Recepty

Espresso Martini po slovensky: Kavatini

Nápoj zvaný „Espresso Martini“ patrí doslova medzi legendy. Ide o jedinečný kokteil, ktorý sa pripravuje hlavne z espressa, kahlúy a kvalitnej vodky. Stačí chvíľku „pošejkovať“ a chutný drink je na svete.

Hovorí sa o tom, že autorom tohto nápoja bol ešte v roku 1983 Dick Bradsell v londýnskej Soho Brasserie. Chcel vyjsť v ústrety zákazníčke, ktorá chcela niečo, čo ju preberie. Doslova si mala vypýtať drink, ktorý ju „wake her up, and fuck her up“. Prekladať to radšej nebudeme.

„V Soho Brasserie som mal hneď vedľa miesta, kde som pripravoval drinky, aj kávovar,“ uviedol Bradsell. „Pre mňa to bolo ako nočná mora, pretože vždy mi tam všade vadila odpadová káva. Tým pádom som na ňu v tej chvíli vlastne myslel… no a v tej dobe to bolo do veľkej miery o vodke, práve tú ľudia pili.“

Zákazníčka teda dostala „Vodku Espresso“ zloženú z espressa, vodky, sirupu a dvoch druhov kávového likéra (Kahlúa a Tia Maria). Takto nejako to všetko začalo. V 90. rokoch prišli do módy nápoje označované ako „Martini“ a každý kokteil v pohári tvaru V bol za ne považovaný, takže aj Dick svoj výtvor premenoval na Espresso Martini.

Príprava Espresso Martini:

Vývoj tohto nápoja je nezastaviteľný a na Slovensku už z neho vzniklo Kavatini. O novinku sa postaral barman Benji z YouTube kanála TEKUTINY by Benji, podľa ktorého ide o „domácu verziu legendárneho kokteilu espresso Martini“.

„Je to jednoduchá záležitosť, ktorú pripravujeme z rumu, kávy a vanilkového sirupu,“ uviedol. „Celé si to spolu dobre vymiešame, prešejkujeme, precedíme do pohárika a potom už len vychutnávame.“

Návod na prípravu Kavatini:

„Do šejkra si najskôr dáme rum, približne tak päť až šesť centilitrov. Kto má rád silnejšie, dá si ho viac, ale optimálne je to okolo päť.“

„Následne si k tomu pridáme jeden a pol centilitra vanilkového sirupu, ale opäť platí, že kto má rád sladšie, dá si ho samozrejme viac.“

„No a napokon káva; použiť môžete espresso, prípadne filtrovanú, vlastne akúkoľvek, ktorú máte poruke. Približne päť centilitrov.“

„Nuž a úplne na záver – je veľmi dôležité, aby to prišlo na záver – treba pridať ľad. Aby sa netopil už počas predchádzajúceho priebehu prípravy, pretože kávu používame čerstvú, teda horúcu.“

„Ľadu dáme trošku viac, aby sa nám všetko dobre zachladilo, ale posnažíme sa aj o to, aby nám nestihol pustiť veľa vody. Rovno teda poďme šejkovať a dobre si to premiešať.“

Hotovo!

Pripravený drink si cez vrchné sitko šejkra treba precediť priamo do pohára a ako to býva zvykom, na vrch ako ozdoba patria aj tri kávové zrnká.

„Keď si doma spravíte takéto kavatini, tak vám garantujem, že budete mať nádherný, príjemný a dlhý večer. Na vaše zdravie,“ dodal Benji.

PS: ak nemáte takýto šejker, kúpte si obyčajný proteínový šejker od GymBeamu a alkohol objednávajte cez BevMarket.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close