V lete tohto roku uzrie svetlo nová kávová publikácia. Knihu s názvom „Cesta kávy“ pripravuje zakladateľ slovenskej pražiarne kávy Coffeein Peter Szabó. Nie je to pritom jeho prvotina: knihu s rovnakým názvom vydal už v roku 2016.
Oficiálny termín vydania novej knihy je stanovený na 15. júla 2025. Coffeein však už teraz zbiera „predobjednávky“, ktoré poslúžia ako crowdfunding. Cena vopred objednanej knihy predstavuje 15 eur (skutočná predajná cena bude 20 eur), záujemca k nej dostane aj 50 gramov raritnej kávy a ako bonus aj meno v špeciálnom poďakovaní v knihe.
Viac informácií sme zisťovali priamo od autora.
Pripomeňme si prvé vydanie knihy. Čo všetko v ňom bolo?
„Prvé vydanie som začal písať koncom roka 2015 a kniha uzrela svetlo sveta na jeseň 2016. Do sveta kávy som sa dostal v roku 2011 a kniha bola vlastne zhrnutím všetkého, čo som sa o káve za tých štyri alebo päť rokov naučil. Všetky informácie som ako špongia nasával z rôznych webov, videí, ale aj školení. Nadobudnuté znalosti som potom vložil do knihy o káve, ktorá mapovala cestu kávy od jej histórie, cez pestovanie, praženie až po prípravu.“

Zaznamenala kniha úspech?
„Áno, kniha mala úspech, pretože som z nej dal vytlačiť dvakrát po 500 kusov. Prvých 500 odišlo prakticky ihneď po vydaní, ďalších 500 sa potom predávalo približne dva roky.“
Kniha bola v predaji len cez eshop Coffeeinu, alebo ju bolo možné zohnať aj v kníhkupectvách?
„Knihu som sám napísal, vydal si ju a následne som ju aj predával cez vlastné kanály – nielen cez eshop, ale aj na rôznych kávových akciách. Pokúsil som sa osloviť aj Martinus, ale predaj cez nich sa mi vtedy zdal byť komplikovaný. Mal som sa registrovať pod nejaké vydavateľstvo, ktoré by ma zastupovalo a bralo by si províziu v podstate za nič – aspoň tak som to vnímal. Takže som následne knihu predával len sám cez eshop.“
Neuvažoval si o dotlači ďalších kusov?
„Posledný kus sa predal niekedy koncom roka 2018. Od vydania teda prešli už dva roky a ja som knihu nechcel opäť len dotlačiť. Naopak, už som mal z kávového sveta nové poznatky, ktoré by som do knihy najradšej doplnil. Popri tom som riešil iné výzvy spojené s pražiarňou a na písanie a rozšírenie knihy nikdy nebol čas alebo energia. Následne som v roku 2019 otváral kaviareň v Bratislave a v podstate až doteraz to bola taká rýchla a divoká jazda, že na písanie knihy som ani len nepomyslel. Ani nechápem ako je možné, že odvtedy prešlo už šesť rokov.“

Kedy si napokon začal špekulovať o druhom vydaní?
„V lete minulého roku a hneď som sa aj pustil do menších prác. Zosumarizoval som si všetko, čo chcem upraviť, rozšíriť alebo pridať. Knihu chcem zároveň spraviť interaktívnejšou a napríklad metódy spracovania alebo návody na prípravu cez QR kód prepojiť na videá. Čitateľ teda nedostane len text a fotografie, ale po načítaní kódu si bude môcť pozrieť aj video k danej téme.“
O čo bude iná z hľadiska samotného obsahu?
„Opýtam sa ťa: ako si sa za uplynulých deväť rokov profesijne zmenil? A toto sa vlastne môže sám seba opýtať každý čitateľ. Ja som na sebe a na pražiarni tých deväť rokov ozaj tvrdo makal. Upražil som stovky ton kávy, stal sa SCA Roasting Professional a navštívil som mnohých farmárov na celom svete. Kniha teda bude rozšírená o deväť rokov know-how z kávového sveta, ktoré som za ten čas nadobudol.“
Môžeš prezradiť názvy kapitol alebo podkapitol, aby sme vedeli, na čo sa môžeme tešiť?
„Kostra ostane rovnaká ako pri prvom vydaní. Pribudnú nové podkapitoly a poslednú kapitolu, teda slovenskú kávovú scénu, zmením na viac osobnejšiu. Budú tam rozhovory s ľuďmi z kávového sveta a možno pôjdem trošku na štýl „motivačnej literatúry“, ale teda čitatelia sa nemusia báť, nebude to ezoterika (smiech), Skôr nejaké profesijné know-how a kroky, vďaka ktorým sa mi podarilo vybudovať pražiareň COFFEEIN. Tieto kroky a rady môže potom čitateľ aplikovať v podstate pri akomkoľvek type podnikania.“

Dokedy je čas na predobjednávky a aké sú výhody predobjednávok?
„Predobjednávky budú spustené až do 31. mája 2025. Knihu následne dokončím aj so špeciálnou stranou s poďakovaním všetkým, ktorí mi na ňu prispeli ešte pred vydaním. Potom pôjde do tlače a niekedy koncom júna ju budem mať fyzicky v rukách. Vzápätí bude nasledovať veľa podpisovania, osobných venovaní a rozposielanie. Predplatitelia dostanú knihu ako prví ešte pred oficiálnym vydaním. Oficiálne potom vyjde 15. júla 2025, teda presne na štrnáste narodeniny našej pražiarne. Tí, ktorí si knihu objednajú vopred, dostanú aj 50 gramov raritnej výberovej kávy. Výhodou predobjednávok je aj cena znížená o päť eur a každý kupujúci dostane aj PDF verziu knihy.“
Náš tip: Knihu Cesta kávy si môžete predobjednať TU.
Pre nadobudnutie lepšej predstavy o knihe prikladáme obsah prvého vydania, ktoré bude prehĺbené a rozšírené:
