pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Cibetková káva: Produkt utrpenia a týrania zvierat

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. marca 2025
cibetka kŕmená kávou - kopi luwak

Fotografia cibetky chovanej v zajatí a kŕmenej plodmi kávovníka. Nič moc.

Share on FacebookShare on Twitter

Cibetková káva, respektíve Kopi Luwak (miestne označenie pre kávu a cibetku). Dlhodobo považovaná za najexkluzívnejšiu kávu sveta, ku ktorej sa dostane len smotánka. Celý jej príbeh však zďaleka nie je taký ružový a noblesný, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Ako sa svet k cibetkovej káve vôbec dostal?

Legenda hovorí o tom, že cibetková káva bola v Indonézii „objavená“ počas holandského kolonializmu. V tomto období mali miestni farmári a zamestnanci plantáží zakázané zbierať úrodu kávy pre vlastnú potrebu; všetko brali kolonialisti, ktorí kávu vyvážali a dobre na nej zarábali.

Domáci obyvatelia teda ostali bez kávy, avšak nie nadlho. Všimli si, že malá miestna šelma, zvaná cibetka, plody kávovníka rada konzumuje a zbierať jej exkrementy už predsa zakázané nebolo. Nestrávené kusy kávy Indonézčania umyli a prišli na to, že chutia vynikajúco.

Ako cibetková káva vzniká?

Ide hlavne o to, že kávové zrná žalúdočná kyselina nestrávi a preto ich telo vylúči. Podobné je to inak aj so semenami väčšiny druhov ovocia, ktoré ostanú po prechode tráviacim traktom takisto nepoškodené a po vylúčení z tela sa vlastne automaticky „prihnoja“. Príroda si to zariadila po svojom.

Vráťme sa však do histórie: cibetky konzumovali len dozreté a najkvalitnejšie plody (prirodzene selektovali to naj, čo na kávovníkoch našli), ktoré sa vplyvom žalúdočných kyselín očistili od vonkajšieho obalu (dužiny) a ostalo po nich holé kávové zrnko.

Jeho zber prebiehal dvoma spôsobmi, jednak selektívnym výberom a jednak premývaním. Vo vyprodukovanom exkremente bolo zŕn len niekoľko (aktuálne fotografie, na ktorých vidíte celé súbory zŕn zlepených ešte v tvare čreva, len potvrdzujú celkom odlišnú formu „výroby“).

Veľké množstvo cibetkovej kávy je „fake“

Dnes to už také pozitívne ani náhodou nie je. Káva Kopi Luwak, ktorá je na celom svete považovaná za najvyšší možný luxus, je hromadne distribuovaná k bohatým ľuďom zo všetkých kútov zemegule, pričom tí ani nevedia, že až 80 percent celkového predaja je „fake“. Na trh teda ide káva, ktorá cibetku ani nevidela, nie to ešte aby cez ňu prešla.

Cibetky sú malé zvieratá vážiace len pár kilogramov a káva je len jednou zo zložiek ich jedálnička, takže veľa jej nezjedia. Aj preto sa obchodníci snažili nájsť „modernejšie“ metódy produkcie tejto honosnej pochúťky.

Cibetky ako obeť tvrdého biznisu

Nebude sa to čítať dobre, ale cibetky preto jednoducho zavreli do klietok, nechali ich vyhladovať a počkali si na okamih, keď pre nich budú dobré aj kávové zrná. Tie potom pochopiteľne zjedli a následne aj vylúčili, takže biznismeni si prišli na svoje.

Ak by cibetky predsa len chuť nemali, zrná sa do nich natlačia ako do husí… verte či nie, práve takto sa to dnes robí. Sliediť po cibetkách vo voľnej prírode a preberať ich rozmanitý trus by totiž vôbec nebolo efektívne.

Cibetky sú plaché a samotárske tvory, takže v klietkach v spoločnosti s ostatnými súkmeňovcami sa vôbec nemajú dobre. Nemajú ani pestrú stravu, takže to, čo vyprodukujú, sa ani náhodou nepribližuje tomu, čo by to malo byť.

Nuž a každý zákazník, ktorý za kilogram „skutočnej“ cibetkovej kávy zaplatí horibilné peniaze, v konečnom dôsledku podporuje tento často krutý chov.

Káva „produkovaná“ zvieratami? Ďakujem, neprosím!

A aby toho nebolo málo, šikovní obchodníci z celého sveta prišli aj na iné podobné spôsoby produkcie kvalitnej kávy. Jedna z najdrahších sa volá „Black Ivory“ (čierna slonovina) a prechádza tráviacim traktom slona. Podobne však boli „zneužité“ aj opice, niektoré druhy vtákov a viacerí ďalší zástupcovia ríše zvierat.

cibetková káva - kopi luwak
Takto vyzerá slávna cibetková káva, produkt cibetky v Indonézii zvanej aj kopi luwak (miestne označenie pre kávu a cibetku).


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: cibetková kávakávakopi luwak
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Pestovatelia kávy žijú pod hranicou chudoby

Prečo pestovatelia kávy živoria pod hranicou chudoby a ako tomu zabrániť?

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL