadlia ich enormnú kvalitu, nebudú to vyhodené peniaze, fakt.

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Idylika - darčekové balíčky pre firmy

Darčekové balíčky pre firmy: Pražiareň Idylika ponúka nielen vianočné boxy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    24. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL