streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Broskyňový masaker od Goriffee: Colombia Jairo Arcila Peach

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. decembra 2022
Colombia Jairo Arcila od Goriffee
Share on FacebookShare on Twitter

Keď k nám dorazila nová káva z produkcie Goriffee označená ako Colombia Jairo Arcila Peach, netušili sme, s čím máme do činenia. Už otvorenie balíka však naznačilo, že ide o nezvyčajný kúsok a prvá ochutnávka totálne opantala všetky zmysly. Natíska sa len jedno slovo: masaker.

Okamžite sme kontaktovali Erika Šimšíka, ktorý má v Goriffee na starosti nákup zelenej kávy a kontrolu kvality. O tomto experimentálnom nanolote od farmára Jaira Arcilu sme za každú cenu museli zistiť viac. Niečo také sa na trhu vyskytuje len sporadicky, veď táto káva chutí ako broskyňový čaj.

Peach maceration

Za všetko môže špeciálny spôsob spracovania, konkrétne peach maceration, teda broskyňová macerácia. „Je to experimentálny spôsob spracovania kávovníkových bobúľ,“ povedal Erik Šimšík pre Blog o káve. „Prakticky ide o fermentáciu, pri ktorej kávovníková čerešňa vcelku spolu s dužinou fermentuje spolu s broskyňami a vínnymi kvasinkami. Konkrétne pri tomto produkte fermentácia prebiehala 72 hodín a výsledok je ozaj úžasný.“

Môžeme potvrdiť, že táto káva ponúka neuveriteľný chuťový zážitok. Podobne nadšení sú z nej aj Gorifáci: „Chuťovo je to jednoznačne bomba a pripomína broskyňový čaj. Človek sa v káve ani nemusí vyznať a po jej ovoňaní a príprave sa doslova teleportuje do broskyňového sadu.“

Odvážne experimenty

Najbežnejšie spôsoby spracovania sú natural a washed, ale na trhu pribúda čoraz viac experimentov. „My sa v priebehu roka snažíme priniesť aj rôzne zaujímavé a netradičné spôsoby ako anaeróbne, karbonické alebo honey spracovanie. Máme však radi aj odvážnejšie experimenty, pretože tie prinášajú chuťovo niečo úplne iné. Nepreháňame to s nimi, ale tento experiment za to stojí. Jairo Arcila vytvoril ozaj skvelý lot.“

„Určite bude takýchto experimentov čoraz viac, keďže tieto kávy sú jednoducho iné. A výraznejšie sa odlišujú,“ pokračoval Erik Šimšík. „V priebehu tohto roka sme mali ešte jedno veľmi zaujímavé spracovanie. Bola to citric washed metóda uplatnená na Colombii Monteblanco.“

Nanolot v množstve 60kg

Vráťme sa však k peach maceration. Je na našom trhu niečo podobné? „Nevieme o tom, ale na druhej strane to ani nemôžeme celkom vylúčiť,“ odvetil Erik a na záver dodal, že tejto kávy je v sklade Goriffee veľmi málo: „Je to nanolot a mali sme jej len 60 kilogramov. Niečo sme už predali, niečo sme vypili my. Ide to rýchlo.“

Keď už budete na eshope goriffee.com nakupovať, máme ešte nejaké tipy. Erik a spol. sú nadšení hlavne z tohtoročnej úrody v Keni, ktorá bola podľa nich „skvelá“. Úplná topka je Kenya Subra natural a nám veľmi chutila aj Ethiopia Hambela. Aby nebola Colombia Jairo Arcila v košíku smutná.

Colombia Jairo Arcila káva na filter
Klikni na fotku a ako zázrakom sa prenesieš priamo do eshopu.
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Goriffee
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
kniha o káve ilustrované dejiny dúšok po dúšku

Ilustrovaná kniha o káve: Novinka z dielne slovenského autora

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Valerian Hrala Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL