Broskyňový masaker od Goriffee: Colombia Jairo Arcila Peach
Keď k nám dorazila nová káva z produkcie Goriffee označená ako Colombia Jairo Arcila Peach, netušili sme, s čím máme do činenia. Už otvorenie balíka však naznačilo, že ide o nezvyčajný kúsok a prvá ochutnávka totálne opantala všetky zmysly. Natíska sa len jedno slovo: masaker.
Okamžite sme kontaktovali Erika Šimšíka, ktorý má v Goriffee na starosti nákup zelenej kávy a kontrolu kvality. O tomto experimentálnom nanolote od farmára Jaira Arcilu sme za každú cenu museli zistiť viac. Niečo také sa na trhu vyskytuje len sporadicky, veď táto káva chutí ako broskyňový čaj.
Peach maceration
Za všetko môže špeciálny spôsob spracovania, konkrétne peach maceration, teda broskyňová macerácia. „Je to experimentálny spôsob spracovania kávovníkových bobúľ,“ povedal Erik Šimšík pre Blog o káve. „Prakticky ide o fermentáciu, pri ktorej kávovníková čerešňa vcelku spolu s dužinou fermentuje spolu s broskyňami a vínnymi kvasinkami. Konkrétne pri tomto produkte fermentácia prebiehala 72 hodín a výsledok je ozaj úžasný.“
Môžeme potvrdiť, že táto káva ponúka neuveriteľný chuťový zážitok. Podobne nadšení sú z nej aj Gorifáci: „Chuťovo je to jednoznačne bomba a pripomína broskyňový čaj. Človek sa v káve ani nemusí vyznať a po jej ovoňaní a príprave sa doslova teleportuje do broskyňového sadu.“
Odvážne experimenty
Najbežnejšie spôsoby spracovania sú natural a washed, ale na trhu pribúda čoraz viac experimentov. „My sa v priebehu roka snažíme priniesť aj rôzne zaujímavé a netradičné spôsoby ako anaeróbne, karbonické alebo honey spracovanie. Máme však radi aj odvážnejšie experimenty, pretože tie prinášajú chuťovo niečo úplne iné. Nepreháňame to s nimi, ale tento experiment za to stojí. Jairo Arcila vytvoril ozaj skvelý lot.“
„Určite bude takýchto experimentov čoraz viac, keďže tieto kávy sú jednoducho iné. A výraznejšie sa odlišujú,“ pokračoval Erik Šimšík. „V priebehu tohto roka sme mali ešte jedno veľmi zaujímavé spracovanie. Bola to citric washed metóda uplatnená na Colombii Monteblanco.“
Nanolot v množstve 60kg
Vráťme sa však k peach maceration. Je na našom trhu niečo podobné? „Nevieme o tom, ale na druhej strane to ani nemôžeme celkom vylúčiť,“ odvetil Erik a na záver dodal, že tejto kávy je v sklade Goriffee veľmi málo: „Je to nanolot a mali sme jej len 60 kilogramov. Niečo sme už predali, niečo sme vypili my. Ide to rýchlo.“
Keď už budete na eshope goriffee.com nakupovať, máme ešte nejaké tipy. Erik a spol. sú nadšení hlavne z tohtoročnej úrody v Keni, ktorá bola podľa nich „skvelá“. Úplná topka je Kenya Subra natural a nám veľmi chutila aj Ethiopia Hambela. Aby nebola Colombia Jairo Arcila v košíku smutná.
Mám záujem. S vasou praziarnou som velmi spokojna.