Kávové trendy sociálnych sietí

Pokus: Kávu od Verticcio sme nechali pretiecť cez tri typy čokolády

Do správ ste nám doručili video, v ktorom barista pripravoval espresso zaujímavým spôsobom: tieklo mu cez čokoládu. Proces nás zaujal natoľko, že sme sa rozhodli otestovať ho. Čokoláda a káva, čo sa tu môže pokaziť? Rozhodli sme sa, že otestujeme hneď tri rôzne čokolády a nájdeme takú, ktorá ponúkne najlepší a najestetickejší výsledok.

Inšpirácia:

Tri rôzne čokolády a káva od Verticcio 

Na prípravu tohto experimentu nebudete potrebovať veľa surovín. Postačí vám vaša obľúbená káva a akákoľvek čokoláda.

My sme stavili na kombináciu kávy Guatemala Elmer Melendez z pražiarne Verticcio s tromi odlišnými typmi čokolád. Guatemalu sme pustili na čokoládové vajíčko pre deti, na tenký plátok mliečnej čokolády a na hrubší plátok mliečnej čokolády. Značku čokolády sme príliš neriešili, išlo nám hlavne o jej formu.

Guatemala Elmer Melendez od Verticcio

Guatemala Elmer Melendez

Guatemala Elmer Melendez od Verticcio do konceptu s čokoládou výborne pasovala. Káva pochádza z regiónu New Oriente, kde ju vyprodukoval Elmer Melendez. Ide o naturálne spracované odrody Red a Yellow Catuai. 

Kávu nezabudnite vyskúšať aj ako klasické espresso. V jej chuti najviac prevláda trstinový cukor, slivkový lekvár a mliečna čokoláda. Sladké chuťové tóny robia Guatemalu Elmer Melendez doslova predurčenou pre čokoládový experiment. Príliš ovocné espresso by sa s chuťou sladkej mliečnej čokolády pravdepodobne bilo. 

Hlavná otázka, ktorú sme si kládli, stojí takto: Keď je samotná káva dobrá, čo môže byť zlé na tom, keď ju spojíme s trochou čokolády? Nechajme sa prekvapiť, ako to dopadne a či sa naplnia naše očakávania.

Guatemala od Verticcio a plátok čokolády

Postup prípravy:

Z čokolády si odlomte taký kus, aby ho bolo možné umiestniť na vrch vašej šálky a aby ho pretekajúce espresso trafilo. Pripravte si kávový puk, páku umiestnite do hlavy kávovaru, spustite extrakciu a pozorujte, ako espresso steká na čokoládu. Espresso svojou teplotou čokoládu postupne rozpúšťa, a tá sa v malom množstve dostáva do výsledného nápoja.  

Ktorá čokoláda uspela najviac? 

Najestetickejšie vypálil pokus s tenším plátkom mliečnej čokolády. Ten sa teplom espressa veľmi pekne rozpustil a časť čokolády tak pretiekla priamo do šálky kávy. Hrubší plátok mliečnej čokolády rozpúšťalo espresso len veľmi pomaly a do šálky sa tak dostal najmenší objem čokolády.

kávu sme nechali pretiecť cez čokoládu
Cez tenký plátok čokolády espresso bez väčších problémov pretieklo.

Detské čokoládové vajíčko narobilo pri pokuse najväčší neporiadok. Teplota espressa nebola dostatočná na to, aby sa čokoláda v spodnej časti vajíčka roztopila. V momente, kedy sa vajíčko úplne naplnilo espressom, celé spadlo do šálky. Okolo šálky nastala spúšť, no čokoláda v šálke sa začala veľmi pekne rozpúštať. Vajíčko tak kávu v konečnom dôsledku najviac osladilo.

kávu sme nechali pretiecť cez kinder vajíčko
Kinder vajíčko skončilo takto roztopené.

Náš tip: Guatemalu z pražiarne Verticcio sme pripravovali v pákovom kávovare La Marzocco Linea Micra. Keď doma nemáte pákový kávovar, nič sa nedeje. Experiment môžete vykonať aj pomocou automatu.

Ako chutí espresso s čokoládou?

Potvrdilo sa to, čo sme očakávali: v priebehu experimentu sa vlastne nemalo čo pokaziť. Espresso z Guatemaly sme nastavili tak, aby bolo plné sladkých chutí, ktoré skvelo ladili s čokoládou. Skúste použiť pomer 1:2 a čas extrakcie 29 sekúnd. Espresso pretekajúce cez čokoládu si z plátku čokolády začne pomaly uberať sladkosť a čokoládové chute. 

pretekanie kávy cez čokoládu
Táto hrubšia čokoláda bola až príliš hrubá na to, aby sa roztopila.

Chute espressa najviac ovplyvnilo čokoládové vajíčko. Celá polovica vajíčka sa rozpustila a kávu výrazne osladila. Najmenší vplyv na výsledné chute mal hrubší plátok čokolády. Tá osladila espresso najmenej, no taktiež najmenej zakryla chute kávy. Niekde medzi vajíčkom a hrubšou mliečnou čokoládou sa nachádzala tenšia čokoláda. 

Výsledok bol vo všetkých troch prípadoch príjemne sladký a výrazne čokoládový. V chuti dominovala mliečna čokoláda, slivkový lekvár a príjemná smotanová textúra. 

Celý experiment sme zachytili aj na videu. Zbiehajú sa vám slinky? Pustite si video a poďte si čokoládové espresso pripraviť spolu s nami:

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close