nedeľa, 1 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Brew ratio: Tajný recept na dokonalú kávu

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. februára 2022
brew ratio recept na dokonalú kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Keď sa intenzívnejšie zaujímate o prípravu veľmi dobrej kávy, pravdepodobne ste sa už stretli s pojmom brew ratio (čítaj brú rejšo). Spomínajú ho všetci veľkí odborníci na kávu, ale čo to brew ratio vlastne je? Rozhodli sme sa osloviť pražiara z Illimité Lukáša Kubínyho.

„Keď zaúčam ľudí na prevádzkach, tak často hovorím, že ako má kuchár pri príprave jedla svoj recept, tak aj barista by mal mať svoj recept pri príprave kávy. Práve toto je pri káve brew ratio,“ začal Lukáš svoje vysvetľovanie v rozhovore pre Blog o káve.

Niečo ide do páky, niečo musí vyjsť von

Tieto slová vyzneli veľmi tajomne a preto sme mu hneď adresovali ďalšie otázky. Potrebujeme sa dopracovať k vyššej konkrétnosti. „Vo všeobecnosti to znamená, že niečo ide do páky a niečo z nej musí vyjsť von, teda výsledný nápoj. Toto všetko sa udeje za nejaký čas a svoju rolu zohrávajú aj niektoré ďalšie faktory ako teplota a podobne…“

„Samotné brew ratio v princípe znamená recept. Sú to dve hmotnosti, teda hmotnosť namletej kávy, ktorá ide dnu a hmotnosť výsledného nápoja. Brew ratio je teda akýsi zlomok, respektíve pomer dvoch spomínaných gramáží. A okrem toho je veľmi dôležitý aj čas, za ktorý sa to udeje,“ usmial sa Luk.

Aké je optimálne brew ratio?

Znie to jednoducho. Do páky dám 20 gramov kávy a hmotnosť nápoja v šálke bude predstavovať 40 gramov. Budem mať teda brew ratio 1:2. Je to však správny pomer? Alebo ako ho trafiť tak, aby bola káva dokonalá?

„Ja osobne sa dosť odkláňam od všeobecných poučiek a zaužívaných štandardov,“ odpovedal Lukáš. „V princípe sa používa štandardný pomer okolo 1:2,5, ale ak to vezmem priemerovo za seba, tak mne najlepšie vychádza pomer okolo 1:2,25 alebo 1:2,2. Pri takomto pomere mi ten výstup chutí najviac. Je to dostatočne plné.“

Aké brew ratio majú ristretto a lungo?

„To ratio 1:2,25 alebo 1:2,5 sa samozrejme týka espressa. Ak sa bavíme o ristrette, tam je brew ratio o niečo nižšie. V niektorých krajinách sa robí aj tzv. long shot alebo lungo. Vtedy je ratio 1:2,5 až 1:3. Ja osobne však toto veľmi nevyhľadávam a neuplatňujem.“

Brew ratio a čas extrakcie

Ako už pražiar zo Svätého Antona naznačil, zohľadniť treba aj čas extrakcie. Ten je podľa neho najdôležitejší z mnohých ďalších faktorov, ktoré tu zohrávajú svoju rolu.

„Čas extrakcie je so všetkým úzko prepojený a musí zodpovedať brew ratiu. Ak sa bavíme o espresse, tak pri ňom je extrakčný čas zadefinovaný na približne 23 až 35 sekúnd. Čokoľvek pod alebo čokoľvek nad je viac-menej neprípustné. Pod touto časovou úrovňou bude káva podextrahovaná, nad ňou zasa preextrahovaná.“

Preextrahovaná a podextrahovaná káva

Prečo nie je dobrá preextrahovaná ani podextrahovaná káva? Vieme to vysvetliť aj širokému publiku, ktoré len zbiera kávové skúsenosti?

„Preextrahovaná káva je veľmi zjednodušene povedané už akoby prepálená káva a do šálky sa dostáva viac a viac kofeínu. Podextrahovaná je akoby vodová káva, ktorú bohužiaľ v niektorých prevádzkach stále vieme dostať. Teda polievková miska kávy,“ dodal Lukáš Kubíny so širokým úsmevom.

Dokonalý recept na kávu

Keď sme Luka požiadali o svoj dokonalý recept, netajnostkárčil. Opísal nám to, čo nedávno dosiahol s karbonickou naturálnou Sumatrou, ktorú na Slovensko priviezli Divine Spices.

Vyšlo mu to takto:

Vstupná gramáž 18,8g
Výstup 43,3g
Brew ratio 1:2,30
Extrakcia 32s.

Nech sa páči.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: rozhovorzaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
dá sa kávové zrnko jesť

Dá sa kávové zrnko jesť? Ak áno, koľko denne?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Stanislav Cibuľa

    Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

    27. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL