Druhy kávových nápojov

Caffé latte: Čo to je a ako ho správne pripraviť?

Caffé latte, hovorovo len latte, nájdete azda v každej kaviarni. Mnohí fanúšikovia “lattéčka” si ho vyberajú hlavne kvôli menej výraznej chuti kávy, ktorá je zakrytá mliekom. Caffé latte však nemusí slúžiť len ako núdzová voľba, stačí použiť kvalitnú kávu, chutné mlieko a správnu techniku. Naučte sa s nami pripraviť to najlepšie “lattéčko”.

Čo je to caffé latte?

Caffé latte je mliečny kávový nápoj pozostávajúci zo single shotu espressa (cca 20 g) a väčšieho objemu napeneného mlieka (cca 280 ml). Vďaka jeho jednoduchosti je obľúbený aj medzi domácimi baristami. V porovnaní s väčšinou mliečnych kávových drinkov (cappuccino, flat white, cortado, atď) je caffé latte najviac “mliečne”.

Caffé latte by sa po správnosti malo podávať v keramickej šálke, o niečo väčšej ako je šálka na cappuccino. Celkový nápoj by mal mať objem približne 250 až 300 ml. Pomer kávy k mlieku je pomerne malý a mlieko v šálke dominuje. Espresso sa s mliekom mieša najčastejšie v pomere 1:14. Chuť kávy v nápoji je omnoho jemnejšia a menej výrazná.

caffé latte - príprava latte art

História caffé latte

Mliečne kávové nápoje sú bežným a niekoľko storočí zaužívaným spôsobom vychutnávania si kávy. Oficiálne sa však caffé latte začalo objavovať v ponuke kaviarní v 20. storočí. Za jeho rozšírenie môže najmä vyvinutie technológie prípravy espressa. 

Názov caffé latte pochádza z taliančiny a znamená doslova “káva s mliekom”. “Kávu s mliekom” môžete nájsť aj v iných krajinách ako napríklad Francúzsku (café au lait) či Španielsku (café con leche). Ide teda o nápoj obľúbený kávičkármi po celom svete. 

Na čo si dať pozor?

Na to, aby ste vytvorili skutočne lahodné caffé latte, budete potrebovať kvalitné kávové zrná. Siahnite po výberovej káve zo slovenských pražiarní – potešíte tým nielen lokálne firmy, ale takisto aj svoje chuťové bunky. 

pohľad na zrná Coffeein Vietnam Lang Biang Extended Natural

My sme sa rozhodli vybrať výberovú zrnkovú kávu od pražiarne Coffeein. Vietnam Lang Biang Extended Natural nielenže upražili na Slovensku, no vo Vietname ju dokonca vypestoval a spracoval slovenský farmár Marián Takáč.

Pri príprave espressa do caffé latte je veľmi dôležité jeho správne nastavenie. Čo je to espresso a ako ho správne pripraviť nájdete v článku Čo je to espresso a ako ho správne pripraviť. Pre maximalizáciu pôžitku z chuti kávy použite čerstvú a čerstvo namletú zrnkovú kávu.

Druhou, no nemenej dôležitou zložkou “lattéčka”, je kvalitné mlieko. Či už siahnete po kravskom alebo alternatívnom mlieku, je len na vás. Na to, aby ste alternatívne mlieko dokázali správne napeniť zvoľte mlieko s prívlastkom “barista”. Čo sa týka kravského mlieka, určite odporúčame použiť mlieko s vyšším podielom tukov. Dbajte na správnu konzistenciu mliečnej mikropeny.

napeňovanie mlieka na caffé latte

Latte art

Zaujímavosťou caffé latte je práve “latte art”. Ide o krásne obrázky “nakreslené” v káve mliekom a mliečnou penou. V dobrej kaviarni by ste mali dostať caffé latte s krásnym a správne urobeným obrázkom. Medzi najčastejšie obrazce kreslené v káve patrí tulipán, labuť či srdiečko. Nie nadarmo sa hovorí, že oči jedia prvé. Preto je latte art dôležitou a veľmi estetickou súčasťou caffé latte. 

Latte art má svoje opodstatnenie aj z hľadiska chuti. Vďaka zmiešaniu kávy a mlieka sa v šálke vytvorí homogénnejšia chuť samotného nápoja. Kávu a mlieko tak nemusíte dodatočne zamiešavať, to za vás urobil už váš barista.

Vietnam Lang Biang Extended Natural od pražiarne Coffeein

Na prípravu caffé latte sa výborne hodia chuťovo výrazné kávy, ktoré sa v mlieku úplne nestratia. Môžete zvoliť čokoládovo-orieškové, sladké kávy, ale takisto aj uletené ovocné bomby. V redakcii Blogu o káve sme fanúšikmi moderného espressa a moderných mliečnych drinkov, a preto sme sa rozhodli pripraviť si caffé latte z Vietnamu Lang Biang Extended Natural.

Náš tip: Pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Coffeein Vietnam Lang Biang Extended Natural - príprava caffé latte

Vietnam Lang Biang Extended Natural od pražiarne Coffeein je kávou pochádzajúcou z produkcie slovenského farmára Mariána Takáča. Ide o veľmi zaujímavú a funky kávu ponúkajúcu funky tóny tropického ovocia a sladkého sušeného hrozna. Chuťovo je vyvážená, no súčasne veľmi výrazná. 

V spojení s mliekom chutí Vietnam Extended Natural ako milkshake z tropického ovocia. Mlieko zvýrazní sladké tóny kávy. Pozor, v tomto drinku nenájdete takmer žiadnu horkosť. Vietnam Lang Biang Extended Natural pripravený ako caffé latte zaujme nielen skúsených kávičkárov, ale aj kávových nováčikov.

Príprava caffé latte

  • espresso z Vietnamu Lang Biang od pražiarne Coffeein – približne 20 gramov
  • mlieko, ktoré neskôr napeníte – približne 300 ml
  1. Prvým krokom je príprava espressa z Vietnamu Lang Biang Extended Natural. Výsledné espresso by malo mať objem 18 – 20 gramov. 
  2. Espresso prelejte do väčšej šálky vhodnej na caffé latte alebo ho pripravte priamo do nej.
  3. Vami zvolené mlieko správne napeňte na tryske vášho kávovaru. Podrobný postup a tipy na naozaj vynikajúcu mikropenu nájdete v článku Ako správne napeniť mlieko do kávy
  4. Napenené mlieko postupne prilejte do espressa. Dôležité je správne premiešanie mlieka a kávy. Ideálne je aj využitie latte art-u. 
  5. Vaše funky caffé latte je na svete!

Záver

Caffé latte nemusí byť len nápoj, ktorý prekryje chuť nekvalitnej kávy. Vyskúšajte ho so skvelou kávou od pražiarne Coffeein a neoľutujete.

Náš tip: Pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

caffé latte - šálka položená na stole


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close