CaféziaExkluzívne

Cafézia: Prečo je to celkom „iná“ káva a kto za ňou stojí?

Eshop s kávou

Od samých začiatkov Blogu o káve sme v týchto priestoroch radi spomínali kávu značky Cafézia. Nejde len o to, že sme o jej kvalitách stopercentne presvedčení a jej nezvyčajnosť na našom trhu nemá obdobu, ale aj o to, že ľudia z tejto spoločnosti nám pomohli. Kým nefungoval tento web, náš blog „hosťoval“ práve na domovskej stránke Cafézie. V ťažkých začiatkoch sme dostali priestor.

Naša tvorba bola postupom času čoraz rozsiahlejšia a osamostatnili sme sa, no dobré vzťahy ostali. Ku Cafézii máme blízko a keď sa to dá, radi ju podporíme: iná káva s podobnými vlastnosťami – nepocítite po nej žiadne vedľajšie príznaky, je vhodná aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou, celiatikov a je to najvhodnejší variant pre tehotné a dojčiace ženy – podľa našich informácií na slovenskom trhu nie je.

Kofeín, ktorý je v Cafézii obsiahnutý v normálnom, respektíve tradičnom množstve, ľudské telo jednoducho spracúva o niečo inak. Obsahuje totiž aj minimálne množstvo troch byliniek, ktoré nemajú žiadny vplyv na chuť, ale ovplyvňujú „správanie sa“ kofeínu v tele. To ho metabolizuje inak, nástup účinku je veľmi príjemný a nedostaví sa búšenie srdca a ani nič podobné.

Z nevinného espressa príjemný rituál

Za touto značkou stojí Jana Krajňaková, ktorá je exkluzívnou distribútorkou Cafézie pre územie Slovenska. Rodáčka z Prešova, ktorá sa verejne príliš neprezentuje, na náš podnet prikývla a dostali sme možnosť vyspovedať ju. Ako s kávou vlastne začínala, aká bola jej životná cesta a ako sa napokon dostala až ku Cafézii?

„Vynárajú sa mi tri spomienky,“ odpovedala. „Keď som bola ešte dieťa, spomínam si na to, ako veľmi mi vadil kávový dych mojej učiteľky. Z pochopiteľných dôvodov nebudem konkretizovať, avšak keď si k tej káve dala aj cigaretku, bolo to nezabudnuteľné pachové kombo. Druhá spomienka je vizuálneho charakteru zo študijného obdobia, keď som spolubývajúcemu rozsypala jeho namletú Lavazzu na svoju nohu (viď priložená fotografia). Mne však káva nevoňala a nelákala ma svojou chuťou ani počas štúdia. Tretia spomienka sa mi spája s konkrétnou košickou kaviarňou, kde som si len tak zo zvedavosti namiesto čaju objednala moje prvé espresso bez mlieka a cukru. Nuž a z jedného nevinného espressa sa stal príjemný rituál.“

rozsypaná Lavazza
Takto skončila kamarátova Lavazza.

Náhoda a stretnutie s doktorom Dobránskym

Nasledovalo dlhšie obdobie pravidelného kávičkovania a ochutnávania mnohých rôznych značiek od viacerých dostupných pražiarní. Náhodné stretnutie s doktorom Tomášom Dobránskym, ktorý „vyvinul“ Caféziu, však všetkému dalo celkom nový rozmer. „Asi vo mne videl potenciál a ponúkol mi možnosť obchodovať s touto značkou. Spoznali sme sa náhodou, pomáhal mi a musím povedať, že veľmi zdarne ma nasmeroval k zdravšiemu životnému štýlu a k zmene stravovacích návykov.“

„Keď mi Caféziu a všetko okolo nej predstavil, bol to silný „hell yeah“ okamih,“ prezradila Jana „Džana“ Krajňaková. „Na toto si spomínam dosť často. Určite ma nikto nepresviedčal a ani do ničoho nenútil. Vôbec som si nevedela predstaviť, čo všetko ma čaká, čo budem musieť obetovať, čo sa budem musieť naučiť a koľko financií a času ma to bude stáť. Riadila som sa intuíciou a pocitmi, ako to robím vždy. Jedna vec ma seriózne zaujímala, a to bola chuť kávy a pravdivosť či hodnovernosť produktu. Ak by som o tejto káve nebola presvedčená, ten pocit „hell yeah“ by sa v momente vytratil. Ochutnala som ju večer hneď po tom, čo mi doktor Dobránsky ponúkol možnosť podieľať sa na jej rozvoji a distribúcii na slovenskom trhu.“

