Recepty

CÀ PHÊ TRỨNG: Vietnamský vajíčkový predchodca Dalgony

káve Dalgona počujeme doslova z každej strany a ide o nový hit, ktorý však až tak celkom nový nie je. Niečo na tento štýl sa v rôznych krajinách pripravovalo aj omnoho skôr, ako len počas tohtoročnej karanténnej TikTok éry.

Aktuálne sa o slovo prihlásili znalci vietnamskej kávovej kultúry, ktorí si vraj niečo podobné užívali už pred mnohými desaťročiami. Konkrétne „vajíčkovú kávu“, ktorú aj v súčasnosti nájdeme v mnohých kaviarňach vo Vietname, ale napríklad aj v Japonsku a v Kórejskej republike.

Podáva sa vo viacerých rôznych variantoch, pričom napríklad v Kórejskej republike je známa ako „ranná káva“ a obsahuje vymiešané vaječné žĺtka so štipkou soli a sézamového oleja. Táto zmes sa následne umiestni na klasickú čiernu kávu.

Éra takto pripravovanej kávy prefrčala Kórejskou republikou ešte v 60. a 70. rokoch minulého storočia, no dnes ide už skôr len o okrajovú záležitosť. Nájdu sa však kaviarne, ktoré toto dielo naďalej s hrdosťou ponúkajú.

Vo Vietname sa niečo podobné označuje ako cà phê trứng. Pri tomto recepte je to takisto o surových vaječných žĺtkoch, ktoré by sa mali vymiešať s kondenzovaným mliekom a následne umiestniť na kávu.

Aj tento typ kávy má viacero rôznych druhov príprav a napríklad v priloženom videorecepte sú dve žĺtka zmiešané s dvoma polievkovými lyžicami medu a štipkou vanilkového sirupu. Z tohto sa vďaka šľahaču vytvorí konzistentná zmes, ktorú potom treba naliať na kávu.

Kondenzovaným mliekom to autori doplnili až následne, pričom ho použili štyri polievkové lyžice.

Pozrite si priložené video, možno sa inšpirujete.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close