Svet filtrovanej kávy ide každým rokom dopredu. Firmy a jednotlivci prichádzajú s novými technikami, technológiami a prístupmi. Medzi zaujímavé novinky z posledných rokov určite patrí dripper Cafec Flower Deep 27, ktorý umožňuje plnohodnotnú prípravu filtrovanej kávy z nízkej vstupnej dávky kávy.
Ak teda pijete filtrovanú kávu osamote alebo len chcete obmedziť prísun kofeínu bez vplyvu na chuť, tento článok bude práve pre vás. Pomocou skvelej Sumatry Aceh Carbonic od pražiarne Coffeein spolu otestujeme, či dripper od firmy Cafec prináša niečo nové.

Cafec Flower Deep 27 – prečo vznikol a čo ponúka
Flower Deep 27 je už na prvý pohľad odlišný od väčšiny dripperov. Cafec ho navrhol špeciálne na prípravu jednej šálky filtrovanej kávy – a to tak, aby aj menšia dávka kávy vytvorila dostatočne hlbokú masu namletej kávy. Tajomstvom je uhol 27°, vďaka ktorému sa káva extrahuje rovnomerne aj pri menších množstvách.

Dripper má navyše charakteristické „flower ribs“ (rebrovanie v tvare kvetu), ktoré drží papier od stien a udržiava vzduchové medzery urýchľujúce prietok vody. Výsledkom je stabilný tok a chuťovo konzistentné filtre. Cafec k tomuto dripperu dokonca vyvinul aj vlastné filtre Abaca+ Deep 27, ktoré perfektne sedia a podporujú myšlienku stojacu za celou technológiou.

Cafec Flower Deep 27 je vyrobený z odolného plastu Tritan, vďaka čomu je ľahký, odolný a vhodný aj na prípravu bez dôkladného predhriatia. Všetky tieto predpoklady by z neho mali robiť voľbu pre ľudí, ktorí si vychutnávajú filter osamote alebo chcú minimalizovať príjem kofeínu počas dňa. Hlbšia masa kávy by navyše mala zabezpečiť extrakciu malého množstva kávy podobnú extrakcii väčších množstiev pri klasických dripperoch.

Sumatra Aceh Carbonic – sladký direct trade od farmára Hendru
Káva, ktorú pri teste drippera využijeme, pochádza zo Sumatry, konkrétne z regiónu Aceh. Pestuje ju farmár Hendra spolu s ďalšími 11 rodinami, ktorí vytvorili súdržnú komunitu. Hendra sa pestovaniu výberovej kávy venuje už 12 rokov a Coffeein s ním spolupracuje priamo – ide teda o direct trade v tom pravom slova zmysle.
Samotného Hendru, jeho spracovateľskú stanicu a okolité farmy sme dokonca spolu s Coffeeinom navštívili v októbri minulého roka. Hendra nás ohúril tým, akou kapacitou v pestovaní a spracovaní kávy je a aký potenciál jeho kávy dokážu ponúknuť.

Tento konkrétny lot bol spracovaný karbonickou maceráciou, čo je forma anaeróbnej fermentácie v prostredí prehustenom oxidom uhličitým. Z cuppingu dvanástich vzoriek si Coffeein práve túto vybral ako najfascinujúcejšiu a najkomplexnejšiu.
Extra sladká a krémová
Karbonicky spracovaný lot od Hendru má stredne ťažké, krémové telo. V jeho chuti dominujú rumové pralinky s výraznou čokoládovou sladkosťou, ktorú dopĺňa jemná hroznová acidita hlavne po vychladnutí. V dochuti prevláda jemná karamelová horkosť spolu s alkoholovým whisky nádychom.

Ako si so Sumatrou poradil Cafec Flower Deep 27
Pri príprave pomocou Cafec Flower Deep 27 sme pracovali so vstupnou dávkou desiatich gramov kávy, čo odráža približne polovicu hmotnosti, ktorá sa využíva pri dripperoch ako Hario V60 alebo Kalita Wave. Tam, kde tieto drippre často pohoria, jednodávkový dripper od Cafec vôbec nezaostáva.
Pri jeho používaní odporúčame o niečo jemnejšie mletie (ako napríklad pri Hario V60) a recept založený na viacerých menších nálevoch. Dripper sa vám odvďačí kávou s plným telom a jasnými a transparentnými chuťami. Zo Sumatry od Coffeeinu vytiahol krásnu sladkosť a plné krémové telo. Zvýraznil jej čokoládovosť a funky alkoholové tóny. Nižšie vám prikladáme konkrétny recept, od ktorého sa môžete pri samotnej Sumatre ale aj pri iných kávach, odraziť.

Recept na prípravu (Cafec Flower Deep 27)
10 g kávy
17 klikov Comandante (stredná až stredne jemná hrúbka mletia)
160 ml vody (93 °C)
Postup zalievania:
0:00 – 0:30: do 40 ml vody (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
0:30 – 0:45: do 80 ml (krúživý nálev)
0:45 – 1:00: do do 120 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:15: do 160 ml (nálev do stredu)
Výsledný čas extrakcie: cca 2:15

Poznámka: Nebojte sa jemnejšieho mletia. Sumatre Aceh Carbonic najviac sedelo 17 klikov na mlynčeku Comandante, no experimentálne spracované kávy si možno budú žiadať ešte jemnejšie mletie. Pri naturálne a mokro spracovaných kávach to zase môže byť o niečo viac klikov. Snažte sa aby vaša káva kládla dostatočný odpor a výsledné časy extrakcie sa pohybovali v rozmedzí dvoch minút až dve a pol minúty. Všetky parametre však do veľkej miery závisia od samotnej kávy, ktorú pripravujete.

Skvelá káva pre jedného
Vďaka Cafec Flower Deep 27 môže byť filter pripravený z nízkej dávky kávy rovnakým zážitkom ako “klasickejšia” filtrovaná káva z bežného drippera. Je to dripper, ktorý z malej dávky dokáže vyťažiť maximum – sladkosť, čistotu a konzistentnosť v príprave. A keď doň nasypete špičkovú kávu, akou je Sumatra Aceh Carbonic od Hendru, nezabudnuteľný zážitok je zaručený.

Ak vás táto kombinácia zaujala, Sumatru Aceh Carbonic nájdete priamo na eshope pražiarne Coffeein. A to hneď v dvoch verziách – svetlo praženej na filter a stredne praženej na espresso. Pri nákupe Sumatry ale aj iných káv od pražiarne, ktorú vedie aktuálny víťaz Slovak Roasting Masters, môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Poďte hneď na coffeein.sk.







