Zaujímavosti o káve

Brazílski farmári bijú na poplach, úrodu možno nebudú vedieť pozbierať

Brazília letí v ústrety veľkému problému. Do začiatku zberu kávy ostáva necelý mesiac, ale rozmáhajúca sa epidémia nového typu koronavírusu môže narobiť poriadnu paseku. Obrovská krajina má síce „len“ okolo 10 000 pozitívnych pacientov, ale situácia sa môže veľmi rýchlo zmeniť.

Pestovatelia už bijú na poplach, pretože na svoje farmy potrebujú dostať desaťtisíce sezónnych robotníkov. Aj miestny farmár Paulo Lagazzi, ktorý vlastní približne 500-hektárov kávového porastu, je už značne znepokojený.

Ako priniesť robotníkov a ako ich ubytovať?

Potrebuje 40 až 50 ľudí a aj keby ich k sebe napriek karanténnym opatreniam zakazujúcim presun ľudí zo štátu do štátu nejakým spôsobom dopravil, musí vymyslieť aj to, kde a ako budú spať. Na jednu bunku dával štyroch ľudí, ale to pri aktuálnych opatreniach a nutnosti dodržiavať odstup nie je možné. A ak by niekto z nich ochorel, bolo by to ešte horšie.

„V tejto chvíli vôbec netušíme, ako pri všetkých tých zákazoch cestovania prinesieme ľudí z ostatných regiónov a už vôbec netušíme, ako ich ubytujeme a ako ich budeme presúvať po farme,“ povedal Lagazzi, ktorého slová cituje Bloomberg. „A okrem toho nevieme ani to, čo sa stane v prípade, ak niekto ochorie. Koľko ľudí by sme museli dať automaticky do karantény?“

Nie všade pomôžu stroje

Podobný problém budú riešiť všetci brazílski farmári a z celosvetového hľadiska je to mimoriadne dôležitá téma; táto krajina je totiž najväčším producentom i najväčším exportérom kávy na svete. Mnoho fariem je postavených tak, že kávové čerešne dokáže pozbierať prostredníctvom moderných strojov, ale nie všade je to možné. Minimálne tretina úrody sa zbiera ručne, pretože káva je pestovaná v kopcoch, prípadne na stromoch, s ktorými si stroje neporadia.

Očakáva sa, že Brazília by mohla vyprodukovať 44,6 milióna vriec arabiky a 15 miliónov vriec robusty (vrece má 60 kilogramov), ale či sa podarí všetko pozbierať, je v tejto chvíli otázne. Až dve tretiny tohto množstva sú určené na export.

Časovaná bomba tiká…

„Brazília je tak trochu ako časovaná bomba,“ povedal londýnsky obchodník s kávou Alex Boughton. „Ich prezident totiž naďalej popiera vážnosť vírusu. Už teraz sa dozvedáme o možných logistických omeškaniach, ale situácia sa ešte zhorší, pretože krajina má problém vyrovnať sa s narastajúcim počtom chorých.“

Zdroje informujú o tom, že len v štáte Espirito Santo bude potrebných okolo 50 000 dočasných pracovných síl. „Pestovateľov inštruujeme, aby so zberom trochu počkali,“ povedal generálny manažér spoločenstva pestovateľov kávy zvaného Cooabriel Edimilson Calegari. „Potrebujeme vyčkať na ďalšie opatrenia vlády.“

Čakanie môže znížiť kvalitu kávy

Predstaviteľom vlády je zrejmé, že zber kávy nejakým spôsobom musia zabezpečiť. Aktuálne vraj pracujú na krokoch, vďaka ktorým by to bolo možné zvládnuť. Čakanie však farmárom nevonia, pretože ak so zberom nezačnú podľa plánu 27. apríla, kvalita plodov pôjde postupne nadol. Potom už postačí silnejší vietor alebo dážď a zbije ich na zem.

„Na nové opatrenia týkajúce sa zabezpečenia hygieny míňam čoraz viac peňazí. Medzitým som už upravil ubytovanie a drahšie ma vyjde aj palivo, pretože robotníkov budem zvážať v menších počtoch a tým pádom na viackrát. Ale aj tak neviem, či to bude stačiť,“ dodal Paulo Lagazzi.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close