Exkluzívne

Chuťový profil vo forme obrázkov: Verticcio stavilo na novú stratégiu

Slovenská pražiareň kávy Verticcio do obehu nasadzuje inovované obaly káv. V záujme rýchlejšieho a atraktívnejšieho odovzdania odkazu potenciálnemu zákazníkovi na nich bude graficky vyobrazený chuťový profil. Záujemca o kávy teda automaticky uvidí, čo by chuťovo mohol očakávať. Hra so zmyslami sa môže začať.

Verticcio nasadilo nové obaly káv len nedávno, stalo sa tak na jeseň 2022. Prešli grafickým redizajnom a zaujímavá novinka sa týkala toho, že ich spodná časť bola od tohto okamihu priesvitná. Zákazník si teda pri fyzickom kontakte s balíčkom mohol pozrieť, ako je zrno napražené. Prečo teraz prišla aj ďalšia novinka v podobe vyobrazenia chuťového profilu vo forme atraktívnych obrázkov?

Colombia KOMBO - nové obaly Verticcio

Snaha pomôcť zákazníkovi

„Jednoducho sme sa snažili vžiť do kože zákazníka a čo najefektívnejšie mu poradiť,“ povedal pre Blog o káve majiteľ pražiarne Verticcio Lukáš Tóth (na IG @ lukas__toth). „Na obale uvádzame spôsob praženia, chuťový profil i ďalšie informácie, ale keď človek prvýkrát príde do kontaktu s nami, tak mu to nemusí stačiť. Pred časom sme teda chuťový profil premietli do fotiek, ktoré sa zobrazovali na eshope, a teraz sme ich dali už aj na obal.“

Colombia La Manuela Supremo - nový obal Verticcio

Zákazníci totiž nenakupujú len na eshope, ale aj fyzicky v kamenných predajniach. „Sme v reťazcoch ako Yeme alebo Fajne. Keď tam človek príde prvýkrát, uvidí na regáloch obrovské množstvo káv a nikto mu neporadí, ktorú si má vybrať a ktorá by mu sadla. My mu takto poradíme aspoň obrázkom. Keď ho ten zaujme, tak si obal ohmatá, pozrie si ho a nájde všetky ďalšie informácie, ktoré by z diaľky nevidel.“

Test zafungoval

Prvý test inovovaného obalu prebehol na marcovom festivale Káva Čaj Čokoláda v Košiciach. „Tam sme na pult vyložili kávu Kolumbia peach honey, ktorá mala na obale broskyňu. Nuž a ľudia sa okamžite začali pýtať, prečo tam tá broskyňa je. Chutí tá káva ako broskyňa? Okamžite sme videli, že to funguje, aj keď obal ešte nebol úplne doladený,“ skonštatoval Lukáš Tóth.

Colombia La Luisa - nový obal Verticcio

Po internej porade vo Verticcio sa kolegovia z tímu zhodli na tom, že do nálepky vytiahnu tri alebo štyri najdôležitejšie tóny chuťového profilu. Inovované obaly sú do ponuky nasadzované postupne vždy po tom, keď sa vypredajú tie terajšie. „Tie obaly, ktoré už máme natlačené, nevyhodíme. Z ekonomického a hlavne z ekologického hľadiska by to nebolo správne. Preto ich budeme postupne nahrádzať, pričom celkovo by to mal byť približne mesačný alebo dvojmesačný proces,“ ozrejmil nám šéf pražiarne. „A bude sa to týkať všetkých káv okrem blendov, ktoré majú svojský dizajn.“

Darčekový balíček Colombia KOMBO

Verticcio už do nových obalov odelo napríklad kávy nachádzajúce sa v darčekovom balíčku Colombia KOMBO. Ten obsahuje kávy Colombia La Luisa, Colombia La Claudina a Colombia La Manuela Supremo spracované rôznymi metódami.

Náš tip: pri nákupe na eshope verticcio.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Colombia La Claudina - nový obal Verticcio

Darčekový balíček Colombia KOMBO ochutnal barista Blogu o káve Filip Lörinc. Skonštatoval, že všetky tri kávy sú napražené svetlo a odporúča ich na moderné espresso, ale vhodné môžu byť aj na filter. Pridal aj nasledujúce postrehy:

Colombia La Manuela Supremo (spracovaná mokrou/washed metódou)

„Premyté odrody Caturra, Typica a Bourbon majú stredne ťažké telo a v chuti prevažuje sladkosť. Pri pití espressa sa vám na jazyku ako prvé objavia sušené figy spolu s medovou sladkosťou. Postupným chladnutím sa do popredia prederie jemná citrusová acidita pripomínajúca limetky. Po prehltnutí vám na jazyku ostane kakaová horkosť a korenistosť škorice a vanilky. Celkovú chuť espressa vytvára nízka acidita, vysoká sladkosť a stredná horkosť.“

Colombia La Manuela Supremo - espresso

Colombia La Claudina (spracovaná suchou/naturálnou metódou)

„La Claudina od farmára Juana Fernanda Saldarriagu je oproti predošlej káve o niečo ovocnejšia. Za horúca je ovocnosť tvorená hlavne sušeným ovocím, v ktorom prevláda sladkosť nad aciditou. Nájdete v nej hlavne sušené slivky. Za tepla sa k sladkosti pridáva acidita čerstvého ovocia, hlavne lesných plodov. Za studena prevažuje acidita nad sladkosťou a na jazyku jasne rozoznáte maliny a čierne ríbezle. Dochuť je na všetkých teplotných stupňoch sladká, čokoládovo-karamelová s jemnou kakaovou horkosťou. Telo kávy je stredne ťažké a chute veľmi pekne vyvážené. Tvorí ich stredná acidita, stredná sladkosť a stredná horkosť.“

Colombia La Claudina - príprava na La Marzocco

Colombia La Luisa (spracovaná metódou honey)

„Kolumbia La Luisa pomenovaná podľa farmy Finca La Luisa sa skladá z jedinej odrody – Red Caturra (červená caturra). Je spracovaná metódou Peach Honey, ktorá veľmi dobre odráža chute samotného espressa. Za horúca a tepla v káve jasne pocítite sladké broskyne spolu s čiernym čajom. To vytvára dojem, ako by ste práve pili broskyňový ľadový čaj. Za horúca prevláda chuť a horkosť čierneho čaju spolu s medovou sladkosťou. Za tepla kávu rozjasnia broskyne, ktoré sú v tomto bode v najpríjemnejšej rovnováhe s čiernym čajom. Za studena sa čaj dostane do úzadia a káve dominuje ovocnosť broskýň spolu s tropickým ovocím. Telo kávy je stredne ťažké a dochuť na jazyku zanecháva horkosť čierneho čaju a sladkosť medu. Acidita kávy je stredne intenzívna, sladkosť a horkosť ju veľmi príjemne dopĺňajú a sú rovnako stredne intenzívne.“

Náš tip: pri nákupe na eshope verticcio.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Colombia La Luisa - príprava na La Marzocco
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close