Keď pražiareň Coffeein v minulom roku predstavila kávu označený ako Chopin, doslova mi latte z rukoch vypadlo. Bol to dokonalý chuťový zážitok, ktorý som rozdýchaval ešte niekoľko týždňov. Chopin sa v recenzii Blogu o káve so ziskom 48 bodov z plného počtu 50 udomácnil na prvom mieste a stal sa z neho obrovský predajný hit. Len sa tak po ňom zaprášilo.
Recenziu s názvom „Dokonalá symfónia chuťových tónov“ odporúčam prečítať aj dnes, keď už do predaja dorazil nový zber. Opäť totiž platí, že chuťové tóny tejto kávy spolu krásne ladia a celkový chuťový výstup je mimoriadne podobný tomu minuloročnému. Tešiť sa môžete na famózny chuťový zážitok. Fakt.
Náš tip: od Coffeeinu odporúčame aj Popeachy kávu – na eshope coffeein.sk platí aj kód BLOGOKAVE10.

Jedna z TOP 3 káv skúseného pražiara
„Ročne ochutnám desiatky až stovky rôznych káv,“ pripomenul v rozhovore pre Blog o káve pražiar Coffeeinu Peter Szabó, ktorý je držiteľom najvyššieho pražiarskeho certifikátu SCA Roasting Professional. „Bez preháňania môžem povedať, že takúto zaujímavú kávu som ešte nikdy nepil a patrí do TOP 3 môjho pomyselného rebríčka všetkých čias.“
Farma Canet, kde bol Chopin dopestovaný a spracovaný, patrí medzi najvyššie položené farmy na Kostarike. Leží v nadmorskej výške okolo 1 800 metrov a celá produkcia tohto konkrétneho mikrolotu predstavuje len 900 kilogramov zelenej kávy! Coffeein si z nej uchmatol presnú polovicu, teda 450 kilogramov, z ktorých ostane po pražení menej ako 400. Ide teda o extrémnu limitku.

Pekné zrná bez defektov
V balení tejto unikátnej kávy nájdete odrody Caturra a F1 – Milenio, ktoré boli spracované metódou raisin honey. Zrná kávy sú veľmi pekné a v podstate bez defektov. Coffeein za toto vďačí optickej triedičke, ktorá vstupuje do procesu spracovania kávy v pražiarni a ktorá z produkcie vyraďuje defekty.
Už samotná vôňa, ktorá sa na mňa z balíčka vyhrnula, ma transportovala o rok späť. Je veľmi podobná tomu, za čo naši baristi pred rokom udelili 24 bodov z plného počtu 25 a ja 9 bodov z 10.

Môj tip: Kliknite tu a prečítajte si, čo sme vtedy o káve napísali.
Tohtoročný Chopin sa podľa mňa veľmi ponáša na minuloročného. Je veľmi sladký a voňavý, miestami až medový, pričom okrem ovocnosti ponúka aj príjemné alkoholové tóny. Pozor, nie prehrotené, ale príjemné.
Dovolím si tvrdiť, že z neho bude predajný megahit, po ktorom sa na eshope coffeein.sk len tak zapráši. Aj preto odporúčam nečakať a čím skôr si ho zabezpečiť – k dispozícii je v svetlom pražení vhodnom na prípravu filtrovanej kávy, ale aj v strednom pražení vhodnom na moderné espresso. Pri nákupe využite aj zľavový kód BLOGOKAVE10.
