pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Brazíliu kvári sucho spôsobené fenoménom La Niña, budúcoročná úroda bude slabšia

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. septembra 2020
pestovanie kávy v Brazílii

Brazílski pestovatelia kávy majú hlavy v smútku: fenomén La Niña priniesol výrazné sucho, ktoré bude mať negatívny vplyv na budúcoročnú úrodu. (Foto: @OlamCoffee/Twitter)

Share on FacebookShare on Twitter

Pestovatelia kávy to dlhodobo nemajú jednoduché. Oblasti, v ktorých žijú a pôsobia, sú väčšinou pomerne výrazne vystavované dopadom klimatickej krízy, čo so sebou prináša niekoľko zásadných problémov. Raz je sucho, raz prší strašne veľa, raz kávovník napadne hrdza a po novom sa rozširuje aj vŕtač kávových zŕn označovaný ako „la broca“.

Cena kávy je už dlho na veľmi nízkej úrovni a Brazíliu, ktorá je najväčším producentom tejto komodity na svete, teraz okrem toho kvári sucho. Môže za to atmosferický fenomén La Niña, ktorý prichádza raz za pár rokov a ktorého vplyv niektoré krajiny pociťujú aj päť mesiacov. Vo veľkej časti Brazílie je to aktuálne sucho a nadpriemerne vysoké teploty.

Čo je to La Niña?

„Chladnejšia fáza La Niña je v podstate opakom fenoménu El Niño,“ píše oficiálna stránka SHMÚ. „Počas nej dochádza k zosilneniu pasátovej cirkulácie v západnom Pacifiku, čo vedie k posunu veľkých más studenej povrchovej vody, zvyčajne prítomných v blízkosti juhoamerických pobrežných oblastiach Tichého oceánu, do centrálnych častí tropického Pacifiku.“

„Podobne ako El Niño, aj fenomén La Niña je častokrát spájaný so zmenami charakteru počasia po celom svete. Počas jeho pôsobenia dochádza k výraznejšiemu poklesu celkovej vlhkosti vzduchu a množstva zrážok v pobrežných oblastiach Severnej a Južnej Ameriky,“ dodávajú slovenskí meteorologickí odborníci.

Tu treba povedať, že La Niña má na jednotlivé oblasti sveta rôzny vplyv. Niekde vyvolá silné dažde, inde zasa spôsobí sucho. Spomínaná Brazília na to dopláca neskôr spomínaným fenoménom. V krajine je veľmi sucho a horúco, no a okrem pestovateľov kávy majú hlavy v smútku aj pestovatelia pomarančov, cukrovej trstiny, prípadne sóje.

Kávovníkové stromy neprestajne vysychajú

V južnej časti krajiny je aktuálne zrážok dostatok a problém tam nie je. V minulom roku vládla takmer v celej Brazílii priaznivá situácia, čo viedlo k rekordnej úrode – už teraz je však v podstate isté, že tentoraz sa nič podobné nezopakuje.

„Situácia je veľmi zlá, stromy každý deň vysychajú,“ povedal riaditeľ konzultačnej spoločnosti RR Consultoria Rural Regis Ricco Alves pôsobiaci v najsilnejšom brazílskom kávovom štáte Minas Gerais pre Bloomberg.

Štyri milimetre zrážok za mesiac…

Nepríjemné je aj to, že v priebehu najbližších desiatich dní sa v týchto oblastiach žiadny dážď neočakáva a teploty môžu dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. Za celý predchádzajúci mesiac padlo len 30 milimetrov zrážok, čo je približne 40 percent toho, čo farmári očakávali.

„Potenciál týkajúci sa budúceho zberu je už teraz o päť až desať percent menší,“ uviedol farmár z okresu Tres Pontas Givago Miranda, podľa ktorého jeho stromy neprestajne vysychajú a žltnú.

Niektoré regióny sú na tom ešte horšie, pretože v oblasti Mogiana v štáte Sao Paulo zaznamenal farmár Rodrigo de Freitas v priebehu augusta i septembra len po štyri milimetre zrážok, teda takmer nič. Nuž a výrazné sucho bolo už aj v apríli, máji a júni.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Brazíliakáva a klimatické zmenypestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
desať najlepších článkov o káve

10 najlepších článkov o káve

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL