utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Cibetková káva: Žijú cibetky skutočne v utrpení? Máme svedectvo priamo z miesta činu…

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. mája 2020
Cibetková káva, kopi luwak

Toto je cibetka, nezištný producent cibetkovej kávy kopi luwak. Je to s jej chovom skutočne také zlé, ako sa často hovorí? (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Cibetková káva ( kopi luwak) už v Blogu o káve dostala priestor. Napísali sme o nej pár článkov, ktoré vyzneli dosť pochmúrne. Tento produkt totiž nemá práve najlepšiu povesť a aj keď ide o luxusnú a mimoriadne drahú kávu, hovorí sa o tom, že cibetky sú pri jej „výrobe“ týrané. Dokonca sme písali o svedectve, že v klietkach našli zúbožené cibetky, ktoré trpeli sebapoškodzovaním.

Nám sa však podarilo spojiť s Čechom, respektíve Moravákom, Milanom Blahom, ktorý viacero takýchto fariem videl na vlastné oči a podľa neho to nie je vôbec nič zlé a tragické.

Rodák z Moravskej Třebovej pôsobil celých sedemnásť rokov na Slovensku, venoval sa geológii a neskôr začal podnikať s predajom šperkov z prírodných kameňov. Keď svoje podnikanie rozšíril o suveníry, vycestoval pre nich aj do Ázie. Stalo sa tak pred približne dvadsiatimi rokmi a vďaka návštevám krajín ako Hong Kong, Thajsko, Kambodža či Barma spoznal aj kávovníkové plantáže. Takto nejako to všetko začalo.

Laos, Bolaven Plateau, pumy a míny

„Manželkin otec je z Laosu a býva na východe Thajska,“ prezradil Milan Blaha v rozhovore pre Blog o káve s dodatkom, že keď s manželkou pred približne sedemnástimi rokmi cestoval do laoského mesta Pakse, sprevádzal ho tamojší sprievodca „pán Khamson“.

„Jazdili sme s ním po Bolaven Plateau (náhorná plošina nachádzajúca sa približne 1 200 metrov nad morom, ktorá má rozlohu okolo 10 000 km², pozn. autora), ktorá bola pred vietnamskou vojnou preslávená pestovaním kávy. Bohužiaľ i tadiaľ viedla Ho Či Minova cesta a Američania túto oblasť preto intenzívne bombardovali. Ľudia utiekli, lesy i plantáže boli zničené.“

Lacné pozemky a začiatok kávového dobrodružstva

Dvojica Blaha-Khamson v tom čase diskutovala o tom, že asi by bolo ideálne nakúpiť pozemky a začať pestovať kávu. „Pozemky boli lacné, ale mali problém: boli plné nevybuchnutých púm. Napokon na najvyššie položených miestach predsa len nakúpil pozemky o rozlohe približne 1 x 2 kilometre s množstvom kráterov po bombách, ale aj s nevybuchnutými bombami. V Laose však našťastie začala pôsobiť medzinárodná organizácia zaoberajúca sa odmínovaním a ako jedny z prvých pozemkov boli vyčistené i pozemky pána Khamsona.“

„Postupne ich skultivoval a zasadil 50 000 rastlín kávovníka,“ ozrejmil M. Blaha, ktorý sa takto dostal k laoskej káve. Zachutila mu, doslova si ju nevie vynachváliť: „Jeho postupy sú zásadne organické a nikdy nepoužil ani gram chémie. Dodržuje aj princípy fairtrade a na jeho plantážach dozrieva jedna z najlepších laoských káv arabica-tipica, ktorá sa predáva pod značkou Mystic Mountain Coffee.“

Cibetková káva: Prvé stretnutie

V tomto regióne sa náš respondent dostal aj k cibetkovej káve, aj keď chov cibetiek je v tejto oblasti podľa neho skôr raritou. „Prvýkrát som ju ochutnal práve v Laose, a to v Paksone v Bolaven Plateau. Treba povedať, že bola iná, bez kyselinky i bez cukru so sladkými tónmi a čokoládovým nádychom.“

„Našiel som aj chovateľa cibetiek a veľmi dlho sme sa bavili o jeho chove. Práve tu sa zrodil môj záujem o tento druh kávy, ktorú som už doviezol aj do Českej republiky a aj aktuálne mám určité množstvo určené na ochutnávky a predvádzacie akcie. Doviezol som už viacero vzoriek z Laosu, Kambodže, Thajska, Vietnamu a Indonézie.“

Ako vyzerajú cibetkové farmy?

Pán Blaha navštívil dovedna tri farmy s cibetkami, kde sa produkuje cibetková káva. Dve v Laose a jednu v Kambodži. Je to skutočne také zlé, ako sa hovorí? „Cibetky sa chovajú väčšinou oddelene,“ odpovedal na nami položenú otázku. „Majú klietky o veľkosti od 2 do 10 m², všetky zakryté proti možnej nepriazni počasia. U niektorých zvierat som videl dokonca i vzťah k chovateľovi, pretože prišli na zavolanie a nechali sa poškrabkať.“

„Určite, že ich život by mohol byť aj lepší, ale nevidel som žiadne poranené ani podvyživené zvieratá. A nie sú práve lacné, pretože na trhu v Jakarte sa predávajú v prepočte za 5 000 Kč (okolo 184 eur, pozn. autora). Sotva by sa k ním teda niekto choval zle.“

Naše sliepky žijú horšie ako laoské cibetky

Preto by sme vraj nemali predčasne súdiť. Cibetková káva nemusí byť automaticky niečo zlé. Zvieratá sa v zajatí síce nikdy nemajú tak dobre ako vo voľnej prírode, avšak u nás chováme hydinu, ale napríklad aj prasatá či kravy takisto v pochybných podmienkach. Veľká časť populácie to pritom akceptuje.

„Ak to smiem porovnať, tak vám poviem, že cibetky majú na farmách lepší život, ako naše sliepky v klietkovom chove. Ja som na farme videl maximálne tridsať zvierat, ale na druhej strane neviem, aké veľké farmy sú v Indonézii, ktorá produkuje najviac cibetkovej kávy.“

Je cibetková káva o napchávaní cibetiek?

Niektoré príbehy hovoria o tom, že cibetky „normálnu stravu“ ani nedostávajú a farmári im dávajú len kávové čerešne. Vraj im ide len o to, aby ich zjedli čo najviac a aby ich tým pádom čo najviac prešlo ich tráviacim ústrojenstvom. Keď sme sa pána Blahu na tieto veci priamo opýtali, ostal prekvapený. Takto to podľa neho určite nie je.

„Cibetka si dá len čerstvé kávové čerešne, takže v Laose ich konzumuje od novembra do januára. Každý druhý deň potrebuje dostať naservírované mäkké ovocie, teda avokádo a banány, aby sa mohla dobre vyprázdniť. Musí mať režim ako vo voľnej prírode a počas deviatich ‚neproduktívnych‘ mesiacov sa o ne treba dobre starať, pretože to nebola malá investícia. Vtedy kávové čerešne ani nie sú, takže ich nekonzumuje vôbec.“

„Na záver by som chcel doplniť, že nikomu nechcem a ani nebudem brať jeho názor na chov cibetiek a ani na to, čo je dobré a čo nie je. Situáciu je však potrebné hlavne poznať a vďaka tomu si vytvoriť vlastný názor,“ dodal Milan Blaha pre Blog o káve.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

Cibetka, kopi luwak, cibetková káva
Takto vyzerá spokojná cibetka, ktorá si práve pochutnala na niečom dobrom. Ostáva len veriť, že podobne si život užívajú aj tie, ktoré sa starajú o produkciu kopi luwak.
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: cibetková kávakopi luwak
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Pražiareň kávy coffeesquare, pražička Toper, chcem mať vlastnú pražiareň kávy

Chcem mať vlastnú pražiareň: Koľko ma to bude stáť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL