sobota, 17 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Druhy kávových nápojov

Caffé latte: Čo to je a ako ho správne pripraviť?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
29. júla 2024
caffé latte
Share on FacebookShare on Twitter

Caffé latte, hovorovo len latte, nájdete azda v každej kaviarni. Mnohí fanúšikovia “lattéčka” si ho vyberajú hlavne kvôli menej výraznej chuti kávy, ktorá je zakrytá mliekom. Caffé latte však nemusí slúžiť len ako núdzová voľba, stačí použiť kvalitnú kávu, chutné mlieko a správnu techniku. Naučte sa s nami pripraviť to najlepšie “lattéčko”.

Čo je to caffé latte?

Caffé latte je mliečny kávový nápoj pozostávajúci zo single shotu espressa (cca 20 g) a väčšieho objemu napeneného mlieka (cca 280 ml). Vďaka jeho jednoduchosti je obľúbený aj medzi domácimi baristami. V porovnaní s väčšinou mliečnych kávových drinkov (cappuccino, flat white, cortado, atď) je caffé latte najviac “mliečne”.

Caffé latte by sa po správnosti malo podávať v keramickej šálke, o niečo väčšej ako je šálka na cappuccino. Celkový nápoj by mal mať objem približne 250 až 300 ml. Pomer kávy k mlieku je pomerne malý a mlieko v šálke dominuje. Espresso sa s mliekom mieša najčastejšie v pomere 1:14. Chuť kávy v nápoji je omnoho jemnejšia a menej výrazná.

caffé latte - príprava latte art

História caffé latte

Mliečne kávové nápoje sú bežným a niekoľko storočí zaužívaným spôsobom vychutnávania si kávy. Oficiálne sa však caffé latte začalo objavovať v ponuke kaviarní v 20. storočí. Za jeho rozšírenie môže najmä vyvinutie technológie prípravy espressa. 

Názov caffé latte pochádza z taliančiny a znamená doslova “káva s mliekom”. “Kávu s mliekom” môžete nájsť aj v iných krajinách ako napríklad Francúzsku (café au lait) či Španielsku (café con leche). Ide teda o nápoj obľúbený kávičkármi po celom svete. 

Na čo si dať pozor?

Na to, aby ste vytvorili skutočne lahodné caffé latte, budete potrebovať kvalitné kávové zrná. Siahnite po výberovej káve zo slovenských pražiarní – potešíte tým nielen lokálne firmy, ale takisto aj svoje chuťové bunky. 

pohľad na zrná Coffeein Vietnam Lang Biang Extended Natural

My sme sa rozhodli vybrať výberovú zrnkovú kávu od pražiarne Coffeein. Vietnam Lang Biang Extended Natural nielenže upražili na Slovensku, no vo Vietname ju dokonca vypestoval a spracoval slovenský farmár Marián Takáč.

Pri príprave espressa do caffé latte je veľmi dôležité jeho správne nastavenie. Čo je to espresso a ako ho správne pripraviť nájdete v článku Čo je to espresso a ako ho správne pripraviť. Pre maximalizáciu pôžitku z chuti kávy použite čerstvú a čerstvo namletú zrnkovú kávu.

Druhou, no nemenej dôležitou zložkou “lattéčka”, je kvalitné mlieko. Či už siahnete po kravskom alebo alternatívnom mlieku, je len na vás. Na to, aby ste alternatívne mlieko dokázali správne napeniť zvoľte mlieko s prívlastkom “barista”. Čo sa týka kravského mlieka, určite odporúčame použiť mlieko s vyšším podielom tukov. Dbajte na správnu konzistenciu mliečnej mikropeny.

napeňovanie mlieka na caffé latte

Latte art

Zaujímavosťou caffé latte je práve “latte art”. Ide o krásne obrázky “nakreslené” v káve mliekom a mliečnou penou. V dobrej kaviarni by ste mali dostať caffé latte s krásnym a správne urobeným obrázkom. Medzi najčastejšie obrazce kreslené v káve patrí tulipán, labuť či srdiečko. Nie nadarmo sa hovorí, že oči jedia prvé. Preto je latte art dôležitou a veľmi estetickou súčasťou caffé latte. 

Latte art má svoje opodstatnenie aj z hľadiska chuti. Vďaka zmiešaniu kávy a mlieka sa v šálke vytvorí homogénnejšia chuť samotného nápoja. Kávu a mlieko tak nemusíte dodatočne zamiešavať, to za vás urobil už váš barista.

Vietnam Lang Biang Extended Natural od pražiarne Coffeein

Na prípravu caffé latte sa výborne hodia chuťovo výrazné kávy, ktoré sa v mlieku úplne nestratia. Môžete zvoliť čokoládovo-orieškové, sladké kávy, ale takisto aj uletené ovocné bomby. V redakcii Blogu o káve sme fanúšikmi moderného espressa a moderných mliečnych drinkov, a preto sme sa rozhodli pripraviť si caffé latte z Vietnamu Lang Biang Extended Natural.

Náš tip: Pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Vietnam Lang Biang Extended Natural - príprava caffé latte

Vietnam Lang Biang Extended Natural od pražiarne Coffeein je kávou pochádzajúcou z produkcie slovenského farmára Mariána Takáča. Ide o veľmi zaujímavú a funky kávu ponúkajúcu funky tóny tropického ovocia a sladkého sušeného hrozna. Chuťovo je vyvážená, no súčasne veľmi výrazná. 

V spojení s mliekom chutí Vietnam Extended Natural ako milkshake z tropického ovocia. Mlieko zvýrazní sladké tóny kávy. Pozor, v tomto drinku nenájdete takmer žiadnu horkosť. Vietnam Lang Biang Extended Natural pripravený ako caffé latte zaujme nielen skúsených kávičkárov, ale aj kávových nováčikov.

Príprava caffé latte

  • espresso z Vietnamu Lang Biang od pražiarne Coffeein – približne 20 gramov
  • mlieko, ktoré neskôr napeníte – približne 300 ml
  1. Prvým krokom je príprava espressa z Vietnamu Lang Biang Extended Natural. Výsledné espresso by malo mať objem 18 – 20 gramov. 
  2. Espresso prelejte do väčšej šálky vhodnej na caffé latte alebo ho pripravte priamo do nej.
  3. Vami zvolené mlieko správne napeňte na tryske vášho kávovaru. Podrobný postup a tipy na naozaj vynikajúcu mikropenu nájdete v článku Ako správne napeniť mlieko do kávy
  4. Napenené mlieko postupne prilejte do espressa. Dôležité je správne premiešanie mlieka a kávy. Ideálne je aj využitie latte art-u. 
  5. Vaše funky caffé latte je na svete!
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Záver

Caffé latte nemusí byť len nápoj, ktorý prekryje chuť nekvalitnej kávy. Vyskúšajte ho so skvelou kávou od pražiarne Coffeein a neoľutujete.

Náš tip: Pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

caffé latte - šálka položená na stole


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Popeachy káva - filter a espresso

Popeachy káva od Coffeeinu: Kávový wow-effect i zdvihnuté obočia v Matici Slovenskej

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL