Kávový bloger

Vianočná stresová káva: Finca Aurora od Ready After Coffee

Ako by mala chutiť pravá vianočná káva? Aké chuťové tóny by mala ponúkať? Túto otázku som si položil už stokrát a odpoveď vlastne nepoznám. O to viac ma baví ochutnávanie vianočných limitiek z jednotlivých pražiarní kávy. Ako tú svoju postavili v Ready After Coffee?

Vysoká latka

Začnem spomienkou na minulý rok a na fantastickú Guatemalu La Bolsa, ktorá bola vianočnou kávou pražiarne z Bošian pri Partizánskom. Bola úžasná a ja som sa ňou zásobil tak, že som si ju vychutnával ešte aj v januári. Strašne mi sadla a keď mi došla, aj som slzu vyronil.

„Nechceli sme podliezť latku, ktorú sme v minulom roku stanovili dosť vysoko,“ povedal mi Simon MelišekReady After Coffee. „Od ľudí sme dostali dokonca aj reakcie, že to bola najlepšia vianočná káva, akú kedy pili. Museli sme poriadne zabrať, aby sme opäť našli niečo podobné.“

Hľadanie vianočnej kávy

Ako vlastne prebieha hľadanie vianočnej kávy? „Spočiatku je to veľmi nejasné a hľadáme kávu, ktorá má vianočný chuťový profil. Ochutnávame desiatky vzoriek a selektujeme. Objednali sme aj La Bolsu, ale nebola taká dobrá ako táto káva. Nicaragua Finca Aurora je top.“

Chuťový profil kávy z farmy Aurora v nikaragujskom regióne Matagalpa je typicky vianočný. „Káva ponúka veľmi výraznú chuť perníka, ale cítiť v nej aj rum či jablko,“ skonštatoval Simon, ktorého slová môžem len potvrdiť. „Má profil, ktorý sa podľa nás k Vianociam jednoznačne hodí.“

Zaujímalo ma aj to, či medzi vzorkami boli aj ďalšie kávy, ktoré mali šancu vyhrať vianočný výber. „Boli tam skvelé kávy, ale napokon nemali šancu. Táto káva vyhrala úplne jednoznačne a na plnej čiare. O jej kvalite sme boli hneď presvedčení a okamžite sme si ju rezervovali,“ dodal Simon.

Stresová káva

Pobavili ma slová Simonovho otca Slavomíra Meliška, ktorý Nikaraguu označil za stresovú kávu. Jej praženie mu vraj prirába vrásky. „Áno, je to stresová káva a neustále som v strese, či mi praženie vyjde,“ zasmial sa. „Rozhodujú sekundy. Keď to preženiem, rýchlo by som stratil ovocnosť.“

Ako tomu rozumieť? „Celé praženie je v pohode, ale koniec je strašne dôležitý. Keď urobím chybu, tak je zle. Káva je dlho veľmi acidná so slabým telom a potom nasleduje malé okno, v ktorom je sladká, ovocná a s dobrým telom. Toto musím trafiť,“ dodal Slavomír.

Ochutnaj

Nicaragua XMAS je stopercentná arabika variety Parainema s 86,5 SCA bodmi. V chuťovom profile má rum, perník, jablko, karamel, kôstkové ovocie a mliečnu čokoládu. Ochutnaj a napíš mi, či ti sadla. A napíš mi aj to, aký chuťový profil by podľa teba mala mať ideálna vianočná káva. Existuje taká vôbec?

PS: na readyafter.sk vieš do nedele 27. novembra využiť zľavový kód BFRIDAY20. Ušetríš 20 percent!

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close