Exkluzívne

Caffe4U: Uhlíkovo neutrálna pražiareň výberovej kávy

Na Slovensku je vyše sto pražiarní kávy a každá z nich sa snaží niečím odlíšiť. Keď sme sa začali zaujímať o bratislavskú Caffe4U, prekvapilo nás hneď niekoľko vecí. Netušili sme, že na trhu sú už viac ako osem rokov a ani to, že disponujú certifikátom o uhlíkovej neutralite. Prezradíme vám však omnoho viac.

Bratislavčan Andrej Šoltés nám v rozhovore povedal aj to, že sa zaoberá iba výberovou kávou. Kupuje zrná najvyššej kvality a ladí ich na mieru potrieb zákazníkov. Gro preto tvorí praženie na rozhraní medzi medium a dark, ale postupne do ponuky pribúdajú aj svetlejšie pražené kávy vhodné na filter.

Viac sa dozviete v exkluzívnom rozhovore z dielne Blogu o káve.

Andrej Šoltés Caffe4U
Andrej Šoltés, zakladateľ Caffe4U.

Ako a kedy ste sa dostali ku káve?

„Stalo sa tak ešte na vysokej škole. Počas štúdia som si spravil baristický kurz vo Varšave a na Slovensko som už ako prevádzkar priviezol tri kávové vozíky. V tom čase tu ešte žiadne neboli a mňa to brutálne chytilo. Cez víkendy som ich obsluhoval na mojej alma mater Ekonomickej univerzite a mali sme obrovský úspech. Vo veľkom som nakupoval aj croissanty a staral sa o to, aby mali externí študenti počas sobôt a nedieľ nielen čo piť, ale aj čo jesť.“

A zapáčilo sa vám to natoľko, že ste sa káve začali venovať ešte intenzívnejšie.

„Tak nejako. Dotiahol som k tomu aj najlepšieho kamaráta, s ktorým som založil firmu CAFFE4U. Najskôr sme spolupracovali s maďarským dodávateľom kávy, ale nepáčila sa nám jej kvalita. Chceli sme ponúkať niečo kvalitnejšie a hlavne čerstvejšie. Nakontaktovali sme ďalšieho suseda, tentokrát z Brna. Kávu sme však stále nepražili sami, len sme ju predávali.“

Kedy ste sa pustili aj do praženia?

„K praženiu som sa dostal po približne troch rokoch po odchode z poľskej firmy, kde som si robil skôr spomínaný baristický kurz. Na ich päťkilovom Probate sme pražili každú sobotu, kávu sme potom balili sami doma a predávali sme ju cez eshop i na zľavomate. Potom sme od kamaráta kúpili našu elektrickú pražičku Novoroaster, ktorá vraj bola pôvodne vyrobená pre Tchibo. Mali nápad, ktorý sa nakoniec nezrealizoval; chceli urobiť kaviareň s pražiarňou na prevádzke. My sme ten nápad napokon prevzali a v bratislavskom Starom meste sme sa začali obzerať po vhodnom priestore. Prvá kaviareň CAFFE4U aj s pražiarňou teda vznikla na Obchodnej ulici 42 ešte v lete 2014.“

Caffe4U

Aký je váš prístup k praženiu? Presadzujete skôr svetlejšie pražené kávy, mediumky alebo idete do tmavšie pražených?

„Naše primárne praženie sa farbou a chuťou hýbe niekde medzi medium a tmavšie praženými kávami. Vychádzame z obsluhovania špeciálnych manuálnych kávovarov IZZO a pražíme tak, aby na nich káva chutila neopakovateľne.“

Pracujete s výberovou alebo komoditnou kávou?

„Len s výberovou. A môžem potvrdiť, že za osem rokov fungovania kaviarne konvertujeme na čoraz svetlejšie praženie. Zákazníci to začínajú viac vyžadovať. Svetlo sme začali pražiť pred piatimi rokmi a dnes máme veľký a osvedčený výber káv na filter. Už vtedy sme teda nabehli na tretiu kávovú vlnu a táto forma prípravy je čoraz populárnejšia. Zvýšený dopyt po takýchto zrnkách zaznamenávame hlavne cez eshop a hlavne v posledných dvoch až troch rokoch.“

zelené kávovníkové zrno v Caffe4U
V Caffe4U dbajú na to, aby pracovali len so zrnami výberovej kvality.

Predpokladám však, že tmavšie pražené kávy v predaji stále dominujú.

„Áno, espresso-based nápoje stále tvoria 90% objemu kávy predanej v kaviarni. Nejdeme do veľmi tmavého praženia, ale na zákazku vieme samozrejme pražiť aj tak.“

Na eshope máte pomerne veľký výber káv, čo značí, že nie ste najmenšia pražiareň. Koľko kíl kávy mesačne upražíte?

„Spotrebujeme približne tonu zeleného zrna.“

S akou pražičkou aktuálne pracujete?

„Ako som spomínal, na prevádzke máme Novoroaster 1kg a okrem toho máme v showroome Typhoon 5kg. Obe sú elektrické a Typhoon je poháňaná solárnou energiou. Sme certifikovaní ako CO2 neutrálni pražiari. Toto považujem doposiaľ asi za náš najväčší úspech, aký sme dosiahli. Od začiatku sme sa snažili klásť veľký dôraz na ekológiu a na dopady na životné prostredie, presne preto sme vyberali elektrické pražičky. Tú väčšiu vyťažujeme na balíčky pre veľké firmy, na väčšinu eshopových objednávok a na kávy týždňa. Na tej menšej pražíme svetlejšie kávy.“

pražička Typhoon v Caffe4U
Toto je elektrická pražička Typhoon s kapacitou 5kg kávovníkových zŕn.

Ktoré kávy by ste odporučili ako vaše najlepšie?

„Určite Mozart (92-bodová káva, pozn. autora), čo je naša najkvalitnejšia a najzaujímavejšia káva. Moja obľúbená je Bolívia Uchumachi a odporučím aj Majsterštyk Blend. Vylaďovaniu tohto receptu som venoval veľmi veľa času i energie a na finálny výsledok som konečne hrdý.“

Ktoré tri kávy sú vaše najpredávanejšie?

Majsterštyk blend, Brazília Frankenstein a Kolumbia Los Alpes.“

Kde všade vás ľudia nájdu?

„Určite na webovej stránke www.caffe4u.sk a osobne v našom showroome na Strojníckej 60 v Bratislave, prípadne v kaviarni s pražiarňou na Obchodnej 42B rovnako v Bratislave. Okrem toho sme na Facebooku @caffe4u a na Instagrame takisto @caffe4u. Odporučil by som aj brunch kaviareň Kafíčko na Obchodnej 17 v Bratislave (FB: @kafickobycaffe4u, IG: @kaficko_obchodna) a kaviareň na Mlynských Nivách 49, ktorá sa volá  Kafíčko Apollo (IG: @kaficko_apollo).“

až 90 percent tímu Caffe4U tvoria ženy
Až 90 percent tímu Caffe4U tvoria ženy. Okrem Andreja pražia kávu aj tieto tri dámy.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close