Po vypití bežnej kávy sa môžu dostaviť problémy

Pri spomienkach na prvú ochutnávku sa vynára „lahodná chuť“ a aj spôsob prípravy, ktorý bol pomerne nezvyčajný. „Dnes už viem, že tá mašinka bola aeropress. O kávovom trhu som predtým hĺbkovo nepremýšľala, ale pri niektorých konvenčných značkách mám s metabolizovaním kofeínu sama problém a keď som počula, že pri Cafézii nič také nehrozí, veľmi ma to zaujalo. Predtým som niektoré symptómy pripisovala len tomu, že káva mi v danej kaviarni jednoducho nesadla.“

„O intolerancii na kofeín, prípadne o bolesti žalúdka z kyslej kávy, som nevedela vôbec nič, až mi tieto procesy dopodrobna vysvetlil práve doktor Dobránsky. Je to vedec a časť jeho terminológie je ozaj náročná, avšak veci vie človeku priblížiť ozaj veľmi dobre. Celkovo sa dá tvrdiť, že na základe vlastných skúseností a častého popíjania Cafézie som sa presvedčila o tom, že táto káva vytŕča z radu a môže ulahodiť mnohým kávičkárom.“

bio organická káva Cafézia
Oliver a Janka, tím Cafézie na jednej z absolvovaných akcií.

Cafézia a čaro celkom iného kofeínu

Prečo by si mal bežný človek kúpiť Caféziu? „Určená je hlavne pre ľudí, ktorí majú po pití kávy akékoľvek vedľajšie príznaky. Ja som si dlho myslela, že nepríjemné reakcie tela sú akousi daňou za energiu, ktorá sa dostaví. Až pri Cafézii som však objavila čaro celkom iného pôsobenia kofeínu. Milujem na nej aj to, že sa dokonca ani nemusím obmedzovať v množstve vypitej kávy za deň. Dovolím si tvrdiť, že Cafézia posunula limity kávy s kofeínom a aj preto je vhodná i pre ľudí s histamínovou intoleranciou, prípadne pre tehotné ženy.“

Tri tajomné byliny

Pripomeňme, že súčasťou Cafézie sú byliny lipkavec obyčajný, yzop lekárskyyerba maté pochádzajúca z rastliny menom cezmína paraguajská. V káve ich je minimum, no ich rola je silná. Nie je ich však cítiť a neovplyvňujú tradičnú chuť kávy?

„Jednoznačne môžem potvrdiť, že konzument pocíti len chuť kvalitnej kávy,“ odpovedala sympatická tridsiatnička. „Bola som na mnohých kávových veľtrhoch a robila som vlastný prieskum, no žiadny človek mi po vypití na otázku, či cítil aj niečo iné ako kávu, nepovedal, že by cítil bylinky. Rovnaké reakcie som zaznamenala aj pri tých, ktorým som vopred otvorene povedala, že je to 100-percentná Arabica s prímesou bylín. Len v jednom jedinom prípade respondent povedal, že cítil bylinku yerba maté, čo ma osobne dosť prekvapilo. Najlepšie však spravíte, ak kávu ochutnáte sami a posúdite. Presné stanovené množstvo bylinnej prímesi vám prezradiť nemôžem, je to totiž výrobné tajomstvo, ktoré je navyše patentované. Povedať môžem len to, že sú to menej ako dve percentá.“

„A áno, môžem potvrdiť, že kofeín, ktorý Cafézia ponúka, telu dodá rovnaké množstvo energie, ako kofeín nachádzajúci sa v iných kávach. Veď predsa práve to chceme z kávy získať a práve to si popri jej lahodnej chuti najviac užívame. Čo by to potom bola za káva?“ usmiala sa Jana Krajňaková.

Cafézia
Nám v redakcii Cafézia ozaj sedí a vyhovuje. Keď ju ochutnáte, dajte nám vedieť, ako ste na tom vy 😉
Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.